אובמה על איראן: ישראל יודעת שאני לא מבלף
3 ימים לפני הפגישה עם רה"מ בוושינגטון, נשיא ארה"ב משגר מסר חד-משמעי לנתניהו: "ישראל יודעת שכשאני אומר שנשק גרעיני לאיראן לא מתקבל על הדעת - אני לא מבלף". הוא הזהיר שתקיפה מוקדמת תסייע לאיראן: "עכשיו היא מבודדת, אם תותקף - תוכל להציג עצמה כקורבן". ומה הוא אוהב בנתניהו?
עד עכשיו הוא עוד נזהר במילים והתחמק מתשובה נחרצת, אבל רגע לפני שנתניהו מגיע לבית הלבן - אובמה אומר "לא" לתקיפה באיראן כעת: נשיא ארצות הברית, ברק אובמה, הצהיר היום (ו') כי כשהוא אומר שמצב שבו לאיראן יהיה נשק גרעיני בלתי מתקבל על הדעת - הוא מתכוון לכך. "אני לא מבלף", אמר אובמה בראיון למגזין "אטלנטיק" שפורסם היום.
בהתבטאויות הנרחבות ביותר שהעניק בנושא מאז החלו גוברים הדיווחים על כך שישראל מתכוונת לתקוף באיראן בעוד ממשל אובמה מנסה להניא אותה מכך ולשכנע אותה לתת עוד הזדמנות לסנקציות, אמר אובמה כי הן איראן והן ישראל מבינות כי "הרכיב הצבאי" הוא רק אחת מבין כמה אפשרויות בכל הקשור להתמודדות עם טהרן, לצד סנקציות ודיפלומטיה.
אובמה ייפגש ביום שני הקרוב בבית הלבן עם ראש ממשלת ישראל, בנימין נתניהו, וינסה לשכנע אותו לדחות כל תוכנית שממשלתו אולי מגבשת לתקיפת מתקני הגרעין של איראן בחודשים הקרובים. בשבוע שעבר כבר דיווח ynet מפי מקורות
דיפלומטיים בוושינגטון כי אובמה מתכוון לומר לנתניהו "לסמוך עליו" בעניין איראן.
נשיא ארה"ב אמר בראיון כי אין בכוונתו לדבר בגלוי על התוכנית של ארה"ב לגבי איראן. בה בעת הוא סירב לשלול את האפשרות של תקיפה צבאית. "אני חושב שממשלת ישראל מכירה בכך שכנשיא ארה"ב אני לא מבלף", אמר אובמה בראיון. "כמו כן, מתוך רצון לנהל מדיניות שפויה - אינני מתכוון לפרסם בדיוק מה הכוונות שלנו. אבל שתי הממשלות מכירות בכך שכשארה"ב אומרת שאין זה מתקבל על הדעת שלאיראן היה נשק גרעיני, אנחנו מתכוונים למה שאנחנו אומרים".
אובמה הזהיר כי תקיפה מוקדמת מדי עלולה שלא במתכוון לסייע לאיראן: "בשעה שבה אין הרבה סימפתיה לאיראן ובת הברית היחידה האמיתית שלה (סוריה) נמצאת בקריסה, האם אנחנו רוצים הסחת דעת שבמסגרתה איראן תוכל פתאום להציג את עצמה כקורבן?".
הוא אמר כי תוכנית הגרעין של טהרן הייתה מהווה איום "משמעותי" על הביטחון הלאומי של של ארה"ב גם אם איראן לא הייתה מתבטאת כה בחריפות נגד ישראל. "אנחנו מדברים על האזור השברירי ביותר בעולם", אמר אובמה. "עבור כמה מדינות באזור הזה יהיה זה בלתי נסבל שאיראן תחזיר בנשק גרעיני והן לא. איראן ידועה כגורם המממן ארגוני טרור, כך שהאיום של הפצת נשק גרעיני הופך לחמור הרבה יותר".
אני אנטי-יהודי?
נשיא ארה"ב הזכיר גם את המשבר הכלכלי הקשה שבו נמצאת איראן, בין השאר על רקע הסנקציות, והדגיש שוב כי העיצומים נגד משטר האייתוללות מתחילים לתת את אותותיהם. אף שגורמים בישראל פקפקו בכך שהסנקציות יגרמו לראשי המשטר האיראני לשנות את דרכם, אובמה אמר: "הם רגישים לדעת הקהל ומסובכים כתוצאה מהבידוד שלהם בעולם. הם יודעים, למשל, שכשסנקציות כאלה מוטלות, זה מסב להם פגיעה קשה מאוד".
