"ביטול חזקת הגיל הרך יביא לעוני של נשים"
בארגוני הנשים ביקרו בחריפות את נאמן שקיבל את המלצות ועדת שניט, והביעו חשש כי נשים ייאלצו להסכים לדמי מזונות נמוכים כדי להישאר עם הילדים. ויצו: ביטול משמרות אוטומטית על ילדים עד גיל 6 לנשים יעמיק את חוסר השוויון
מהפכה שתפגע בילדים ותעמיק את חוסר השוויון בין גברים ונשים - כך מגדירות היום (ה') נציגות ארגוני נשים את הצהרתו של שר המשפטים, יעקב נאמן, שלפיה יאמץ את מסקנות ועדת שניט. הוועדה ממליצה לבטל את "חזקת הגיל הרך", הקובעת שבמקרה של גירושים, המשמורת על ילדים עד גיל 6 ניתנת אוטומטית לאם.
ד"ר דפנה הקר הייתה חברה בוועדת שניט, אך פרשה ממנה לפני כמה חודשים. היא ושתי חברות נוספות כתבו את דעת המיעוט לדו"ח הביניים, אך ד"ר הקר החליטה להתפטר מהוועדה כיוון שהבינה שהמלצותיה יהיו שונות ממה שהיא מאמינה בו. "אימוץ ההמלצות יביא עוני של ילדים ונשים", אמרה הקר, בתגובה להחלטת שר המשפטים. "הוועדה בעצם ממליצה לבטל את מושג המשמורת כך שלא יהיה יותר הורה אחד שיוגדר בחוק כמי שמטפל בילדים באופן יום יומי, אבל במציאות ימשיך להיות הורה כזה. כמובן, שברוב המקרים תהיה זו האשה שמעמדה המשפטי ייפגע, וייתכן שגם כספי המזונות שהילדים מקבלים".
ועדת שניט היא ועדה ציבורית שמונתה לבחון את ההיבטים המשפטיים של האחריות ההורית בגירושים. במסקנותיה היא המליצה לבטל את סעיף חזקת הגיל הרך ולקבוע כי כל מקרה של גירושים ייקבע לגופו בבית משפט לענייני משפחה, במקרים בהם ההורים אינם מגיעים להסכמה בדבר חזקה על הילד. השר נאמן יעביר את מסקנות הוועדה ליועץ המשפטי לממשלה, לשם הכנת הצעת חוק בנושאים אלו בהתאם להמלצות.
עוד בחדשות ynet:
ביה"ח: "לתינוק שברים בצלעות מחבלה או מחלה"
העיר לבנו החורג על רעש - והבן הכה באגרופים
כינה חיילים "נאצים", התנצל - והרשעתו בוטלה
עוד קובעת הוועדה כי יש לעודד הידברות בין ההורים באמצעות גישור או ייעוץ טיפולי, שיאפשר לממש את זכויות הילד בדרכי שלום ולמנוע ממנו פגיעות הכרוכות בהתדיינות בבית המשפט בעניינו. הוועדה ממליצה כי ההורים יחויבו להשתתף בפגישה ביניהם לפני הגשת תביעה בענייני האחריות ההורית על מנת לנסות ולהגיע להסכמות.
"יש אבות מופלאים - אבל הם מיעוט"
עו"ד אורית דרור-הראל, בעלת משרד העוסק בדיני משפחה, מציירת תמונה מורכבת יותר של השלכות מסקנות הוועדה: "זאת אמנם מהפכה שעושה צדק עם אבות מופלאים. אני מעריכה אותם, וכעורכת דין אני הופכת עולמות עבורם, אך הם עדיין מיעוט. הבעיה היא שנשים חלשות, מה שאנו מגדירות 'בן הזוג החלש', נמצאות במצב סחיט לגבי הילדים. הן יחששו שהבעל 'ייקח את הילדים', ויסכימו, למשל, לקבל דמי מזונות נמוכים מאוד".
גם בארגון ויצו כי אימוץ מסקנות ועדת שניט יפגע קשות בילדים להורים הנמצאים בתהליכי גירושים. לטענת נציגות הארגון, המהלך יאריך את סכסוכי המשמורת על חשבון הילדים. "במציאות שבה לגברים יש עדיפות כלכלית ומשפטית על פני נשים, ביטול חזקת הגיל הרך רק תעמיק את חוסר השוויון בין המינים", אומרת יו"ר ויצו ישראל, גילה אשרת. "ביום בו יהיה בישראל שוויון זכויות אמיתי בין נשים לגברים, ניתן יהיה לדון גם בביטול חזקת הגיל הרך. שר המשפטים מאפשר פגיעה חמורה בילדים והופך אותם לקלפי מיקוח בהליכי גירושים".
