שתף קטע נבחר
 

יוון תעזוב את האירו? ברוך שפטרנו

מדינות אירופה מנהלות משא ומתן עם יוון על חבילת סיוע, מבלי להבין שסיוע כזה יעזור ליוונים להשאיר את הראש מעל המים, אך הוא לא יגרום להם להשתנות. הדבר ההגיוני ביותר שאירופה יכולה לעשות הוא להיפטר מיוון ולהתרכז בהצלת ספרד ואיטליה

לא רבים יודעים זאת, אך היוונים רימו במצח נחושה והעבירו לאירופאים מספרים שקריים כדי להתקבל לגוש האירו מלכתחילה, עוד בשנת 2000. למעשה, לו היו היוונים מראים את המספרים הסטטיסטיים האמיתיים שלהם, הם לחלוטין לא היו עומדים בקריטריונים של רף הכניסה לגוש האירו. זהו החטא הקדמון שלהם ועל זה הם צריכים היו להיענש.

 

משבר החובות של יוון - התפתחויות אחרונות:

 

נכון שגרמניה ומדינות נוספות בגוש רצו, משיקולים כלכליים שונים (יכולת לייצא ליוון בלא מכס ובלא מגבלות) להכניס את היוונים גם אם הנתונים הסטטיסטיים לא בדיוק הסתדרו, אך אלו כבר רק טיעונים להקלה בעונש. היוונים, המשיכו לנהוג בדרכיהם גם לאחר שהתקבלו לגוש.

 

העלמות המס, שהן ביוון ספורט לאומי, כמו גם הסקטור הציבורי הענק המהווה כ-40% מהתוצר, הביורוקרטיה המסורבלת שלהם, האפשרות לפרוש לפנסיה בגיל חמישים וקצת, משכורות 13 ו- 14, סקטור פרטי קטן ומוחלש והתבססות על ענף מרכזי אחד: התיירות, כל אלה לא תרמו, בלשון המעטה, לחוזק הכלכלה היוונית.

 

על אף כל זאת, הידיעה שמאחורי הכלכלה היוונית הרעועה עומדות מדינות כמו גרמניה וצרפת נטעה בעבר ביטחון בלב הבנקים בעולם, שנתנו ליוונים אשראים בהיקפים אדירים והיוונים חגגו על האשראי הזה והמשיכו לצרוך כך שהביקושים הפנימיים שנוצרו הראו במשך זמן מה חזות של צמיחה בריאה.

 

כל זה התמוטט בשנתיים האחרונות כבניין קלפים וכעת רואה העולם את פרצופה הכלכלי האמיתי של יוון. יוון שונה מיתר מדינות אירופה החברות בגוש האירו במובן זה שכלכלתה באמת ובתמים במצב קשה ביותר, גם ביחס למדינות אחרות המצויות בקשיים.

 

כל רעה חולה שקיימת בכל מדינה אחרת בגוש, הצטברה בכלכלת יוון. לספרד אחוזי אבטלה גבוהים מאד, אך יחס חוב תוצר סביר יחסית ומערכת בנקאות יציבה יחסית. לאיטליה יחס חוב תוצר גבוה וכלכלה שחורה גדולה, אך סקטור יצרני פרטי גדול וטוב מאד ומערכת בנקאות יציבה יחסית. לאירלנד מערכת בנקאות מעורערת אך סקטור פרטי יצרני חזק יחסית.

 

ליוון יש את כל הרעות החולות ביחד: אבטלה גבוהה, סקטור פרטי קטן ומוחלש, כלכלה שחורה גדולה, מערכת בנקאות מעורערת ויחס חוב לתוצר גבוה מאד.

 

עדיף לאירופאים בלי יוון

מדינות אירופה החברות בגוש, בכדי לשמור על חזית אחידה ועל ערבות הדדית החלו בהחשת סיוע חירום כלכלי ליוונים. האירופאים כמו גם מדינות אחרות בעולם חששו ממצב של התפרקות הגוש לגורמיו, במידה ויוון תיפול.

 

אני טוען שעדיף לאירופאים בלי יוון ומצב שבו היא תורחק מן הגוש ואפילו תפשוט את הרגל, הוא מצב שדווקא יחזק את הגוש ולא יחליש אותו.

 

מבחינת תוצר, התרומה של יוון לגוש האירו הינה נמוכה מאד. מדוע להשקיע כאלו מאמצים כספיים במדינה שתרומתה לתוצר הגוש כ-2.5% בלבד? יוון כה חולה שגם כל סיוע החירום שינתן לה בהיקף של מאות מיליארדי אירו במהלך השנים הקרובות הוא זריקת כסף טוב, אחרי כסף רע שכבר הושקע.

 

סיוע חירום, אם יינתן, יעזור ליוונים להחזיק את הראש מעל המים, אך הם לא ידעו לצוף לבד. כל עוד החולה הזה נמצא בגוש הוא מעיק על כל יתר החברות בגוש, גורם להן לזרוק כסף במקום לנטב אותו למדינות שניתן לאושש אותן כמו פורטוגל ואירלנד.

 

כדי לשקם את איטליה וספרד יש להזרים כסף בסכומים גדולים יותר, שכן מדובר בכלכלות גדולות יותר. אך סיוע למדינות הללו הוא הגיוני ביחס לתוצר שהן תורמות לגוש. דווקא עזיבת יוון את הגוש תחסוך כספים בהיקפים אדירים ותאותת לכל העולם שהאירופאים חושבים בהגיון, מצילים את מה שניתן להציל וזורקים את המדינות שאין להן סיכוי. בטווח הארוך זה רק יחזק את הגוש, לא יחליש אותו.

 

המחבר הוא יו"ר בית ההשקעות "מידן" ומנכ"ל חברת הייעוץ "חיסונים פיננסים"


פורסם לראשונה 15/02/2012 23:45

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אדם רויטר
אתונה בוערת ממחאות
צילום: AFP
מומלצים