שתף קטע נבחר

 

סורים משתקמים בלבנון: "נשוב וננצח - או שנמות"

רופאים ואחיות סורים מטפלים בלבנון באחיהם שנפגעו מאש חייליו של אסד וברחו לטריפולי, מעוז מתנגדי המשטר בדמשק. "בעינינו הם גיבורים", אומר רופא בבית החולים המאולתר. ובינתיים: אירופה מאיימת להרחיב את הסנקציות

אבו חמזה היה בתוך קהל של אלפי בני אדם בעיר הגבול הסורית קוסייר, שצעקו לנשיא בשאר אסד להתפטר, בעת שכדור של צלף פילח את רגלו וריסק את העצם ל-18 חתיכות. כדור נוסף פילח את גבו בעוד הוא מנסה לברוח מהמקום בזחילה.  

 

משטר אסד טובח באזרחיו:

 

אחד מחבריו מיהר למקום כדי לגרור אותו משם, אך הוא עצמו נורה בכתפו. אבו חמזה שכב ברחוב במשך שעתיים עד רדת החשיכה. לבסוף, הגיע אדם שהעביר אותו למקום בטוח, אך הוא עצמו נפל ומת לאחר שנורה בראשו. כמה חברים הבריחו מיד את אבו חמזה מעבר לגבול אל תוך לבנון. כיום, כמעט חודשיים לאחר פציעתו, הוא עובר שיקום בקליניקה שהוקמה על ידי גולים סורים בעיר טריפולי שבצפון לבנון.

 

אבו חמזה (מלפנים) ואבו מוחמד (מאחור) בבית החולים (צילום: AP) (צילום: AP)
אבו חמזה (מלפנים) ואבו מוחמד (מאחור) בבית החולים(צילום: AP)
 

הפציעה הקשה לא שברה את רוחו של אבו חמזה. הצעיר בן ה-25 נותר עיקש בעמדתו – התנגדות למשטרו הרודני האכזרי של נשיא סוריה אסד. מעל מיטתו בקליניקה תלוי דגל המורדים הסורים, בצבעים ירוק, לבן ואדום. "אני מתכנן לשוב לסוריה כדי להמשיך את המאבק שיסתיים בניצחון המהפכה או במות הקדושים שלי", אמר אבו חמזה.

  

עם זאת, רופאיו של אבו חמזה אמרו לו כי בשל פציעותיו הקשות הוא צפוי לצלוע במשך כל שארית חייו. הצעיר הסורי ופצועים נוספים התראיינו לסוכנות הידיעות AP בתנאי ששמם המלא לא ייחשף – בשל חששם לפעולת תגמול מצד המשטר בדמשק.

 

יותר מ-461 ילדים נהרגו מאז תחילת מחאה נגד אסד (צילום: AP) (צילום: AP)
יותר מ-461 ילדים נהרגו מאז תחילת מחאה נגד אסד(צילום: AP)

  

על פי ארגוני האופוזיציה הסוריים, יותר מ-7,100 בני אדם, בהם 461 ילדים, נהרגו בסוריה מאז החלה ההתקוממות העממית נגד משטר אסד בחודש מרס. בחודש דצמבר העריך האו"ם כי יותר מ-5,000 בני אדם נהרגו במהומות, אך בתקופה האחרונה גברה מאוד האלימות במדינה הערבית. כמו כן, אלפי בני אדם נוספים סובלים מסוגים שונים של פציעות, חלקן קלות וחלק קשות ביותר, הכול בגלל הקריאה ההמונית לביצוע שינויים במדינה, שבמשך 40 שנה נשלטה על ידי משפחה אחת - משפחת אסד.

 

אחרי הוטו של רוסיה וסין על הצעת הליגה הערבית, אמר אמש (יום א') שר החוץ הצרפתי, אלן ז'ופה, כי אירופה תחריף את הסנקציות על המשטר בדמשק. הוא הוסיף כי אירופה תנסה להגביר את הלחץ הבינלאומי על סוריה עד שהשלטון יאלץ להכיר בכך שהוא "מבודד לחלוטין ואינו יכול להמשיך". מוקדם יותר אמרה גם מזכירת המדינה האמריקנית, הילרי קלינטון, כי ארצה תחמיר את הסנקציות הקיימות ואף תטיל עיצומים חדשים על המשטר הסורי. ביממה האחרונה נהרגו 56 בני אדם בסוריה ועוד רבים נפצעו.

