אז כמה נשלם על גן בשנה הבאה? מדריך להורים
חוק חינוך חינם מגיל 3 הותיר את ההורים בעיקר מבולבלים: מי יהיה זכאי להירשם לגן עירייה? כמה נשלם מדי חודש? והאם הביקוש הצפוי ברשויות המקומיות יגרום לשיבוץ רחוק מהבית? שאלות ותשובות לרגל פתיחת ההרשמה לגני עירייה
אנחנו עוד לא באמצע שנת הלימודים הנוכחית, וכבר נמצאים במירוץ לרשום את הילדים לגן לשנה הבאה (שנת הלימודים תשע"ג). אך בתחילת ינואר טרפה הממשלה את הקלפים ואישרה מחדש ברוב של 21 שרים מול שמונה את חוק חינוך חינם מגיל שלוש.
- מחפשים גן? כל הכתובות והמדריכים בערוץ ההורים ב-ynet
קראו עוד על גני ילדים :
- מה צריך לשאול כשבוחרים גן ילדים? מדריך להורים
מה היה עד עכשיו?
עד כה חל חוק חינוך חינם על בני החמש בלבד, כשבפועל אושר החוק כבר ב-1984 והוקפא תחת חוק ההסדרים, שנוצר כחלק ממדיניות שנועדה לייצב את כלכלת המשק הישראלי ובניסיון להקטין את ההוצאה התקציבית בכל שנה ושנה.
ב-1999 הוכנס תיקון בחוק והוחלט כי יבוצע יישום הדרגתי שלו בתוך עשר שנים (במקום שש שנים לפי החוק המקורי). עד היום הוחל החוק רק על כ-25% מהילדים מכל שנתון, בתחילה ביישובי הפריפריה, יישובי קו העימות ויישובים בעדיפות לאומית א'.
מה יהיו העלויות היום?
על פי חוק חינוך חינם לא תהיה גביית שכר לימוד חודשי בגילאי שלוש-ארבע, אך ההורים עדיין יצטרכו לשלם אגרות שונות וביטוח (מה שמכונה "תשלומי הורים"). בשורה התחתונה, מדובר בסכום שינוע בין עשרות שקלים למאות בודדות - סכום נמוך בהרבה מהתשלום שהיה נהוג עד כה.
מרבית הרשויות המקומיות עדיין ציינו בחוברות ההרשמה לגנים את התעריפים הישנים, לכן נוצר בלבול בקרב הורים רבים לגבי התשלום.
יש להביא בחשבון כי גני העירייה מסיימים את פעילותם בימי חול בשעה 14:00, והורים המעוניינים שילדיהם יישארו בגן יצטרכו לרשום אותם למסגרת הצהרון (מועדונית), שהתשלום עליו משתנה בין המפעילים השונים.
בדרך כלל מדובר בתשלום של כמה מאות שקלים בחודש.
בשלב זה חוק יום לימודים ארוך לגילאי הגן טרם אושר, כך שהוא אינו נכלל בחוק חינוך חינם.
מתי תקופת ההרשמה?
בעקבות יישום חוק חינוך חינם האריך משרד החינוך את תקופת הרישום למוסדות החינוך לשנה הבאה. הרישום נפתח לפני יומיים (ד') ויימשך עד יום רביעי 29 בפברואר.
ההרשמה לגנים מתבצעת ברשות המקומית, על פי כתובת המגורים הרשומה בתעודת הזהות של שני ההורים, כך שגם משפחות המתגוררות בדירה שכורה צריכות לעדכן את הכתובת הרשמית. מרבית הרשויות מאפשרות גם רישום באינטרנט.
תשובות השיבוץ מתקבלות בחודש יוני, ותשובות על ערר (אם הוגש לאחר מכן) - בחודש אוגוסט.
מי זכאי להירשם לגן עירייה?
הזכות לרישום נקבעת לפי גיל הילדים, ונחלקת בהתאם לתאריך הלידה:
- טרום-טרום חובה (גיל 3): ילידי א' טבת תשס"ט 28/12/08 - עד ל' כסלו תש"ע 17/12/09. בחלק מהרשויות המקומיות ישנה חלוקה נוספת שלפיה ילידי 1 באוקטובר 2009 והלאה זכאים להירשם על בסיס מקום פנוי בלבד.
- טרום-חובה (גיל 4): ילידי א' טבת תשס"ח 10/12/07 - עד ל' כסלו תשס"ט 27/12/08.
- חובה (גיל 5): ילידי א' טבת תשס"ז 22/12/06 - עד כ"ט כסלו תשס"ח 9/12/07.
האם ניתן לבחור גן?
ברוב הרשויות המקומיות אין להורים יכולת לבחור גן, אלא להציג עדיפויות בטופס ההרשמה. אין הכרח שהילד יתקבל דווקא לגן שאותו ביקשתם.
