שתף קטע נבחר

 

חוק טל בוטל: ליברמן וקדימה דוחפים לגיוס לכולם

לאחר החלטת בג"ץ, לפיה חוק טל אינו חוקתי ויפוג באוגוסט, יקדמו ישראל ביתנו וקדימה חוקים לגיוס חרדים. גורם בכנסת: "זה יכול להפיל את הממשלה". ישי קבע פגישה עם נתניהו: "תרומת בני הישיבות ברורה". יהדות התורה: "בזכותם קיים העולם"

הקרב על חוק טל עובר לכנסת: פסיקת בג"ץ אמש (יום ג') לפיה החוק שמסדיר את הפטור לבחורי ישיבה מגיוס לצבא אינו חוקתי ותוקפו יפוג באוגוסט הקרוב, עשויה לגרום טלטלה במערכת הפוליטית. סיעות ישראל ביתנו וקדימה מתכוונות לקדם כבר בשבועות הקרובים הצעות חוק שיקבעו כי חובת הגיוס חלה על כולם.

 

לעיון בפסיקת בית המשפט העליון על חוק טל - לחצו כאן

 

ביטול חוק טל - הכתבות האחרונות:

 

גורם בכיר בכנסת אמר הלילה ל-ynet כי נושא חוק טל עלול להביא להפלת הממשלה הנוכחית. "זה אחד החוקים הנפיצים ביותר שעומדים על סדר היום של הכנסת", אמר, "בכנסת הזו יש קוטביות שטרם נראתה סביב נושאי דת ומדינה בין שתי שותפות קואליציוניות בכירות", רמז לש"ס ולישראל ביתנו.

 

בג"ץ בפעולה. "מי השופטים שיחליטו? הם מינויים פוליטיים" (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
בג"ץ בפעולה. "מי השופטים שיחליטו? הם מינויים פוליטיים"(צילום: גיל יוחנן)

 

אמש קיבל בג"ץ את העתירות נגד חוק טל ברוב של שישה שופטים נגד שלושה. מעבר למשמעות ההיסטורית של פסק הדין, הוא חשף גם במלוא עוזה את ההתנגשות בין תפישותיהם של נשיאת בית המשפט העליון היוצאת, דורית ביניש, שדוגלת

באקטיביזם שיפוטי ותמכה בביטול חוק טל, לנשיא בית המשפט העליון הנכנס, אשר גרוניס, שדוגל בגישה מרוסנת יותר והתנגד לביטול החוק בטענה כי בית המשפט לא צריך להתערב בנושא. גרוניס יהיה נשיא העליון הודות לחוק גרוניס שקודם על-ידי הימין.

 

"הזמן הוכיח שהחוק לא הגשים את התכליות שביסודו, ובפועל, עיגן החוק, רובו ככולו, את הסדר דחיית השירות שהיה קיים טרם חקיקתו", קבעה ביניש. השופט גרוניס מצדו כתב: "עדיף היה לו לבית המשפט שלא להידרש כלל לסוגיה ולהותירה במרחב הציבורי, מחוץ לתחומו של בית המשפט".

 

"אנשי תורתם אומנותם ימשיכו ללמוד. בזכותם קיים העולם" (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
"אנשי תורתם אומנותם ימשיכו ללמוד. בזכותם קיים העולם"(צילום: shutterstock)

 

מיד עם מתן פסק הדין הודיעה סיעת ישראל ביתנו כי תקדם "בכל הכוח" הצעת חוק שמגבש יו"ר ועדת חוק, חוקה ומשפט של הכנסת, ח"כ דוד רותם. היא תכלול מכסה מוגבלת בלבד של פטורים משירות צבאי על רקע הקריטריון של "תורתם אומנותם" ותדרוש שירות צבאי או לאומי לכולם. כבר היום תעלה סיעת קדימה הצעת חוק של ח"כ יואל חסון תחת הכותרת "חוק השירות האזרחי". לפי הצעת החוק, כל מי שכשיר לגיוס ישולב בצה"ל, ומי שלא - יחויב להתנדב שנתיים במוסדות ציבור כמו בתי חולים ומרכזים קהילתיים.

 

החרדים בונים על גרוניס

יו"ר ש"ס, אלי ישי, אמר בעקבות הפסיקה: "לאחר שנלמד את פסיקת בג"ץ, שחלק משופטיו החליטו שחוק טל אינו מספק, נגבש חוק חדש יחד עם משרד הביטחון ומשרד המשפטים, שיסדיר את מעמדם של לומדי התורה ובני הישיבות אשר תרומתם לעם היהודי ולמדינת ישראל ידועה וברורה לכל יהודי מאמין".

 

יהדות התורה חותמת על ההסכם הקואליציוני ב-2009 (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
יהדות התורה חותמת על ההסכם הקואליציוני ב-2009(צילום: גיל יוחנן)

 

אבל במפלגתו של ישי נשמעו הרבה פחות מאופקים, והביעו זעם על ביטול חוק טל על-ידי בג"ץ והתנגדות ליוזמות לכפות

גיוס ושירות על כולם. "התערבות בית המשפט בסוגיית חוק טל אינה במקומה", אמר ח"כ ניסים זאב. "זהו נושא לטיפולה של כנסת ישראל. ההתעסקות שהיא נטו ציבורית לא הייתה צריכה להיות בעתירה לבית המשפט".

