ליברמן: חבל על המאמץ, זה הסוף של חוק טל
בראיון ל-ynet בירך שר החוץ על החלטת בג"ץ לפסול את החוק המסדיר פטור לחרדים מגיוס: "אם מישהו חושב שבתמרונים פוליטיים ניתן להאריך חוק טל בגרסה אחרת - זה בלתי אפשרי". מובילי המאבק: "לא ניתן לממשלה לחוקק חוק קוסמטי אחר"
"אם מישהו חושב שבתמרונים פוליטיים בתוך הכנסת ניתן להאריך את חוק טל בגרסה קצת אחרת, זה פשוט בלתי אפשרי. חבל אפילו להתאמץ" - זה המסר שביקש הבוקר (יום ד') שר החוץ אביגדור ליברמן להעביר למפלגות החרדיות בעקבות ההחלטה הדרמטית על ביטול החוק המסדיר את הפטור לחרדים מגיוס לצה"ל.
לעיון בפסיקת בית המשפט העליון על חוק טל - לחצו כאן
ביטול חוק טל - הכתבות האחרונות:
- חוק טל בוטל: ליברמן וקדימה דוחפים לגיוס לכולם
- חוק טל בוטל: "חגיגת ההשתמטות נגמרת"
- גרוניס: אשליה לחשוב שאנחנו נביא לגיוס חרדים
בג"ץ ביטל את חוק טל: לא חוקתי, יפוג באוגוסט
"אנחנו שמחים שבג"ץ הצטרף לעמדת ישראל ביתנו", אמר ליברמן בראיון ל-ynet, "לפני שבועיים-שלושה אמרנו בצורה ברורה שכל 15 השרים וחברי הכנסת שלנו לא יתמכו בחוק ואין שום סיכוי שהחוק הזה יוארך". הוא הוסיף כי "אנחנו עומדים בפני המון הכרעות ועימותים. מה שמכריע בהם תמיד זה לא כמות ואיכות הנשק אלא איכות האנשים ורוח הקרב. המטרה לחזק את הציבור הנושא בנטל. צדק חייב גם להיראות".
על החוק שמתכוונת ישראל ביתנו לקדם כדי לחייב גיוס לכולם אמר שר החוץ: "אין לי ציפיות שהמוני חרדים ובני מיעוטים
יציפו פתאום את קורס הטיס ויהיו משובצים בטייסת F16 ובסיירות. אבל הם יכולים להצטרף למאמץ הלאומי. אני לא רואה סיבה למה בחור חרדי לא יכול לשבת ליד מחשב בצבא ולתרום את תרומתו או להיות חלק ממערך השירות הלאומי. אנחנו קודם כל בעד אנשים משרתים, מסתערים ומגנים".
לפי הצעת החוק שמגבש ח"כ דוד רותם מישראל ביתנו, תיקבע מכסה מוגבלת בלבד של פטורים משירות צבאי על רקע הקריטריון של "תורתם אומנותם". ההצעה תדרוש שירות צבאי או לאומי לכולם.
"זה יום היסטורי, אך המאבק נמשך"
שר החוץ אמר כי החוק שמקדמת ישראל ביתנו יגובש בתיאום עם חיילים משרתי מילואים ועם ראשי ישיבות. כשנשאל אם החוק החדש יועבר בחסות האופוזיציה, השיב: "זו לא שאלה של אופוזיציה או קואליציה, זו העמדה שלנו ולא ניתן לדלג עליה. אם מישהו חושב שבתמרונים פוליטיים בתוך הכנסת ניתן להאריך את חוק טל בגרסה קצת אחרת זה פשוט בלתי ניתן. חבל אפילו להתאמץ".
ליברמן לא התייחס ישירות לאפשרות שהממשלה הנוכחית תיפול על רקע הוויכוח סביב חוק טל, אך הבהיר שמבחינתו - לא יהיו פשרות: "אני לא רואה שום סתירה בין התורה והמאמץ הלאומי שבא לתרום לכל אזרחי המדינה. גם גדולי הרבנים שלנו והפרשנים לתורת ישראל תמיד עבדו. הרמב"ם היה רופא במשרה מלאה, וזה לא פגע ביכולת שלו להתעמק בעולם התורה".
הבוקר כינסו אנשי קואליציית המאבק בחוק טל ובחוסר השוויון בגיוס לצה"ל מסיבת עיתונאים. אחד ממובילי המאבק, עו"ד איתי בן-חורין, אמר: "אתמול נפל דבר בישראל. זהו יום היסטורי, אך המאבק שלנו נמשך". הוא אמר כי כעת יקדמו מובילי המאבק חוק שלפיו כל אזרח ישראלי יחויב בשירות צבאי או אזרחי. הם מקווים שהחוק יאושר באופן מלא עד 31 ביולי.
"אנו שמחים שבג"ץ קיבל את העקרונות, ועתה צריכים גם הפוליטיקאים לקבלם", אמר עו"ד בן-חורין. הוא פנה אל הציבור החרדי: "אחינו היקרים, לא ויתרנו עליכם, אז אל תוותרו עלינו". הוא הסביר כי המהלך נעשה גם לטובתם.
חוק טל בוטל: ביניש נגד גרוניס
זהרה ברגר-צור מהפורום לשוויון אמרה: "מה שהיה לא יהיה עוד. נמשיך, לא נוותר ולא ניתן לממשלה לחוקק שום חוק קוסמטי במקום חוק טל ולמסמס את החלטת בג"ץ". רן חורש, ממארגני צעידת השמיניסטים, קרא לכל הציבור הישראלי להצטרף למאבק מחר בצעידה לירושלים וכן בעצרת שתתקיים מחר בתל-אביב ותצא ב-18:30 מגן השרון שליד הקריה: "לא נפסיק עד שלא נראה שמקבלים חוגר במקום פטור".
עו"ד איתן גינצבורג סגן ראש העיר רעננה, סיפר על החוק שמקדמים מובילי המאבק: "תהיה מכסה קבועה של תלמידי ישיבות שהם בגדר עילוי בתורה, והם יקבלו פטור לשם כך. תינתן עדיפות לשירות צבאי לפי העקרון של 'נותן יותר, מקבל יותר' והתייחסות לשכר או תגמול החיילים".
אמש קיבל בג"ץ את העתירות נגד חוק טל ברוב של שישה שופטים נגד שלושה. מעבר למשמעות ההיסטורית של פסק הדין, הוא חשף גם במלוא עוזה את ההתנגשות בין תפישותיהם של נשיאת בית המשפט העליון היוצאת, דורית ביניש, שדוגלת
באקטיביזם שיפוטי ותמכה בביטול חוק טל, לנשיא בית המשפט העליון הנכנס, אשר גרוניס, שדוגל בגישה מרוסנת יותר והתנגד לביטול החוק בטענה כי בית המשפט לא צריך להתערב בנושא. גרוניס יהיה נשיא העליון הודות לחוק גרוניס שקודם על-ידי הימין.
"הזמן הוכיח שהחוק לא הגשים את התכליות שביסודו, ובפועל, עיגן החוק, רובו ככולו, את הסדר דחיית השירות שהיה קיים טרם חקיקתו", קבעה ביניש. השופט גרוניס מצדו כתב: "עדיף היה לו לבית המשפט שלא להידרש כלל לסוגייה ולהותירה במרחב הציבורי, מחוץ לתחומו של בית המשפט". בעקבות הפסיקה אמר ראש הממשלה בנימין נתניהו כי בחודשים הקרובים יגובש חוק חדש "שיביא לשינוי צודק יותר בחלוקת הנטל של כלל חלקי החברה הישראלית".
Read this article in English