 

אסד מתפלל בדמשק, ביום שאחרי הווטו

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

מי שעוקב אחר פציעותיהם של מתנגדי אסד יכול ללמוד על האופי המשתנה של הסכסוך בסוריה. בתחילה, הרופאים הסורים נתקלו בעיקר בפציעות מירי רובים, השתקפות של הסוג העיקרי של האלימות – כוחות ביטחון יורים לעבר מפגינים. אך בחודשים האחרונים, יותר ויותר אזרחים סורים הובאו לבתי החולים כשהם סובלים מפגיעות רסיסי פצצות.

 

זה סימן לכך שהסכסוך בסוריה הפך יותר מיליטריסטי. מתנגדי משטר מתוסכלים ועריקי צבא מתחמשים בכל סוגי הנשק שניתנים להשגה ומשיבים מלחמה לכוחות הביטחון של אסד. מנגד, נאמני הנשיא הסורי הגיבו בעוצמה הרסנית יותר והפציצו שכונות מגורים בארטילריה, טנקים ומכונות ירייה. כך קרה בסוף השבוע, אז פתחו כוחות צבא הנאמנים לאסד במתקפת פתע על העיר חומס וגרמו למותם של כמעט 340 בני אדם. החיילים הפגיזו בעיקר את שכונת אל-חאלדיה בעיר ושיגרו פגז מדי חמש דקות.

 

הערכה: יותר מ-15 אלף אזרחים נפצעו

מעקב אחר מספרים מדויקים של פצועים בסוריה הוא משימה בלתי אפשרית. רוב הפצועים – בעיקר מתנגדי משטר מושבעים – חוששים להגיע לבתי החולים, שם יכולות הרשויות לאתר אותם ולנקום בהם. פעילים סורים למען דמוקרטיה וזכויות אדם האשימו את כוחות הביטחון הסוריים במעצר מפגינים פצועים ואף במעצר הרופאים שטיפלו בהם.

 

אבו סלימן, אחד הפצועים. מציג את צלקותיו (צילום: AP) (צילום: AP)
אבו סלימן, אחד הפצועים. מציג את צלקותיו(צילום: AP)

  

במקום לפנות לבתי החולים, הפצועים מקבלים טיפול רפואי בקליניקות פרטיות, בבתי חולים מאולתרים ובבתים בסוריה. כך הסביר מוסטפה אוסו, פעיל זכויות אדם סורי שהעריך כי יותר מ-15 אלף בני אדם נפצעו בסוריה מאז פרוץ המחאה נגד המשטר בדמשק.

  

"כאשר מדובר באלפי מקרי מוות, אז אנחנו מדברים על מספר פצועים רב עוד יותר", אמר הישאם חסן, דובר הוועד הבינלאומי של הצלב האדום שבסיסו בז'נבה. במהלך החודשים האחרונים, מאות פצועים עזבו את הערים הסוריות ועשו את דרכם אל המקום הבטוח יחסית - לבנון.

 

ממתינים לאמבולנס מעבר לגבול

כל זאת בזכות הגבול הארוך, הלא מסומן ולא מאובטח טוב בין שתי המדינות הערביות. הפצועים מוסעים לאזור הגבול על ידי קרוביהם ואז חוצים ברגל את הגבול לצד הלבנוני. פעילים סורים בלבנון דואגים שאמבולנס של הצלב האדום ימתין לפצועים שחוצים את הגבול וייקח אותם לטיפול בבתי חולים.

 

אסד מגואל בדם. הפגנה נגד המשטר הסורי בביירות (צילום: AFP) (צילום: AFP)
אסד מגואל בדם. הפגנה נגד המשטר הסורי בביירות(צילום: AFP)

 

הקליניקה בעיר טריפולי, שם מחלים אבו חמזה מפצעיו, היא הראשונה מסוגה שהוקמה על ידי גולים סורים בלבנון. מוקדם יותר השבוע, טופלו במרכז הרפואי 29 פצועים סורים, החל מאדם שחטף כדור רובה בירך ועד לנערה בת 16 שנפגעה מירי בחוט השדרה שלה וככל הנראה תישאר משותקת במשך כל ימי חייה.

 

"בעינינו, הפצועים הם גיבורים שמגיע להם טיפול מיוחד", אמר אבו עומר, רופא סורי שעובד בקליניקה בעיר הלבנונית. במיטה אחת בקליניקה שכב ילד בן 10 בלבד, חאלד שמו, שעל פי הרופאים כדור רובה פילח את רגלו בעת שיצא מביתו בעיר קוסייר כדי לקנות לחם. בטרם הוברח לטריפולי הלבנונית, הוא קיבל טיפול רפואי ראשוני בבית חולים מאולתר בעיר מגוריו.

