שתף קטע נבחר
 

צפו: מנופים מרימים כריש לוויתן ענק בפקיסטן

כריש לוויתן באורך של כ-15 מטר שנמצא מת בים באזור פקיסטן, נגרר על ידי דייגים לנמל. מספר מנופים נדרשו כדי לחלץ מהים את הדג הענק ששקל כ-8 טון ונמכר למאכל תמורת 18 אלף דולר. בטבע מצויים כיום כרישי הלוויתן בסכנת הכחדה

מליוני דגים ובעלי חיים ימיים ניצודים מדי שנה למטרות מאכל ברחבי העולם, אך מי שמושך את תשומת הלב התקשורתית בעולם ביממה האחרונה, הוא כריש לוויתן גדול שמצא את מותו בים מסיבה לא ברורה.

 

על פי דיווחים בתקשורת בפקיסטן, כריש לוויתן באורך של כ-12 עד 15 מטר נמצא צף בים ללא רוח חיים, במרחק של 150 קילומטר מהעיר קראצ'י במדינה. יש לציין כי עד כה לא פורסמה הודעה רשמית מטעם גופי מדע במדינה שמדדו את כריש הלוויתן, ובאמצעי התקשורת ברחבי העולם הופצו נתונים רבים ושונים לגבי משקלו ואורכו של כריש הלוויתן.

 

 

כרישי הלוויתן (Rhincodon typus) מוגדרים כיום באיגוד השימור העולמי כמין הנמצא תחת איום - מין פגיע הנמצא בסכנת הכחדה מהטבע. למרות גודלם העצום ושמם המטעה, הם אינם יונקים אלא דגים גדולים ועדינים, שמגיעים לאורך של כ-12 ואפילו 18 מטרים ואינם מסוכנים. תכונה זו הופכת אותם לחביבים במיוחד בקרב חובבי צלילה ברחבי העולם. כרישי הלוויתן ניזונים מפלנקטון, סרטנים, חסילונים ודגיגים קטנים.

  

צילום: AFP

 

 

נמכר למאכל תמורת כ-18,759 אלף דולר

קבוצת דייגים שיצאה לדוג בים איתרה אותו נסחף בזרמים ועטה על השלל הגדול. כריש הלוויתן נגרר אל הנמל בעיר, שם החלו לנסות ולהוציאו מהמים. נסיונות ההרמה הראשונים לא צלחו למרות השימוש בצמד מנופים גדולים. רק לאחר שהובאו למקום שלושה מנופים נוספים, הצליחו להוציא את הדג העצום מחוץ למים ולהורידו בשלום אל שטח הנמל. משקלו של הדג המת הוערך בכ-8 טון.

 

למקום הגיעו מאות סקרנים שהתגודדו סביבו, טיפסו עליו ובחנו אותו מקרוב. בתקשורת המקומית בפקיסטן דווח כי הדג הגדול נמכר לסוחרים תמורת סכום של כ-1.7 מיליון רופיות פקיסטניות (18,759 דולר). ככל הנראה הוא יבותר ויימכר למאכל.

 

בשר וסניפירי כרישי לוויתן שניצודים ברוב הפעמים בניגוד לחוק, מיוצאים בעיקר לסין, הונג קונג וטייוואן. על פי הערכות, בשווקים באסיה ניתן לרכוש בשר כריש לוויתן במחיר של 8 דולר לקילוגרם ואילו סנפירי כרישי לוויתן מיובשים נמכרים לעיתים במחיר של 800 דולר לקילוגרם.

 

 

מבקרים גם בישראל מדי שנה

למרות כל המחקרים הקיימים כיום בעולם, כרישי הלוויתן נותרו יצורים מסתוריים וחמקמקים, ולמדע עדיין לא ידוע במדוייק היכן הם מתרבים או משריצים צאצאים חדשים, והיכן מצויים נתיבי הנדידה העיקריים שלהם. ביקוריהם של כרישי הלוויתן באילת מתרחשים מספר פעמים בשנה, בעיקר בחודשי האביב והקיץ, ומהווים חגיגה לכל חובבי הטבע מתחת למים.

 

במטרה לתעד ולמפות את כרישי הלוויתן ברחבי העולם הקים בשנת 2003 ארגון הסביבה "ECOCEAN" פרויקט ייחודי במינו, בסיוע קרן הטבע העולמית. הפרויקט מתעד את האוכלוסיה באמצעות צילום הלוויתן ותיוגו.

 

לכל כריש לוויתן יש דפוס ייחודי של קווים ונקודות על העור, הממוקמים סביב הסנפיר ומאחורי הזים החמישי, ומהווים למעשה טביעת אצבע. בעזרת אלגוריתם בו השתמשו לראשונה מדעני טלסקופ החלל "האבל" כדי למפות את כוכבים בשמי הלילה, הצליחו אנשי הארגון ליצור תוכנה הממפה את הנקודות על עור הכריש ומשווה בין שאר התמונות במאגר. כך למעשה ניתן להשוות בין הכרישים ולגלות האם ישנם כרישי לוויתן שחוזרים למקום מסויים על בסיס קבוע, או במרווחים של שנים

 

כיום משמש המאגר כספריית תמונות ציבורית של כרישי לוויתן שצילמו תיירים, חובבי צלילה, צלמי טבע, פעילי שימור בעלי חיים ואנשי מקצוע ברחבי העולם. מאז שהוקם הפרויקט זוהו בוודאות 3,477 כרישי לוויתן ותועדו 17,631 מפגשים מצולמים של אלפי אנשים מרחבי העולם עם הכרישים בים.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מוציאים את כריש הלוויתן מהים
צילום: AFP
מומלצים