 

את הצעת החוק של ישראל ביתנו מייחס ח"כ זאב לאווירת הבחירות ששוררת במשכן. "יש מי שמנסים למנף את הנושא. במציאות הכול עובד אחרת. אין מצב - עם חוק טל או בלי חוק טל - להתחיל לגייס אלפי חרדים. זה לא יקרה. התפישה הזאת שגויה ולא צריך ליצור מתחים מיותרים. חוק טל הוכיח את עצמו ב-2007 בשונה ממה שאנשים חושבים. אני מאמין שתהיה הסכמה, ראש הממשלה לא ייתן שזה יהפוך למאבק פוליטי שיפרק ממשלה".

 

בש"ס וביהדות התורה תלו אמש תקוות גם בנשיא בית המשפט העליון המיועד, אשר גרוניס, שהתנגד כאמור לביטול החוק. חברי הכנסת משתי הסיעות משוכנעים כי הוא ידאג לכל הפחות להארכת חוק טל. במפלגות החרדיות מצפים שהמדינה תבקש מבג"ץ פרק זמן נוסף כדי להיערך לחקיקה חדשה שתסדיר את מעמדם של בני הישיבות, ומעריכים כי בית המשפט ה"חדש" - קרי זה בראשותו של גרוניס - יאשר זאת.

 

"מה שבטוח הוא שמשבר קואליציוני לא יהיה פה", אמרו גורמים חרדים, "אנחנו כועסים על נתניהו, שבוודאי ידע על הפסיקה הצפויה והתנהל מולנו בהתאם, אבל עכשיו צריך לחשוב יחד איתו איך מושכים עוד זמן מעבר לחודש אוגוסט ופותרים את הבעיה". אלי ישי כבר שוחח אמש עם ראש הממשלה בעקבות ההחלטה, והשניים קבעו להיפגש בקרוב כדי לדון בנושא.

 

אייכלר: רק הכנסת תקבע מה חוקי

ח"כ ישראל אייכלר מסר בשם סיעת יהדות התורה: "נלמד את פסק הדין ואת השאלה איך להתמודד איתו, אבל 
בכל מקרה לומדי התורה שתורתם אומנותם ימשיכו ללמוד תורה. בזכותם העולם קיים... עליהם עומד עם ישראל מאז ועד עולם".

 

בראיון במגרשו הביתי, רדיו "קול חי" החרדי, נשמע אייכלר אחרת ותקף את בג"ץ ושופטיו: "מה זה לא חוקתי? אין חוקה במדינת ישראל וזאת פיקציה לדבר על חוקתי או לא חוקתי, זה שקר מוסכם ואני כופר בעיקר בזכות של הבג"ץ לקבוע מה חוקתי ומה לא חוקתי. הם אנשים שלא נבחרו על ידי הציבור, הם מונו כמינויים פוליטיים. כל השופטים בכל הדרגות ממונים על ידי ועדה. יש רק פרלמנט אחד שנבחר על ידי הציבור והוא יכול לקבוע מה חוקי ומה לא חוקי".

 

אלי ישי. בש"ס מאמינים: נתניהו לא ייתן לממשלה להתפרק על זה (צילום: עמית שאבי, ידיעות אחרונות) (צילום: עמית שאבי, ידיעות אחרונות)
אלי ישי. בש"ס מאמינים: נתניהו לא ייתן לממשלה להתפרק על זה(צילום: עמית שאבי, ידיעות אחרונות)

 

יו"ר תנועת "עם שלם", ח"כ הרב חיים אמסלם, אמר לעומת זאת כי "בג"ץ אישר היום את מה שכולם הבינו כבר מזמן. יש לקבוע, בהסכמה רחבה ככל הניתן, חוק חדש שיבטיח נשיאה משותפת בנטל. גם אם מי שמתיימרים להיות מנהיגי הציבור החרדי יתנגדו בקול, אני יודע שרוב הציבור החרדי מבין זאת ורוצה בכך. אפשר וצריך להגיע להסכמה בעניין מתוך התחשבות הדדית והכרה בחיוניותו של עולם התורה ושל נחיצות השירות הצבאי והאזרחי".

 

"חוק טל" עבר בכנסת ביולי 2002 וקיבע את המשך מתן פטור מגיוס לצה"ל לתלמידי ישיבה. החוק קבע כי בגיל 22 יוכל תלמיד הישיבה לבחור אם להמשיך ללמוד או לעבור למסגרת של שירות מקוצר בצה"ל ומשם יציאה לשוק העבודה. חמש

שנים לאחר מכן הוארך בחמש שנים נוספות. בעקבות כך הוגשו לבג"ץ חמש עתירות, ולפיהן החוק פוגע באופן בלתי מידתי בעיקרון השוויון, כשהוא מקנה פטור משירות למניין הולך וגדל של אברכים.

 

עם מחנה הרוב בפסיקת בג"ץ נמנו מלבד ביניש גם השופטים נאור, רובינשטיין, חיות, מלצר והנדל. עם מחנה המיעוט נמנו מלבד גרוניס גם המשנה לנשיאת העליון אליעזר ריבלין והשופטת עדנה ארבל. ריבלין וארבל סברו כי יש להותיר את העתירות תלויות ועומדות, תוך קבלת הודעות מעדכנות באשר ליישום העתידי של החוק, ואילו גרוניס סבר כי יש לדחות את העתירות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
גיוס חרדים, הזירה עוברת לכנסת
צילום: צביקה טישלר
ליברמן. יפעל לגייס את כולם
צילום: AFP
בג"ץ. רוב של שישה נגד שלושה
צילום: גיל יוחנן
ח"כ זאב. "אין מצב לגייס אלפי חרדים"
צילום: אלכס קולומויסקי
ח"כ אייכלר. "מה זה לא חוקתי? אין חוקה בישראל"
צילום: חיים צח
מומלצים