 

בית חולים מאולתר, הצוות סורי

במיטה אחרת שכב אבו סולימן, גבר בן 30, שהירך שלו נקרעה מרסיסים במהלך קרבות שהתנהלו בדצמבר בשכונת באבא עמר בעיר חומס, שהפכה לאחד ממוקדי המחאה הגדולים נגד משטרו של אסד. אבו סולימן הראה את הפצעים שעל רגלו ואת הצלקות שעל גבו, זכר לעינויים שעבר לאחר שנעצר מיד לאחר פרוץ ההתקוממות העממית.

  

מאז החלה בפעילותה בחודש דצמבר, טיפלה הקליניקה בטריפולי ב-148 סורים. מייסדיה הקימו בתחילה שלושה בתי חולים מאולתרים בתוך בתים פרטיים בטריפולי ובשתי ערים סמוכות, עד שהחליטו לשלב מאמצים. הם שכרו שטח בקומה שנייה של מרכז רפואי פרטי והציבו בו 33 מיטות. תורמים סורים ולבנונים סייעו להם לכסות את ההוצאות השבועיות בסך 12 אלף דולר, ספיר אבו עומר.

 

  

אבו סלימן, בן 30, נפגע מרסיסים (צילום: AP) (צילום: AP)
אבו סלימן, בן 30, נפגע מרסיסים(צילום: AP)

 

לצוות הרפואי בקליניקיה - כולם רופאים ואחיות סוריים – אין מתקנים או ציוד כדי לבצע ניתוחים ואפילו לא מכונת רנטגן. החולים שמגיעים למקום, לעתים קרובות בלי כסף או רכוש בכלל, עוברים בו שיקום לאחר שטופלו בתחילה בבתי חולים לבנוניים.

  

לבנון עצמה מפולגת על ידי הסכסוך הסורי. ממשלת לבנון נשלטת על ידי תנועות פרו-סוריות, בעיקר זו של חיזבאללה השיעי שתומך במשטרו של אסד. ואפילו בלבנון עצמה, הרחק מהישג ידיה של דמשק, פעילי אופזיציה סורים חוששים מאוד מפעולות תגמול נגדם.

 

טריפולי - מקלט לגולים הסורים

אולם העיר טריפולי, שנשלטת על ידי סונים, מגלה אהדה רבה להתקוממות הסורית ומספקת לגולים הסורים מקלט בשטחה. במקביל, השנאה למשטרו של אסד הולכת ונפוצה מיום ליום. הם לא שוכחים כי כוחות ביטחון סוריים ובעלי בריתם הלבנוניים הפציצו את העיר הצפונית ב-1985, בעיצומה של מלחמת האזרחים בארץ הארזים. בתקופה האחרונה, קבוצות סוניות קיצוניות מסייעות להבריח לשטח לבנון פצועים ופעילי זכויות אדם סורים.

 

מפגין בטריפולי תולה בובה של הנשיא אסד (צילום: AP) (צילום: AP)
מפגין בטריפולי תולה בובה של הנשיא אסד(צילום: AP)

 

בית החולים הפרטי "נאהדה" טיפל לבדו ב-1,300 פצועים סורים מאז חודש מרס, סיפר מנהלו ד"ר מושן טראף. עם הזמן שחולף, הוא סיפר, הפציעות "הופכות הרבה יותר חמורות" – מפציעות ירי לפציעות מירי פגזים ומרגמות.

  

גם המשטר הסורי ידע פצועים רבים מקרב כוחותיו ונאמניו בשנה החולפת. מחודש מרס ועד חודש נובמבר 1,819 חיילים סורים פצועים ו-251 שוטרים פצועים, ביחד עם יותר מ-200 אזרחים, קיבלו טיפול רפואי בבית החולים הצבאי בחומס עבד אל קאדר שאקפי. כך סיפר מנהל בית החולים גנרל עלי עסי. לדבריו, בית החולים שלו קולט מדי יום 25-50 פצועים.

  

אבו עבדו, צעיר בן 22, יושב בכיסא גלגלים. רגליו נוקבו מרסיסי כדורים באחת ההפצצות על שכונת באבא עמר בחומס. בתחילה הוא קיבל טיפול רפואי בסוריה ובמשך שישה ימים קיבל 27 ליטרים של דם עד אשר הועבר לבית חולים בטריפולי הלבנונית. "לא ננטוש את המהפכה ולא איכפת לנו מהפציעות שלנו", אמר אבו עבדו. "לא ניסוג לאחר כל מה שקרה ולאחר שהדם שלי התערבב עם זה של אחיי הסורים".

פורסם לראשונה 05/02/2012 23:33

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אחד הנפגעים בבית החולים
צילום: AP
נפגע מצלף. אבו חמזה
צילום: AP
אבו עבדו. בן 22, בכיסא גלגלים
צילום: AP
הפגנה נגד משטר אסד
מומלצים