מתכננים חופשת סקי? המדריך לגלישה בטוחה
מה לעשות כדי להפחית את הסיכוי להיפצע, איזה תרופות מומלץ להכין מראש ואיזה ציוד חובה שיהיה לכם - המלצות מאורתופד מומחה וחובב סקי
החלטנו לקחת את החברה לשבוע סקי. חוויה משפחתית מגבשת. נופים עוצרי נשימה, שלווה לבנה ושקט פראי. הילדים ואשתי בקבוצת מתחילים, ואני לא אגזים גם הפעם - מה כבר יכול לקרות? אז זהו, הרבה יכול לקרות ולאו דווקא בכיוון המתוכנן.
- רוצים לדעת הכל על הספורט הלבן - היכנסו לערוץ הסקי
התחלנו להתארגן. הורדנו מהבוידעם את ציוד הסקי - גופיות טרמיות בנות 6 שנים, מכנסי סקי שקנינו במכירת סוף עונה לפני מספר שנים (עדיף לא לספר), משקפי סקי, כובע צמר וכפפות. אבל משהו חסר. נו טוב, נקנה בארץ. בטח באתר הסקי יהיה יקר יותר.
כולם לרכב - נוסעים לערוך קניית השלמות בחנות ציוד הסקי שבקניון. אלא שבחנות נפל האסימון (סוג של מטבע ישן ששימש לשיחות בטלפון ציבורי לפני שנים רבות). אני לא רלבנטי! הביגוד ושאר הציוד של 2012 שונה לחלוטין מבחינת האיכות, טכנולוגית הבידוד ומשקל פריטי הלבוש.
כדאי להשקיע בציוד סקי איכותי (צילום: Gettyimages)
סקי נחשב לספורט מהנה, אך לעיתים כרוך בסיכון
האם זה משנה? מאוד. נוחיות והרגשה טובה מאפשרים להתרכז בעיקר - לימוד וגלישה בטוחה. מכיוון שלא נולדנו בשלג, ובוודאי שלא התחלנו לגלוש בגיל 6 כשאר עמי אירופה, עלינו להפנים עקרונות בסיסיים: כיצד להתכונן, מה לקחת, ממה להימנע, מה עושים במקרה של פציעה, ומה אם סתם השרירים תפוסים, ואם כואב - כיצד נתמודד עם הכאב מבלי להרוס את הטיול?
סקי נחשב לספורט אתגרי ומהנה, אך לעיתים כרוך בסיכון להיחשפות לפציעות קלות ואף חמורות אם לא נתכונן כראוי - בהערכות נכונה ניתן להפחית שיעור פציעות אלו במידה ניכרת. ההכנה כוללת שיפור הכושר הגופני, הכנת ציוד מקצועי, הדרכה ברמה המתאימה, הימנעות ממסלולים מסוכנים ולימוד נפילה נכונה ובטוחה.
מי שיתכונן כראוי - ימנע פציעות. סקי בחרמון (צילום: אפי שריר)
עייפים? סיכוי גדול יותר שתפצעו
פציעות ברך הן פגיעות נפוצות למדי, כאשר השכיחות ביותר הן קרע של הרצועה הצולבת הקדמית ושל המניסקוס. פגיעות אלו נגרמות במהלך נפילה וסיבוב על ציר הברך. חיבור המגלש למגף הסקי גורם להעברת מרכז הסיבוב לברך. התאמה מקצועית של חוזק חיבור המגף למגלש תאפשר שחרור המגלש מהמגף בעת נפילה ומניעת החבלה.
ייצוין כי ההתאמה מתחשבת בגובה ומשקל הגולשת. פציעות נוספות נגרמות כאשר הגולש מנסה למנוע נפילה ושולח את ידיו קדימה על מנת לעצור את הנפילה, וכך נגרמות פגיעות כתפיים - פריקות ושברים. בנפילות אלו עשויות להיגרם גם פגיעות ראש. מכאן נובעת גם החשיבות בעשיית שימוש בקסדת מגן, בפרט בקרב הבוחרים בסנובורד.
הכנה הכוללת שיפור הכושר הגופני ומודעות, הוכחה כיעילה בהפחתת הסיכון לפציעות. רצוי לתרגל תרגילים מיוחדים למניעת פציעות הכוללים חיזוק שרירי גפיים עליונות, תחתונות, בטן, גב, שיפור איזון ושיווי המשקל. כמו כן, נמצא קשר ישר בין תשישות, גלישה בסוף היום ופציעות. עייפות וכאב הם סימני אזהרה לפציעה קרבה. מומלץ לעצור מדי פעם למנוחה לשתות, לאכול, לצבור שוב כוח ולא לגלוש עד הרגע האחרון.
