הירוקים הצליחו לעכב את הרפורמה בבנייה
ההצבעות על חוק התכנון והבנייה בוועדה שמכינה אותו לקריאה שניה ושלישית היו אמורות להתחיל השבוע. אבל בעקבות עתירת ארגונים סביבתיים נגד לוח הזמנים הצפוף - הן נדחו למועד לא ידוע
בעקבות העתירה לבג"ץ של ארגונים סביבתיים נגד הכנסת - ועדת הפנים והגנת הסביבה הודיעה היום (א') שהיא דוחה "עד להודעה חדשה" את ההצבעות על חוק הרפורמה בתכנון ובנייה, שאמורות היו להתחיל השבוע. ההצבעות הן על נוסח החוק שיוגש לאישור מליאת הכנסת בקריאה שנייה ושלישית.
כתבות נוספות בנושא הרפורמה בתכנון ובנייה :
- עתירה לבג"ץ: לעצור את הרפורמה בתכנון ובנייה
- הממשלה: דיור בר השגה יכלול שכירות מפוקחת
- תקעו לך מגדל מול המרפסת? לא תוכל לתבוע
החלטת הוועדה התקבלה בעקבות העתירה, שהוגשה נגד לוח הזמנים החפוז של ההצבעות, ולאור הוראת בית המשפט למדינה, להשיב עליה עד מחר (ב'). העותרים דורשים שההצבעה על סעיפי החוק לא תחל, מבלי שפורסם הנוסח המלא שלו ומבלי שניתן לציבור ולחברי הכנסת זמן להגיש את הערותיהם.
עד הוצגו רק מספר פרקים של החוק. בעתירה תובעים הארגונים להעמיד לרשות חברי הכנסת 30 יום לפחות להגשת ההסתייגויות על סעיפי הצעת החוק, ורק לאחר שתוצג במלואה. ההחלטה להתחיל בהצבעות התקבלה תחת לחץ שהפעילה לשכת ראש הממשלה, מחשש שההצבעות לא יסתיימו עד פגרת הפסח שעומד להתחיל בעוד כחודש ימים.
עו"ד עמית ברכה, מנכ"ל "אדם טבע ודין" שהיו מסבין מגישי העתירה, אמר כי המטרה של מי שמקדם את החוק בכנסת ובממשלה, היא "ליצור מראית עין של הליך תקין בפני בג"ץ, אבל דחייה של מספר ימים לא תספיק להגיב על 600 סעיפי החוק, שאמור לקבוע את עתיד תכנון הבנייה בישראל".
הודעה מפתיעה וחשש למחטף
ח"כ אמנון כהן (ש"ס), שעומד בראש הוועדה המשותפת פנים-כלכלה שמכנה את החוק לאישור סופי, הודיע לפני כשבוע כי יפרסם באתר הוועדה את פרקי החוק, תוך מתן שהות של שבועיים לאחר כל פרק ללימוד הנוסח האחרון ולהגשת ההסתייגויות. לאחר מכן הוא תכנן לקיים דיון על ההסתייגויות ולהצביע עליהן. בקצב הזה, ההצבעות היו אמורות להמשך שבועות רבים.
ח"כ דב חנין (חד"ש) ביקש באותו מעמד מכהן, לפרסם את כל פרקי החוק כדי שחברי הוועדה יקבלו תמונה שלמה של הרפורמה, ורק לאחר מכן לתת להם את הזמן הדרוש להגשת ההסתייגויות לכל פרק. למרות הודעת כהן ובקשת חנין, מיהרה הוועדה לפרסם לקראת סוף השבוע שעבר את לוח הזמנים של הדיונים המסכמים וההצבעות, כך שיסתיימו בתום כשבונעיים.
בינתיים, ארגוני הסביבה עתרו לבג"ץ, מתוך אמונה או ידיעה שלוח הזמנים עליו דיבר כהן לא יצא לפועל, זאת נוכח הלחץ הממשלתי שמופעל עליו להשלים בהקדם את החקיקה. מאדם טבע ודין נמסר, שקודם לכן הם פנו לבג"ץ ויו"ר כהן וליועץ המשפטי של הכנסת בקריאה לעצור את ההצבעות עד שיובא לפני הציבור הנוסח המלא של הצעת החוק.
בעתירה לבג"ץ נכתב, כי הצעת החוק עוררה מחלוקת חריפה וזכתה לביקורת מכל כל הגופים המעורבים בתחום התכנון והבנייה. אך למרות שכמות ההערות התגברה - הממשלה והוועדה המשותפת לא מצאו לנכון להודיע לח"כים ולארגונים אלו הערות התקבלו לאורך כל תקופת הדיונים, שנמשכה מעל שנה וחצי.
במקום זה, הודיעה הוועדה במפתיע בשעות הלילה של יום ה' האחרון, כי ההצבעות יחלו בתוך 8 ימים. בעתירה מודגש בין השאר, כי כשמדובר בחוק בן למעלה מ-600 סעיפים, ביניהם לא מעט סעיפים שנוספו לאחר פרסום הצעת החוק, לוח הזמנים החפוז של ההצבעות הוא "לא רק לעג לרש, אלא גם פגיעה של ממש באושיות הדמוקרטיה".
בכתב העתירה הועלה גם חשש מ"מחטף" בשלבים המכריעים של גיבוש החוק. "להסדרים הכלולים בו יש השפעה רבה על אינטרסים כלכליים בהיקפים עצומים, כמו גם על איכות חיי הציבור ועל פני הארץ. הרפורמה צפויה ליצור מהפכה, ועל כן, חשוב להסיר כל צל של ספק בנוגע לתקינות הליך קבלת החוק", נאמר בעתירה.