שתף קטע נבחר

 

פיקוח על הפרקליטות? "חומה מול הציבור"

בדיון בוועדה לביקורת המדינה תקפו הח"כים את היועץ המשפטי לממשלה, שהציע להקים גוף מבקר לפרקליטות מבלי שהאזרחים יוכלו לפנות אליו. יו"ר ארגון הפרקליטים: מה שמוצע פה הוא הרסני ביותר, פרקליט עלול לחשוש מעבריין שימלא את התיק בתלונות

קיתונות של רותחין על היועץ המשפטי לממשלה: חברי הוועדה לביקורת המדינה בכנסת מתחו ביקורת חריפה על המודל שהציג יהודה וינשטיין, לגבי גוף מבקר לפרקליטות. "איך תקנו את אמון הציבור אם הוא לא שחקן פה?", קבל ח"כ רוני בר-און (קדימה), נוכח ההצעה שלא מאפשרת לאזרחים להתלונן בפני הגוף החדש.

 

דיווחים נוספים אודות הפרקליטות בחדשות ynet:

מבקר הפרקליטות: האזרח הקטן לא יוכל להתלונן

הסנגור הציבורי החדש: "כמות המעצרים מוגזמת"

 

אתמול הודיע וינשטיין על הקמת גוף הביקורת לפרקליטות, שהוא יהיה אחראי עליו. אנשי הפרקליטות הביעו במהלך הדיונים חשש שהמתווה שיתקבל לא יתרום לאמון הציבור בפרקליטות, שכן מדובר בגוף שכפוף ליועץ המשפטי לממשלה וייתפס בציבור כפנימי, ועם זאת יהפוך לאיום על התביעה.  

 

לדור תמך בהקמת גוף הביקורת בתוך משרד מבקר המדינה, אך וינשטיין התנגד לכך. הוא הסביר: "מודל הקמת מחלקה במשרד מבקר המדינה מצביע על כך שמה שהיה הוא שיהיה, ואין חדש תחת השמש. אין רצון, כוונה או מחשבה להסיג את גבול המבקר. אין בהצעה שום רבותא ולכן היא נדחתה על ידי". לדבריו, בראש הגוף תעמוד אישיות בעלת עוצמה.  

 

 לחצו כאן לקריאת טיוטת המסקנות של הצוות שבחן את הקמת גוף הביקורת לפרקליטות המדינה.

 

המשנה של וינשטיין, עו"ד אורית קורן, הציגה את המודל והסבירה: "לגבי בדיקת תלונות אזרחים, חשבנו שאין צורך בהקמת מנגנון נוסף שייעודו בירור תלונות. לדבריה, כיום "יש מערך ביקורת אינטנסיבי הבודק זאת. המוסד שיקום יהווה כתובת קבועה לעריכת בירורים ובדיקות פרטניות במקרים בהם היועץ המשפטי סבור שיש מקום לבדיקה חיצונית, בהתאם לאופי הטענה".

 

הח"כים והמבקר: "קשה להבין את זה"

אך חברי הוועדה מתחו ביקורת על המודל של וינשטיין. ח"כ רוני בר-און (קדימה) תקף: "קשה להבין את זה, כי את הטענות והתלונות אף פעם לא תרגיעו. אבל אם תקימו גוף רציני הן יתבררו באמצעותו, ולא יתגלגלו ברחובות או מעל דוכן הנואמים של הכנסת. מה תגידו לציבור? 'סליחה, אתם לא יכולים להתלונן', ו'תכתבו ליועץ המשפטי, הוא יחליט אם זה הולך לגוף הזה'". בר און המשיך: "איך את רוצה לקנות את אמון הציבור אם את אומרת לו שהוא לא שחקן פה? אני אקרא ליועץ לא לקבל זאת ולשר לא לאמץ זאת. אתם לא יכולים להקים את החומה הזו". קורן השיבה: "זו לא חומה. הציבור יגיש תלונות ליועץ ובמקרים המתאימים הוא יעביר זאת".