מה קורה אם אין מקום בגן קרוב?
כאשר גני העירייה באזור מסוים מלאים, מבוצע תעדוף. כאשר ישנה זכאות להרשמה על פי גיל הילד, העירייה מחויבת למצוא פתרון, אך ייתכן שבפועל הרישום יתבצע לגן בשכונה סמוכה ולאו דווקא לגן הקרוב ביותר לביתו של הילד.
מה עושים אם רוצים להחליף גן?
אם הגן אינו מוצא בעיניכם או לא מתאים מכל סיבה שהיא, ניתן להגיש ערר ולנסות להתקבל לגן אחר. תשובות על הערר מתקבלות רק בקיץ, סמוך לפתיחת שנת הלימודים.
האם צפויה מצוקת מקום בגנים בשל החוק?
מעטות הן הרשויות המקומיות שחזו את אישור החוק ויצרו תוכנית מוקדמת לבניית גני ילדים. קצב גידול האוכלוסייה חייב גם כך את מרבית העיריות לתכנן בנייה של גני ילדים נוספים, וכעת החוק מחייב האצה משמעותית בתכנון.
תהליך התכנון והבנייה מחייב את אישור משרד החינוך, המממן את הבנייה ומעניק את רישיון ההפעלה לגן. בתהליך זה מודיעות הרשויות למשרד החינוך על מספר הגנים הנדרשים, המשרד מכריע כמה ניתן לבנות ולאחר מכן פותחים בהליך לאיתור קרקעות או למציאת מבנים שניתן להסב לגני ילדים. לאחר מכן יש להשיג אישור ועדה מקומית ומחוזית, אישור מכבי אש ואישור משרד הבריאות - ורק אז מתחילה הבנייה.
בניית הגנים בקצב הגבוה פי ארבעה או חמישה מהקצב הרגיל ידרוש משאבים רבים, שאינם בהכרח בנמצא ברשויות. חששות הגורמים המעורבים בדבר הן שזירוז התהליך עלול להציב קשיים במימוש התוכניות ולהביא לניהול בעייתי של המכרזים לבנייה ואף לבנייה חפוזה שסופה אולי במבנה שאינו בטיחותי מספיק ושלא יעמוד בשנים רבות של פעילות אינטנסיבית במקום.
הרשויות המקומיות מאמינות כי לא כל הזכאים יירשמו לגנים, בעיקר בקרב בני השלוש, ובכך הן מקוות כי הן יצליחו לחמוק מעומס ההרשמה. ייתכן שהורים רבים יעדיפו להכניס את ילדיהם בני השלוש לגן פרטי עדיין, למרות התשלום, כדי ליהנות מיתרונות הצוות הגדול וכן הלאה.
ההורים עצמם מקווים כי גם הגנים הפרטיים יפחיתו את רף התשלום בשל החשש מירידה בביקוש, אם כי דבר זה מסתמן כרגע כתקוות שווא. מרבית הגנים שומרים על רמת מחיר זהה לרמה הנוכחית ואף מייקרים אותה.
האם ניתן לרשום לגן עירייה ובמקביל לגן פרטי?
אין בעיה לבצע רישום כפול. הרשויות המקומיות מודיעות על השיבוץ רק בחודש יוני, לכן מי שמתלבט או רוצה לדעת לאיזה גן שובץ הילד לפני נטישת הגן הפרטי יכול להירשם בשני המסלולים ולהמתין.
- דמי ביטול
ביטול הרשמה לגן עירייה לאחר אמצע יולי יחוייב בדמי ביטול בסך מחצית משכר הלימוד החודשי.
ביטול הרשמה לצהרון (מועדונית) של הרשות המקומית מחודש יולי יחוייב בדמי ביטול בסך מחצית משכר הלימוד החודשי, אך לרוב בביטול הגן והצהרון יחד לא ייגבה כפל דמי ביטול.
בהרשמה לגן פרטי נהוג לשלם מקדמה, והחזר שלה בגין ביטול - אם בכלל - תלוי בהסכם מול הגן. כדאי לשים לב היטב לתנאי זה בחוזה.
סוף דבר או רק ההתחלה?
עדיין לא ברור כיצד יצליחו הרשויות לעמוד בהיקף הבנייה המואץ, או מה יהיה גודל הביקוש לגנים. הרשויות מחכות לתום תקופת הרישום בפברואר, בתקווה שהתמונה תתבהר.
גם הגנים הפרטיים עדיין שרויים בעלטה, ומרביתם לא יודעים לחזות את הרישום לשכבות הבוגרות. בחלק מהגנים מתלבטים אם להגיש מועמדות לסטטוס גן המסובסד על ידי משרד החינוך, וככלל גם הם מחכים לראות כיצד מתפתחת ההרשמה.
הכותבת היא מנהלת תוכן ראשית באתר Infogan