שתף קטע נבחר

 

הריבית ירדה: הוזלה במשכנתא, מכה לפקדונות

הורדת ריבית פברואר ב-0.25% על ידי בנק ישראל תחסוך למשלמי המשכנתא עד 100 שקל בהחזר החודשי. ירידה צפויה גם בריבית על האוברדראפט, אך מנגד תרד גם הריבית המשולמת על הפקדונות בבנקים

בשורה חיובית למשלמי המשכנתא: חדשיים אחרי הורדת הריבית בדצמבר 2011, נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר, עושה זאת שוב. ריבית חודש פברואר תרד ברבע אחוז לרמה של 2.5%. מהן ההשלכות הצפויות על המשכנתא, המינוס בבנק והפקדונות?

 

 

נוטלי משכנתא בגובה 800 אלף שקל שנילקחה כולה בריבית הפריים לתקופה של 20 שנה, ישלמו בממוצע כ-100 שקל פחות. ההחזר החודשי שלהם ירד מרמה של 4,640 שקל היום לרמה של 4,540 שקל. מנתוני חברת AMG משכנתאות עולה כי נוטלי משכנתאות דומות בהיקף של כ-500 אלף שקל יחסכו מעתה 64 שקל וישלמו 2,840 שקל בחודש במקום 2,904 שקל.

 

מסלול הפריים - אטרקטיבי אבל מוגבל

מאז שינוי המגמה ותחילת הורדות הריבית, בחודש אוקטובר האחרון, ירדה ריבית הפריים ב 0.75%. בעקבות זאת נוטלי משכנתא של 800 אלף שקל בריבית פריים שילמו בסך הכל 310 שקל פחות בהחזר החודשי. לעומת זאת, באותה תקופה המדד נשאר כמעט ללא שינוי ובעקבות זאת לא חלה ירידה בהחזר החודשי של נוטלי משכנתא בריבית צמודת מדד.

 

יש לציין כי בעקבות תקנת בנק ישראל ממאי 2011, ניתן לקחת רק שליש מהמשכנתא בריבית משתנה, מי שלקח משכנתא לאחר המגבלות של הפיקוח על הבנקים, כאשר שני שלישים ממנה הם בריבית צמודת מדד ושליש בריבית משתנה, חסך רק 100 שקל בהחזר החודשי.

 

ב AMG מוסיפים כי הפער בין הכדאיות לנטילת משכנתא צמודת מדד למשכנתא בריבית פריים הולך ומתרחב. המשכנתא בריבית פריים תעמוד כעת על כ-3.25%, לעומת משכנתא צמודת מדד לתקופה זהה העומדת על 3% אולם לריבית זו יש לצרף את ההצמדה למדד, כאשר בשנת 2011 עמד המדד על 2.2% נוספים.

 

על רקע הורדות הריבית מתרחבת הביקורת כלפי המפקח על הבנקים ונגיד בנק ישראל, בעקבות הגבלתם את מסלול הפריים שמוכח כזול ביותר בנסיבות הקיימות ואף צפוי להישאר ברמה נמוכה בתקופה הקרובה. הדרישה היא כי יוסרו המגבלות הקיימות לפחות באופן חלקי, כך שניתן יהיה להגדיל את רכיב הפריים במשכנתא.

 

צפי להוזלה נוספת במשכנתא בהמשך השנה

הסיבה העיקרית להחלטת בנק ישראל לבצע הפחתת ריבית נוספת היא החשש מההשפעה השלילית של המשבר העולמי על מצבו של המשק הישראלי. הפחתת הריבית מוזילה את עלויות היצרנים, ובמקביל היא מקטינה את הרצון לחסוך (בשל הריבית הנמוכה המתקבלת בפיקדונות) ומעודדת צריכה, ובכך היא אמורה לתרום לעידוד הפעילות הכלכלית ולהגדלת הצמיחה.

 

להערכת הכלכלנים, פישר עוד לא אמר את המילה האחרונה, וצפויה הורדה נוספת בריבית בחודשים הקרובים.

 

בעקבות החלטת הבנק המרכזי, צפויה הקלה גם בריבית המשולמת על האוברדראפט בבנק, וזו תרד גם כן ברבע אחוז. כך לדוגמה, שכיר בעל חשבון עו"ש בבנק הפועלים, ישלם עד 13.4% במדרגת הריבית הגבוהה, במקום 13.65% כיום.

 

ירידה בריבית הפריים המשמשת את הבנקים לתמחור הלוואות, פיקדונות ועסקות אשראי שונות ומבוססת על ריבית בנק ישראל בתוספת 1.5%, עשויה להוזיל גם את ההלוואות הצרכניות - הלוואת מהבנק או הלוואה מחברת כרטיסי האשראי. עם זאת, הורדת ריבית הפריים תוריד ברבע אחוז גם את הריבית שנקבל על הפיקדונות בבנקים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים