מחקר של הכנסת: דמי הניהול בקופות הגמל יורדים
הלחץ הציבורי והתערבות האוצר השפיעו: מחקר שנערך בכנסת מראה כי ב-2011 עמד הממוצע של דמי הניהול בקופות הגמל על 42% מהתקרה המותרת - 0.86% לעומת דמי הניהול המרביים של 2%. עורך המחקר: "יש להמשיך ולבחון אם מדובר בשינוי מגמה לטובת החוסכים או שמא שינוי נקודתי בלבד"
דמי הניהול
הממוצעים בקופות הגמל נמוכים במידה ניכרת מהשיעור המרבי המותר: ב-2011 הממוצע עמד על 42% מהתקרה המותרת - כלומר 0.86% לעומת דמי הניהול המרביים של 2%. נתונים אלה מופיעים במסמך ראשוני שהתפרסם הערב (ב') מטעם מרכז המידע והמחקר של הכנסת.
המסמך מצביע על ירידה בדמי הניהול בשנתיים האחרונות לעומת העליות שהיו בשנים קודמות. הוא נכתב בידי הכלכלן אליעזר שוורץ לקראת דיון בשאלה עד כמה עוד ניתן להפחית את דמי הניהול, שיתקיים מחר (ג') בוועדת המשנה לפנסיה של ועדת הכספים. הוא נכתב לבקשת היו"ר ח"כ חיים כץ (ליכוד), העומד גם בראש ועדת העבודה והרווחה.
יוזמת החקיקה הפרטית של כץ להוריד את דמי הניהול ל-0.7% הניעה לאחרונה את האוצר להביא להורדת התקרה החוקית של דמי הניהול ל-1.2%. הדיון הצפוי בוועדת המשנה, נועד לבדוק אם יש מקום ללחוץ על הפחתה נוספת שתתקרב לשיעור שבהצעת החוק של כץ, נוכח מגמת הירידה הכללית המסתמנת בענף קופות הגמל.
כוח המיקוח של החוסכים גדל
שוורץ מנתח במסמך את הסיבות לשינויים בדמי הניהול, ומעלה את האפשרות שהגופים המנהלים את קופות הגמל הורידו את דמי הניהול "כחלק מניסיונם לבלום צעדים קיצוניים יותר בעקבות הלחץ הציבורי והגברת המעורבות של האוצר בשנתיים האחרונות". הוא מציין כי הירידה היא רק בקופות הגמל לתגמולים (חיסכון פנסיוני). בשאר הקופות כמו קרנות ההשתלמות דמי הניהול יישארו בשיעור 2%.
להערכת שוורץ "ייתכן שהירידה משקפת תחילת שינוי מגמה כתוצאה מהצעדים השונים להגברת התחרות בענף". הוא מציין שתי השפעות אפשריות על שינוי המגמה: המיזוגים בין קופות גמל רבות שהביאו להוזלת העלויות ולהפחתה בדמי הניהול; מול הגברת כוח המיקוח של החוסכים מול הגופים המנהלים כתוצאה מהניידות הפשוטה מקופה לקופה, אשר היום היא קלה יחסית למצב הכובל שהיה בעבר.
את העלייה בדמי הניהול בשנים 2009-2005 מסביר המסמך בהשפעת המעבר של קופות הגמל מהבנקים לשוק ההון ברפורמת בכר: רוכשי הקופות ביקשו להחזיר את השקעתם בהגדלת דמי הניהול מהר ככל האפשר, בנוסף לגידול בעלויות השיווק שנבע מדמי התיווך, אותם גבו היועצים והסוכנים אשר נכנסו כשחקני משנה לשוק המוצרים הפנסיוניים.
"הירידה מתונה ביחס לשנים קודמות"
שוורץ מסכם את תמונת המצב: "הירידה בדמי הניהול עדיין מתונה יחסית לשנים הקודמות וממילא יש להמשיך ולבחון אם אכן מדובר בשינוי מגמה לטובת ציבור החוסכים, או שמא מדובר בשינוי נקודתי בלבד. לפיכך ראוי לבחון גם אם נדרשים צעדים נוספים להגברת והבטחת התחרות בין קופות הגמל".מחבר המסמך נמנע במודע מכניסה לפרטי כוונת האוצר להפחית את תקרת דמי הניהול ל-1.2% לכל היותר. כוונה זו נובעת מהתנגדות הממונה על שוק ההון הפרופ' עודד שריג להצעת החוק של ח"כ כץ לרדת עד 0.7%. זאת, מחשש ל"ערעור היציבות בשוק ההון" כפי ששריג התבטא לאחרונה במליאת ועדת הכספים.
לכן מציע שוורץ רק לבחון אם התקרה אותה מציע האוצר, "אכן משקפת את עלויות החברות המנהלות את הקופות בתוספת הרווח הסביר, או שהתקרה החדשה עשויה להפוך למעין גרעין מחיר קשיח של דמי הניהול שסביבו יתכנסו הקופות השונות בקביעת דמי הניהול שלהן, ואז ייתכן כי יש מקום להפחתה נוספת". זו השורה האחרונה של המסמך והיא מסמנת את כיוון הדיון הצפוי שזימן ח"כ כץ למחר בוועדת המשנה לפנסיה של ועדת הכספים.
צילום: shutterstock
מומלצים