ראש ממשלת ארמניה: "מחכים שהישראלים יבואו"
המדינה שגובלת עם טורקיה מחד ועם איראן מאידך, מנצלת את הסכסוך באזור לקליטת תיירים מישראל. בראיון מיוחד ל-ynet אומר ראש הממשלה: "אנו מכינים את הקרקע לישראלים"
ישראלים, בארמניה כבר הייתם?! ראש ממשלת ארמניה מזמין אתכם לבוא לבקר במדינת הקווקז שפחות מוכרת לתייר הישראלי.
עוד בערוץ התיירות:
- 77% מהישראלים: לא נטוס לטורקיה אפילו בחינם 10 הערים עם הנשים הכי יפות בעולם
- החו"ל משתלם? לאן לטוס בפסח וכמה זה יעלה
ארמניה, שגובלת עם שתי מדינות שלישראל יש איתה בעיות בשנים האחרונות, טורקיה ואיראן, מנצלת את ההזדמנות התיירותית שנוצרה באזור ותשמח לקבל את הישראלים אל חבל ארץ בקווקז שאולי פחות מתוייר, בניגוד לגיאורגיה, שכבר הפכה יעד שבשגרה עבור התיירים מארץ הקודש.
בראיון מיוחד ל-ynet, אמר אמש (ב') ראש ממשלת ארמניה, טיגראן סרקזיאן (Tigran Sargsyan), כי ארמניה מכינה את הקרקע התיירותית לתיירים מכל העולם, ביניהם הישראלים שמתוכננים לכבוש את ארצו כבר מחודש אפריל הקרוב. "בכוונתנו לקבל עד כשלושה מיליון תיירים מכל העולם בשנים הקרובות, ביניהם רבים מהישראלים", אמר סרקיזיאן, שמדינתו קולטת כרגע כ-750 אלף תיירים בשנה בלבד.
"אנחנו מתכננים תשתית של מלונות שלוקה בחסר בארמניה ומכשירים סוכני נסיעות", הוסיף ראש הממשלה. "לארמניה מורשת רבה בכל הנוגע לנצרות וצליינות (האומה הראשונה בעולם שקיבלה עליה את הדת ב-301 לספירה - ז.ר) ופוטנציאל גדול לתיירות דתית, ולכן אנו רוצים ללמוד מישראל שלה ניסיון רב בתחום התיירות הדתית".
מזדהים עם העם בישראל
אוכלוסייתה של ארמניה מונה כשלושה מיליון תושבים שמתגוררים על שטח של כמעט 30 אלף קמ"ר. המדינה שותפה למוטיבים רבים שמאפיינים את ישראל ורואה בה מודל לחיקוי בכל הנוגע להתמודדות והצמיחה מהשואה שעברו היהודים. מול הטרגדיה היהודית, ניצב רצח העם הארמני במלחמת העולם הראשונה וההתמודדות שלהם עם האסון (ועם הכחשתו), כמו גם המאבקים הטריטוריאליים שמנהלת כל אחת מהמדינות עם שכנותיה - ישראל עם מדינות ערב ואילו ארמניה עם טורקיה ואזרבייג'אן.
לדידו של סרקזיאן, ארמניה מעוניינת למשוך את התייר הישראלי ומנסה למצוא את הדרך הנכונה עבור כך. כרגע תיירים ישראלים נדרשים לקבל ויזה עבור כניסה למדינה, אך ההליך פשוט ביותר ומתבצע בשדה התעופה של ירבאן, עיר הבירה. לעומת זאת, צליינים או תיירים ארמנים המבקשים להיכנס לארץ הקודש נדרשים לקשיים גדולים, היות ואין שגרירות ישראלית במדינה, ועל כן נאלצים לסור לשגרירות בגיאורגיה השכנה - מכשול המעכב, מייקר וגורם לרבים מהם לוותר על ההגעה לישראל.
בארמניה מחכות לישראלים אטרקציות רבות, החל מביקור בכפרים הנידחים של הקווקז, דרך נופים של הר אררט - הסמל של המדינה שנמצא בשטח טורקיה אומנם, אך לו היסטוריה ארוכת שנים כחלק מארמניה, וכלה בביקור במפעל הברנדי הארמני המפורסם וגם בקהילה היהודית והקטנה שעדיין חיה ומשמרת את זהותה למרות קשיי ההתבוללות.
ישראל צריכה להכיר ברצח העם
המדינה שנפרדה מאחיזתה של ברית המועצות ב-1991, עדיין מלקקת את פצעיה ומנסה להשתקם מהאופי הקומוניסטי שאת שאריותיו עדיין חשים במדינה. עם זאת, החדירה של המערב מורגשת יותר ויותר, במיוחד בירבאן, שבה חיי לילה לא רעים בכלל, מסעדות פאר מפנקות, מלונות חמישה כוכבים (מעטים אומנם) ואפשרויות תיור בתקציב די זול ומועט יחסית לאירופה.
ההזדהות עם ישראל, כאמור, קשורה גם לרצח העם שעברו שתי המדינות (או האומות), ולאור הסכסוך המתמשך של ישראל עם טורקיה, ולאחר שצרפת הכירה ברצח העם בפרלמנט שלה, מצפים הארמנים, לרבות ראש הממשלה שלהם, שמדינת היהודים תכיר בטבח העם הראשון במאה ה-20. "אני חושב שזה בלתי נמנע שישראל תכיר בכך", אמר ראש הממשלה הארמני בהתייחסו לנושא. "אי אפשר להתכחש לאמת ההיסטורית ובמוקדם או מאוחר זה יקרה, ועדיף כמה שיותר מוקדם. זו הדרך היחידה למניעת רצח עם נוסף".
בכל הנוגע למדינה שגובלת איתו מדרום ומאיימת על השמדת ישראל - איראן - אמר ראש הממשלה, כי הוא מתנגד לתקיפה ישראלית באיראן שתוביל לאי-יציבות באזור, שעלולה לסגור את הגבול של ארמניה-איראן. איראן היתה זו שדאגה לפליטים הארמנים בזמן רצח העם וקלטה רבים מהם לשטחה, ועל כן חבה ארמניה תודה גדולה למדינה השיעית. כמו כן, לארמניה אין יציאה לים, והסכסוכים עם טורקיה ואזרבייג'אן די סוגרים את גבולותיה מבחינת מסחר ותיירות. "הדבר האחרון שארמניה צריכה זה עוד גבול סגור", הוסיף ראש הממשלה.