משקיעים בארצות הברית? זהירות ממס עיזבון
קריסת מחירי הדיור בארה"ב ב-2008 הביאה ישראלים רבים לחפש שם דירות להשקעה במחיר "מציאה". אלא שהם חשופים לתשלום מס ירושה, כמו גם מי שמחזיק במניות של חברות אמריקאיות או אפילו עובדי היי טק ישראליים שקיבלו מניות או אופציות בחברה שממוקמת בארה"ב
ישראלים רבים רוכשים דירות בארצות הברית או מחזיקים במניות של חברות אמריקאיות, והם אינם מודעים לכך שהם חשופים למס עיזבון אמריקאי. גם עובדי הייטק ישראליים שקיבלו מניות או אופציות בחברה אמריקאית חשופים למיסוי אמריקאי.
- דעה: מס ירושה לא יקטין את אי השוויון
המס חל על שווי הנכסים ללא קשר למסים ששולמו על הרווחים. יש כאן מיסוי כפול; פעם אחת משלמים מיסים בארצות הברית על ההכנסות, ופעם שנייה משלמים מיסים על סך הנכסים. שיעור המס אשר עשוי לחול על הנכסים כאמור הוא לפחות 35%, אך המס יכול גם להגיע לשיעור של 55% בשנים הקרובות.
רשות המסים האמריקאית תגיע לכולם
השיפור בנתונים הכלכליים בארצות הברית עשוי לגרום לעלייה משמעותית במניות הנסחרות שם. בנוסף לפוטנציאל ההשקעה במניות אמריקאיות, ישראלים רבים נוהרים לשם ורוכשים נכסי נדל"ן במחירי מציאה. רבים עורכים תכנון מס ביחס להכנסות מהנכס, אך לעיתים שוכחים להתייחס גם לאפשרות שיוטל מס עיזבון על הנכס.
ישראלים רבים חושבים בטעות כי רשות המסים בארצות הברית (ה-IRS) לא יכולה להגיע אליהם. מדובר כמובן בטעות חמורה. רשות המסים יכולה גם להגיע לבנקים הנמצאים במדינות אחרות ולהקפיא את החשבון של הנישום עד לתשלום המס.
כך לדוגמא, אם ישראלי מחזיק חשבון בנק בלונדון, ובאמצעות חשבון זה הוא מנהל תיק השקעות המורכב ממניות ואג"ח של חברות אמריקאיות, הרי שאם הוא ילך לעולמו, הבנק בלונדון יקפיא את חשבונו עד לתשלום מס העיזבון.
תכנון מס לישראלים המשקיעים בארה"ב
ביחס לנכסים מסוימים שברשותם של תושבי ישראל שאינם אזרחים או תושבי ארה"ב, ניתן למנוע את החשיפה למס העיזבון האמריקאי באמצעות תכנון מס במספר דרכים.
אחזקה של הנכסים החשופים למס עיזבון באמצעות חברה זרה שהתאגדה מחוץ לארצות הברית, יכולה לתת מענה. במקרה כזה, בעל המניות אינו מחזיק בנכס אמריקאי, אלא במניות של חברה זרה, ולפיכך מס העיזבון לא אמור לחול במקרה כזה.
יחד עם זאת, יש כאן מספר חסרונות. במקום ליהנות משיעור המס המופחת לרווחי הון (15%), המשקיע הישראלי יהיה כפוף לשיעור המס השולי הפדראלי בעת מכירה (35%). בנוסף, בישראל ישולם בהכרח מס נוסף בעת חלוקת דיבידנד מהחברה הזרה למשקיע הישראלי (30%).
אפשרות נוספת היא אחזקת הנכסים באמצעות נאמנות. זו עשויה למנוע את תחולת מס העיזבון האמריקאי. הנאמנות גורמת לניתוק בין הנכס למשקיע, וכך המשקיע אינו מחזיק בנכס בארצות הברית, ובדרך זאת נמנעים מתחולת מס העיזבון.
כדי למנוע חשיפה למס עיזבון במקרה של מותו של יוצר הנאמנות, חשוב שהנאמן יהיה עצמאי, שהנאמנות תהיה בלתי חוזרת ושלא יישאר ליוצר הנאמנות שום אינטרס בנאמנות הזרה.
פתרון אחר הוא שימוש בחברה ישראלית מיוחדת המכונה "חברה משפחתית", הנחשבת כחברה שקופה מבחינת הדין הישראלי. גם כאן, האחזקה היא של מניות בחברה זרה. אפשרות זאת אף מעניקה יתרון בדיני המס הישראלים.
ד"ר אבי נוב הוא עורך דין מומחה לדיני מיסים ומיסוי בינלאומי, ובעליו של אתר האינטרנט הישראלי לתכנון מס בינלאומי