אם חשים בעייפות מצטברת זה הזמן לעצור ולתכנן מנוחה ליום שלם או חצי יום באמצע השבוע. ניתן לטפל בכאב שרירי גב או גפיים בתרופות לשיכוך כאב או בתרופות נוגדות דלקת, כגון ארקוקסיה.
שלא תזדקקו להם. צוות חילוץ באתר סקי (צילום: Gettyimages)
קסדה בראש טוב
באשר לציוד: כאן אין מקום לאלתורים. ביגוד לסקי, חייב להיות ביגוד ייעודי כולל גרביים ייחודיים לסקי, בגדים תרמיים תחתונים, מעיל ומכנסי סקי איכותיים כובע צמר מחמם, משקפי מגן ומשקפי שמש ליום שטוף שמש וכפפות סקי נוחות המאפשרות לבישה והסרה מהירים.
בנוסף, רצוי לקחת איתנו קרם הגנה מהשמש, שפתון למניעת יובש, מגני שורש כף יד, מגני עכוז וקסדה לגולשי סנובורד. השימוש בקסדה מפחית את שיעור פגיעות הראש בכ-50 אחוז, בפרט בילדים. פגיעות שורש כף יד גם הן שכיחות בקרב גולשי סנובורד וניתן להפחיתן באופן משמעותי בעזרת מגנים.
השימוש בקסדה מפחית פגיעות הראש בכ-50 אחוז (צילום: זיו ריינשטיין)
אל תוותרו על הדרכה מקצועית!
הן מתחילים והן מתקדמים זקוקים להדרכה. מדריך סקי מקצועי יילמד אותנו שימוש נכון בציוד הסקי, גלישה נכונה, כיצד לעצור ונפילה בטוחה. כן, גם הנפילה יכולה להיות מבוקרת. נפילה מתוכננת הצידה בטוחה יותר מאשר ניסיון כושל למנוע נפילה, שמסתיים בדרך כלל בפגיעה סיבובית בברך או פריקת כתף.
מדריך יבחר את המסלול המתאים לרמת הגולש וישפר את רמת הגלישה. ניסיונות גלישה ללא הדרכה מסוכנים וכרוכים בפציעות - אין דבר מצער ומיותר מפציעה ביום הראשון לחופשה. אל תוותרו על הדרכה מקצועית!
הקפידו לגלוש במסלול המסומן, בדרגת קושי המתאימה והימנעו מגלישה הרפתקנית מחוץ למסלול העשויה להוביל למדרון מסוכן, אזור בו קיימים סלעים חשופים או תהום. תנאי הגלישה משתנים מיום ליום ואף במהלך היום. שלג שהפשיר במשך היום עלול לקפוא בלילה. גם גלישה בשלג עמוק ורך (שכבה עבה שירדה לאחרונה) מסוכנת. גלישה עם חבר ברמת גלישה זהה בטוחה יותר. הימנעו מעצירה במקום במסלול גלישה מהירה או מעבר לעיקול, וכמובן תנו זכות קדימה לגולשים במורד.
הכנה לאפשרות הלא נעימה של פציעה, כוללת גם רכישת ביטוח ספורט אתגרי שיכסה הוצאות הטיפול הרפואי במקרה של פציעה. מומלץ להכין מראש תרופות לשיכוך כאב, משחה להקלת כאב ותרופות נוגדות דלקת, כגון ארקוקסיה למקרה של פציעה, או סתם כאב שרירים לאחר יום גלישה מפרך. והעיקר, לזכור שיצאנו לחופשה במטרה ליהנות, למלא מצברים ולשוב בשלום בריאים ושלמים.
חופשה מהנה, גלישה נעימה ובטוחה.
טיפים לגלישה בטוחה
- שיפור הכושר הגופני
- ביגוד וציוד סקי איכותי
- התאמה מקצועית של חיבור המגלש למגף בהתאם לגובה ומשקל
- הדרכה ברמה המתאימה
- שימוש בקסדה ומגנים לשורש כף יד לסנובורד
- מנוחה, שתיה והימנעות מגלישה כשעייפים
- הדרכה על ידי מדריך סקי מקצועי
- בחירת מסלול בדרגת קושי מתאימה
- הימנעות מעצירה פתאומית, במסלול גלישה מהירה או מעבר לעיקול
- ביטוח ספורט אתגרי
הכותב אורתופד מומחה ויו"ר האיגוד הישראלי לרפואת ספורט