 

היועץ המשפטי לממשלה בוועדה לביקורת המדינה (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
היועץ המשפטי לממשלה בוועדה לביקורת המדינה(צילום: גיל יוחנן)
 

חבר הכנסת אורי אריאל (האיחוד הלאומי) תקף גם הוא את המודל המוצע: "אתם לא מקדמים את אמון הציבור. אתם מרחיקים אותו, כאשר אתם מדירים את הציבור הרחב מהיכולת להתלונן. אם לא יהיו תשובות מניחות את הדעת אנחנו נצטרך להביא את החוק לפתחה של הכנסת ולא בטוח שאתם תאהבו אותו. הנסיון של הפרקליטות להרחיק את הציבור אינו צודק ואינו שקוף ואינו ידידותי

לסביבה".

 

מבקר המדינה תקף את היועץ ואת הפרקליטות על כך שלא התייעצו עמו: "אני מביע השתוממות על כך שלא מצאתם לנכון לבקש תגובה, פגישה, ייצוג, לשמוע את עמדת אנשי ביקורת המדינה. נסעתם עד לונדון כדי לשמוע את העמדה שקיימת שם, אבל לא ניתנה לי ולאנשי משרדי אפשרות להביע דעה לגבי שני המודלים שהוצגו. אין לי ברירה אחרת אלא לבוא ולומר שאני תומך במודל הראשון שהצעתם".

  

"הפרקליט יחשוש מעבריין סדרתי"

פרקליט המדינה משה לדור הסביר: "אמרתי בעבר שאיננו מתנגדים לביקורת ואנו אף מאוד תומכים ומעודדים את הביקורת. מתייחסים לנושא בהנחה שגויה כאילו אין כתובת ואין מקום שאפשר להגיש בפניו תלונה. אבל יש הרבה גופים שבפניהם ניתן לעשות זאת".

 

בועז גולדברג, יו"ר ארגון הפרקליטים, אמר כי הוא "חש מצוקה כי יש חוסר הכרה בעובדות ובהשלכות של הצעד הזה על השטח עצמו. מה שמוצע פה הוא הרסני ביותר, וזו הסיבה שבאף מדינה דמוקרטית אין יצור כזה. עלולים כעת להיות לפרקליט שיקולים נוספים בבואו להחליט אם להגיש כתב אישום. הוא עלול לחשוש מעבריין סדרתי למשל שימלא את התיק בתלונות שייבדקו עוד שנה. אין לו סיכוי להתקדם כי ועדת המכרזים תראה את כמות התלונות".

 

הוא הדגיש: "איננו מתנגדים לביקורת, אבל  אם תצרו מערכת לחצים על הפרקליטים, זה לא ישרת את הציבור. אתם מסתכלים בפריזמה צרה של אולי 50 תיקים בעשור האחרון שעשו רעש. בשנה החולפת הפרקליטות טיפלה ב-23 אלף תיקים".

 

עורכת הדין הלה כהן מהפורום המשפטי למען ארץ ישראל טענה בדיון כי העובדה שגוף הביקורת המוצע לא יהיה נגיש לציבור, מנטרלת את מהותו.

 

על פי המודל של וינשטיין, הגוף יגיש דו"חות ביקורת תקופתיים על התנהלות הפרקליטות, ובראשו יעמוד משפטן. אך אזרח מהשורה לא יוכל להגיש תלונות נגד הפרקליטות לגוף הביקורת החדש, וכל תלונה שכזו תזכה להתייחסות רק אם תאושר על-ידי היועץ עצמו או פרקליט המדינה. עם זאת, לגוף לא תהיה סמכות לבדוק נושאים שנבחנים בפני בית המשפט, אלא באישור מיוחד. גם החלטות היועץ המשפטי לממשלה לא יעמדו לביקורת בפניו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
וינשטיין. מה חדש?
צילום: גיל יוחנן
שר המשפטים, נאמן
צילום: מוטי קמחי
פרקליט המדינה, לדור
צילום: מוטי קמחי
לינדנשטראוס. משתתף בדיון
צילום: נועם מושקוביץ
מומלצים