"המע"מ על הדלק התייקר בכ-50% בעשור"
מחקר חדש שהזמין יו"ר ועדת הכלכלה קובע: מדובר בזינוק לעומת עלייה של 13.6% בלבד בבלו על הדלק. עם זאת עולה כי חלק המסים על הדלק בארץ עומד על 53.5% מהמחיר לצרכן - לעומת 55.3% מהמחיר באירופה
מחקר השוואתי חדש, שערך המרכז למידע ומחקר של הכנסת, מעלה: בעשור האחרון עלה מדד המע"מ על הדלק בישראל בשיעור ריאלי של כ-50% - לעומת עלייה של 13.6% במדד הבלו על הדלק.
הדלק בכותרות - דיווחים נוספים ב-ynet:
- הכנסת דחתה הצעות להוזלת הדלק: נתניהו נטש מחיר הדלק מזנק: יעלה מחצות 8.05 שקלים
- מתדלקים את התקציב: כך פועלת משאבת כסף
את המחקר, שפורסם היום (ג'), הזמין יו"ר ועדת הכלכלה של הכנסת, ח"כ כרמל שאמה-הכהן (ליכוד), כרקע להצעת החוק שלו להפחית את המע"מ על הדלק להוזלת מחירו, ולקראת דיון בסוגיית מחיר הדלק שזימן ליום ב' הבא.
עם זאת, עולה מהמחקר כי חלק המסים על הדלק (בלו ומע"מ) נמוך בישראל לעומת חלקם ב-15 מדינות האיחוד האירופי. בארץ הוא עומד על 53.5% מהמחיר לצרכן - לעומת 55.3% מהמחיר באירופה.
עורך המחקר, הכלכלן תמיר אגמון, מתריע כי הפחתת המסים על הדלק בישראל עלולה להביא להעלאת מסים בתחומים אחרים. זאת על מנת למנוע גידול נוסף בגירעון הגדל, עקב הירידה בשיעור הצמיחה הצפוי ב-2012.
יצא בידיים ריקות
ח"כ שאמה-הכהן נפגש היום עם מנכ"ל משרד ראש הממשלה, הראל לוקר, כדי להציע לו חלופות להוזלת מחיר הדלק - אבל יצא בידיים ריקות. הוא התמקד בהצעת החוק שלו, אבל לוקר, שהתמנה על ידי ראש הממשלה נתניהו לרכז את החלופות, אמר רק שעניין המחירים עדיין בבדיקה ולא התחייב לשום פתרון.
בפגישה עם לוקר אמר שאמה-הכהן כי "ארה"ב, עם כל בעיות התקציב הקשות שלה ועם מחיר דלק שנמוך בעשרות אחוזים מהמחיר בישראל, שוקלת נקיטת צעדי חירום להוזלת מחירים. רק בישראל חוזר האוצר על טעויות, ומפגין קשיחות קיצונית חסרת פשרות, כך שבכל תדלוק בתחנות יתודלק גם מיכל הבנזין של מחאת הקיץ הקרוב".
לאחר הפגישה הוא זימן את הדיון בוועדה, שאליו יוזמנו שר האוצר, יובל שטייניץ; שר האנרגיה והמים, עוזי לנדאו; מנכ"ל משרד רה"מ לוקר; ומנהל רשות המסים, דורון ארבלי. ביום א' שלפני הדיון אמורה ועדת השרים לחקיקה להחליט אם לתמוך בהצעת החוק של ח"כ שאמה-הכהן.
מחירי הסולר הגבוהים ביותר: בבריטניה ובאיטליה
מהמחקר שערך מרכז המידע והמחקר להשוואה בינלאומית של מחירי הדלק והמסים המוטלים עליו, עולים גם הממצאים הבאים:
• מחיר הבנזין בישראל, שעמד בפברואר 2012 על 1.48 אירו לליטר, נמוך בשיעור של 9.8% בהשוואה למחיר הבנזין הממוצע במדינות אירופה.
• בשנת 2011 עלה מחיר הבנזין באירופה ב-12.9%, לעומת עלייה בשיעור של 5.6% בישראל.
• מחיר הסולר בישראל עמד בפברואר 2012 על 1.5 אירו לליטר. המחיר המשוערך אילו היה בפיקוח, 7.57 שקל לליטר, דומה למחיר הממוצע באירופה. בבריטניה ובאיטליה מחירי הסולר הם הגבוהים ביותר (1.71 ו-1.70 אירו לליטר), בעיקר בגין הבלו הגבוה יחסית במדינות אלו.
• בשנת 2011 עלה מחיר הסולר באירופה ב-17.2%, לעומת עלייה בשיעור של .9.5% בישראל.