לפי ה"אטלנטיק", אובמה נראה משולהב במיוחד כשדיבר על מרוץ החימוש שהוא חושש שיפרוץ אם איראן תשיג נשק גרעיני, והוא נראה מתוסכל במיוחד כשדיבר על מה שהוא רואה כקמפיין מכוון של רפובליקנים לשכנע את יהודי ארה"ב כי הוא אנטי-יהודי. "עמדתי בכל התחייבות שנתתי למדינת ישראל ולביטחונה", אמר אובמה, "למה למרות שמעולם לא נמנעתי מתמיכה בישראל אף לא בבעיה אחת שהייתה לה בשלוש השנים האחרונות, עדיין יש שאלות בנוגע לזה?".
אובמה אמר בראיון כי הוא ינסה לשכנע את נתניהו שהדרך היחידה לשים קץ באופן סופי לתוכנית הגרעין של איראן היא לשכנע את איראן שהשגת נשק גרעיני אינה תואמת כלל את האינטרס שלה. "הטיעון שלנו הולך להיות שחשוב לנו לראות אם אנחנו יכולים לפתור את הנושא הזה אחת ולתמיד, ולא באופן זמני", אמר אובמה, "וההיסטוריה מלמדת שהדרך הטובה ביותר שמדינה תחליט בסופו של דבר שלא להשיג נשק גרעיני, ללא התערבות צבאית מיידית, הייתה כשהיא עצמה הסירה (את הנשק הגרעיני) מהשולחן. זה מה שקרה בלוב, זה מה שקרה בדרום אפריקה".
על רקע העובדה שבישראל טוענים כי האיום האיראני עלול להביא שואה שנייה לעם היהודי, אובמה הדגיש כי חששות
היסטוריים אינם יכולים להיות הבסיס היחידי לפעולה כה משמעותית. "אני חושב שלראש הממשלה יש אחריות גדולה להגן על עם ישראל בשכונה עוינת, ואני בטוח שזיכרון השואה והאנטישמיות והאכזריות שכוונו נגד העם היהודי במשך יותר מאלף שנה נמצאים בראשו כשהוא חושב על השאלות האלה", אמר אובמה.
"היחסים עם נתניהו תקינים, אנחנו כנים"
אך הוא הוסיף: "אני חושב שחשוב להכיר, עם זאת, בכך שראש הממשלה עומד בראש מדינה מודרנית שערה למחירים הכבדים של כל פעולה צבאית, ולפי ההתייעצויות שלנו עם ממשלת ישראל, אני חושב שהם לוקחים את המחירים האלה ואת ההשלכות הלא-צפויות ברצינות רבה". אובמה אמר כי בסופו של דבר, נתניהו וברק צריכים להחליט בעצמם מה לדעתם הוא הדבר הטוב ביותר לביטחון ישראל, וכי הוא אינו מרשה לעצמו "לומר להם מה הכי טוב להם".
כשאובמה נשאל אם הוא חושב שתקיפה ישראלית באיראן עלולה לפגוע במוניטין של ישראל בקרב אמריקנים, הוא השיב: "אני חושב שאנחנו בארה"ב באופן אינסטינקטיבי מזדהים עם ישראל".
אובמה נשאל על מערכת היחסים שלו עם בנימין נתניהו, שעמו נפגש יותר מאשר עם כל מנהיג אחר בעולם. "נטען שיש לכם מערכת יחסים לקויה. איך זה?", נשאל אובמה. הוא השיב: "אני דווקא חושב שמערכת היחסים שלנו תקינה... ראש הממשלה, ובוודאי שר הביטחון, יעידו שמעולם לא היה לנו שיתוף פעולה צבאי ומודיעיני הדוק יותר... מערכת היחסים שלנו
מתפקדת טוב מאוד".
אובמה נשאל אם הוא ונתניהו חברים, ואם הם מדברים לא רק על ענייני עבודה. הוא השיב: "האמת היא לשנינו יש כל כך הרבה דברים לעסוק בהם שאין לנו תמיד הרבה זמן לשוחח על דברים שמעבר לעבודה. בכל אופן, מה שאני חושב שנכון לחלוטין הוא שנתניהו ואני באים ממסורות פוליטיות שונות. זו אחת התקופות הבודדות בתולדות יחסי ארה"ב-ישראל שיש לך ממשלת ימין בישראל ובה בעת ממשלת מרכז-שמאל בארה"ב".
הוא החמיא לנתניהו על דבר אחד עיקרי: "מה שגיליתי במהלך עבודתי עם נתניהו היא שאנחנו יכולים להיות כנים מאוד זה עם זה, חדים מאוד זה עם זה, גלויים מאוד זה עם זה. כשיש לנו מחלוקות, הן טקטיות ולא אסטרטגית".