משך זמן המעצר: דין חייל כדין אזרח?
השרים ידונו בהצעת חוק, לפיה המשטרה הצבאית תצטרך להביא חייל שנעצר בפני שופט - בדיוק כמו שנהוג עם אזרחים. "זה אבסורד שבגלל היותם במדים - הם מופלים לרעה", אמרה רגב
משך זמן המעצר של החיילים יושווה לזה של האזרחים? ועדת השרים לענייני חקיקה תדון היום (א') בהצעת חוק, לפיה משך זמן החזקת חייל במעצר לא יעלה על יממה, בדיוק כמו שנהוג עם אזרחים שהמשטרה עוצרת.
עוד בחדשות:
מפת אזורי עדיפות לאומית חדשה: אתם בפנים?
פגע וברח בת"א: פצע קשישה במעבר חציה ונמלט המורדים ליד הבירה: לחימה ב-3 מפרברי דמשק
לפי חוק השיפוט הצבאי, המשטרה הצבאית יכולה להחזיק בחייל במעצר 48 שעות, מרגע מעצרו ועד הבאתו לדיון בעניינו בבית משפט צבאי, או לחלופין עד לשחרורו. הצעת החוק שהגישה ח"כ מירי רגב (ליכוד) תשווה גם את סוגיית משך ימי המעצר - אם חייל ייעצר במהלך סוף השבוע, אז חוקרי מצ"ח יצטרכו להביא אותו בפני שופט צבאי עד ארבע שעות לאחר צאת השבת.
"הצעת החוק הזו תשמור על זכויות החיילים, כי הפרקליטות הצבאית חייבת לעשות זאת", אמרה ח"כ רגב. "זה שלחיילים אין ועד עובדים זה לא אומר שצריך להפקיר את זכויותיהם. לא יכול להיות שדווקא בגלל היותו חייל יש ניצול לרעה במעמדו. חייבים להשוות את התנאים בין חייל לאזרח. זו זכות בסיסית של חיילים ואבסורד שבגלל היותם במדים הם יופלו לרעה".
קצינים מטעם הפרקליטות הצבאית תמכו עקרונית ברעיון, אך ציינו כי יישומו ייתקל בקשיים טכניים.
"זו הצעת חוק שחשובה בשלושה מישורים - יצירת הרמוניה חקיקתית בין הדין
הפלילי לבין האזרחי, הבטחת ביקורת שיפוטית אפקטיבית על הליכי המעצר, ומימוש זכותם של חיילי צה"ל להיוועצות עם עורך דין", הסביר ל-ynet עו"ד שלמה רכבי, המתמחה בבתי דין צבאיים ומלווה מקרוב את הליכי החקיקה בנושא.
"המצב המשפטי כיום, בו מצ"ח מחזיק חיילים לתקופה של 48 שעות גם כשאין הצדקה למעצר, מאפשר לחוקרים לנצל לרעה את המעצר הממושך על מנת להפעיל לחץ פסול על החשוד, ללא ביקורת שיפוטית", אמר.