פיצוץ במו"מ על מגרון: מחלוקת על הריסת המבנים
ההסכם קבע כי המאחז יועתק כשני קילומטרים ויוקם מחדש על אדמות מדינה, אבל המגעים בין המתנחלים לשר בני בגין התפוצצו. המדינה מסרבת להתחייב על כך שמבני הקבע במאחז לא ייהרסו בכל מקרה. ח"כים: חוק מגרון יעלה להצבעה ביום ד'
הסכם הפשרה לא נחתם, מתנחלי מגרון עדיין בסכנת פינוי. אמש פוצץ המשא ומתן בין המתנחלים לשר הממונה על המשא ומתן, בני בגין. הוא קיים בצהריים (יום ב') תדרוך במשרד ראש הממשלה וקרא לתושבים לחתום על ההסכם שגובש. מהמתנחלים נמסר כי בגין חזר בו מהסיכומים שאליהם הגיעו הצדדים.
עוד בערוץ החדשות:
הערעור נדחה: פרנסואה אבוטבול למאסר עולם
ויקיליקס: "ישראל השמידה מתקני גרעין באיראן"
המתנחלים הביעו נכונות להעתיק את המאחז למרחק שני קילומטרים, אך בין הצדדים התגלעה מחלוקת בנוגע לכשלושה מבני קבע במאחז. המתנחלים דורשים שבכל מקרה המבנים הללו לא ייהרסו, על מנת לשמור על נוכחות יהודית באזור, אך בפרקליטות מסרבים להתחייב על כך.
"אנו מבקשים מתושבי מגרון לחתום על ההצעה הזו", אמר בגין, "כדי לאפשר לנו התייצבות משותפת מול בית המשפט העליון. תושבי מגרון אינם מתבקשים להביע הסכמה לכל סעיף ומילה המופיעים בהודעת הממשלה. כל שמוטל עליהם זה לא להוסיף ולבנות במאחז ולאחר סיום בניית בתיהם לעבור למקום החדש. אני מביע את תקוותי שתושבי מגרון יסכימו לקבל על עצמם את מה שכתוב כאן כדי שנוכל מחר או מחרתיים להגיע לבית המשפט".
"אני יודע שחברינו במגרון עברו בעניין זה כברת דרך ארוכה", אמר השר, "היו להם מחשבות מעט אחרות, היו להם תקוות ומשאלות. לא כולן מתיישבות עם המציאות ולא את כולן אנו יכולים למלא". הוא הוסיף כי בניית מבני הקבע החדשים תיארך שנה וחצי, אך למרות זאת בכוונתו לבקש מבית המשפט העליון לקבל ארכה עד 30 בנובמבר 2015 עד להעתקת המאחז.
גורמים במערכת הביטחון הביעו צער על כך שתושבי מגרון לא נענו להצעותיו של השר בגין. הם הוסיפו כי ניתן היה ליישם באופן מיידי את ההסכם, שקיבל את תמיכתם של גורמים מדיניים ומקצועיים, והזהירו כי "אם המתיישבים לא ייענו להצעות מערכת הביטחון, נדע לבצע את החלטות בית המשפט".
"המדינה חוזרת מהסכמות"
באגף הימני של המערכת הפוליטית הפנו אצבע מאשימה כלפי בגין. "המדינה חוזרת מהסכמות עם התושבים בגלל הלחץ הציבורי שמפעיל השמאל מאז שהתפרסם דבר ההסכם", אמר יו"ר הקואליציה, ח"כ זאב אלקין (ליכוד), "הפרקליטות והמדינה מתעקשות על ניסוח שסותר את מה שסוכם".
ח"כ דני דנון (ליכוד) קרא לראש הממשלה להתערב באופן אישי ואמר כי "לא נאפשר לפקידים לסנדל את ראש הממשלה". ח"כ זבולון אורלב (הבית היהודי) אמר כי בעקבות "חזרות של בגין מההסכם נערכות הכנות להעלות את 'חוק מגרון' כבר ביום רביעי להצבעה במליאה".
לפי הצעת החוק, אם בעל קרקע ביהודה ושומרון לא פנה תוך ארבע שנים מרגע הקמת שכונת המגורים על הקרקע שבבעלותו לבית המשפט, לא יפונו המבנים שנבנו עליה ובעל הקרקע יסתפק בפיצוי עבורה. ח"כ אלקין ציין כי יינתן חופש הצבעה לקואליציה. בינואר דחתה ועדת השרים לענייני חקיקה את הדיון בהצעה לבקשת נתניהו, על רקע התנגדות היועץ המשפטי לממשלה.
גם השר גלעד ארדן התייצב לצד המתנחלים ואמר כי "לא סביר להכריח את מתיישבי מגרון שהביעו נכונות להתפנות מיישובם לחתום גם על 'צו הריסה' לבתיהם, טרם הוכח מעמדה המשפטי של הקרקע".
"המתנחלים חיים בהכחשה"
לפני שבועיים נמסר כי הצדדים הגיעו לפשרה, לפיה המאחז יועתק אל אדמות מדינה, במרחק של כשני קילומטרים ממיקומו כיום, ואילו המנהל האזרחי ישקול מה לעשות במבני הקבע במקום. ההסכם היה אמור להיחתם בימים הקרובים, אבל המגעים לא הבשילו. המאחז מצוי על קרקע שעדיין לא הוכרע מי בעליה.
על פי ההסכמות שהתגבשו, הריסת מבני הקבע לא הייתה אמורה לצאת לפועל עד שבית המשפט יכריע למי שייכת הקרקע. כמו כן, מעבר המשפחות למתחם החדש ייעשה רק אחרי סיום העבודות במקום. הממשלה התחייבה שתוך תשעה חודשים תסיים לתכנן את בניית מבני הקבע במתחם החדש, ואז תבצע עבודות תשתיות ופיתוח במקום. לאחר מכן יוכלו תושבי המאחז לבנות את בתי הקבע שלהם שם.
מגרון שבבנימין הוא המאחז הגדול ביותר ביהודה ושומרון, אשר
כולל 60 מבנים. תושבים פלסטינים וארגון "שלום עכשיו" הגישו עתירה לבג"ץ באוקטובר 2006, ובאוגוסט האחרון קבעו השופטים כי על המדינה לפנות את המאחז עד סוף מרס 2012.
המשא ומתן על פינוי היישוב מרצון נמשך זה כשנה וחצי, ובמהלכו הועלו הצעות פשרה שונות, אך המחלוקת על הריסת הבתים מנעה אפשרות להגיע לסיכום. ראש הממשלה בנימין נתניהו הפציר בתושבי מגרון לקבל את הצעת הפשרה שהוגשה להם, שנשאה מאפיינים דומים להסכם הנוכחי. "מדובר בהצעה טובה, היא לא פותרת את כל הבעיות, אך יש בכוחה לפתור את בעיית מגרון", אמר.
מחר יתקיים בכנסת כנס תחת הכותרת "מכבדים את החלטת בג"ץ - מפנים את מגרון". באירוע, שיזמו תנועת "שלום עכשיו" ומפלגת מרצ, ייצג השר מיכאל איתן את הממשלה, וגם המתנחלים צפויים לשלוח נציג. יריב אופנהיימר, מזכ"ל שלום עכשיו, תקף את המתנחלים ואמר כי הם "חיים בהכחשה וסבורים שהוראת בג"ץ היא בגדר המלצה בלבד. הגיע הזמן שממשלת ישראל תפסיק להתרפס בפני מפרי החוק ותיערך לפינוי המאחז במועד".
Read this article in English