לדברי מנהלת מערך הסיוע המשפטי של ויצו, עו"ד עירית גזית, המטרה שלשמה לכאורה מבטלים את החזקה כבר מתקיימת היום בכל מקום שבו אבות מעוניינים ליטול חלק משמעותי בחיי ילדיהם. "אימוץ המסקנות יביא לכך שסכסוכי המשמרות בבתי המשפט יתארכו וילכו", היא אומרת. "כל הסדר משפטי פתוח יוביל לחשיפת הילדים לקונפליקטים הוריים ולעוני של ילדים במקום להורות שוויונית אמיתית. ישראל היא אחת המדינות שבהן יש את הסדרי הראייה הנרחבים ביותר בעולם, אשר מקנים לאבות גרושים זכויות נרחבות".
המשמורת תהפוך לאמצעי סחיטה כלכלית
גם בנעמ"ת הביעו אכזבה מהחלטת השר נאמן. עו"ד גלי עציון, מהלשכה המשפטית של הארגון, הייתה חברה בוועדת שניט והגישה דעת מיעוט נגד ביטול חזקת הגיל הרך.
"לצערי, מהניסיון הרב שנצבר ניתן לראות כי בהליכי גירושים שבהם אין הסכמה בין בני הזוג, שאלות המשמורת והסדרי הראייה הופכות לאמצעי סחיטה כלכלי ומגבירות את סבלם של הילדים", אמרה יו"ר נעמ"ת, עו"ד טליה לבני. "במציאות בשטח אנו נתקלות בהרבה יותר מקרים בהם האבות נלחמים על הסדרי ראיה נרחבים ועל מזונות מופחתים, אך בסופו של דבר אינם עומדים בהסדרים ואינם באים לראות את ילדיהם. עם זאת יש בהמלצות נקודת אור אחת, והיא הפיכת סדרי הראייה מזכות לחובה, כאשר אי קיומה גוררת בעקבותיה סנקציות כספיות".
מנכ"לית שדולת הנשים, גלית דשא: "טענו בפני ועדת שניט כי אי אפשר לקיים שיוון מגדרי על גבן של נשים ברגעים המשבריים ביותר בחייהן. אנחנו מצרות על כך שכמו בדיון על העלאת גיל הפרישה, בוחרים להתעלם מהאי שוויון הכללי ומנטל חלוקת העבודה בתוך המשפחה. החשש שלנו הוא שיותר משיקדם שוויון, שינוי החוק ייתן כלי להתעללות וסחטנות המופעלת כלפי נשים בהליכי גירושים".
ראש מרכז רקמן לקידום מעמד האישה, פרופ' רות הלפרין-קדרי, טוענת שיישום המלצות ועדת שניט מבטל את המצב הקיים ללא קביעה של מנגנון לחזקה חלופית. "זה יגרום לפגיעה ישירה ומיידית בטובת הילדים", היא מסבירה. "זה יפגע ביציבות ובביטחון הילד, יוביל להתארכות ולהתמשכות הדיונים המשפטיים, יעצים את העימות בין ההורים, ויפגע בילדים גם דרך הפחתת דמי המזונות. מחקרים פסיכולוגיים עדכניים מראים שיציבות ומקום לינה אחד קבוע אצל ילדים צעירים הוא קריטי (במיוחד עד גיל 4). המצב החדש יצור ללא ספק הסלמה של העימות על חשבון בריאותם הנפשית של הילדים".
מנגד, היו גם כאלה שבירכו את השר נאמן. עו"ד רונן דליהו, מומחה לדיני משפחה העומד בראש הפורום הארצי לדיני משפחה בלשכת עורכי הדין, אמר שאם ההמלצות תהפוכנה לחקיקה, הן יעשו מהפך בכל מה שקשור בדין הנוהג בנושאי קטינים ומשמורתם. לדבריו, הפורום לדיני משפחה של הלשכה יערוך בימים הקרובים דיון במסקנות הוועדה, שכן במסגרת החקיקה, חשוב לשלב סוגיות נוספות כמו למשל נושא מזונות קטינים שנידון על ידי ועדת שיפמן, נושא מעמד האמהות החד הוריות ונושאים נוספים.