ביטחון שדה: 7 כללים מצילי חיים לפני שמטיילים
מקרי המוות של 3 המטיילים בשבוע האחרון, העלו לסדר היום את חשיבות הבטיחות בטיולים. אז עם פתיחת האביב והיציאה לטבע בפסח, הנה כמה כללים מצילי חיים - קחו אותם עימכם לדרך
חוויית הטיול בטבע היא נפלאה וקשה למצוא לה תחליף. כשאנחנו יוצאים אל הטבע אנחנו רוצים לחוש אותו מקרוב, להקשיב לקולות, להריח את הריחות, להתנתק לרגע וליהנות מהמרחב התמים והפתוח.
עוד בערוץ הטיולים של ynet
- צבע בטבע: מסלולי טיול שיביאו לכם את הפריחה תשאירי לי פרח: מסלולים בעקבות פרחים נדירים להוסיף קצת צבע לחיים: מדריך פריחה
אנחנו כל כך נהנים, עד כי אין אנו מעלים בדעתנו שכל היופי הזה יכול להיות גם מסוכן. מאוד מסוכן. איך טיול בטבע יכול להפך לסכנה? קיימות לכך עשרות סיבות, החל מאי הכרת מסלול הטיול והאתגרים אותם הוא מזמן ועד לסיבות טריוויאליות, כמו נעליים לא מתאימות להליכה או מחסור במים לשתייה. הרי איש מאיתנו לא היה יוצא לטיול ביום שרב בנגב ועוד ללא כמות נאותה של מים - ובכל זאת, המציאות המצערת מלמדת כי מדי שנה מחולצים עשרות מטיילים מסיבת ההתייבשות בלבד.
בשבוע האחרון, עוד לפני שבכלל נפתחה "עונת הטיולים" שבאביב, מצאו את מותם שלושה מטיילים במהלך טיול. בלי להיכנס לסיבות ולנסיבות שליוו כל מקרה, חובה עלינו לשוב ולהזכיר שאפשר גם לטייל בלי להסתכן, בעזרתם של כמה כללים פשוטים. לפניכם שבעת הכללים המצילי"ם חיים - קחו אותם עמכם לדרך:
1. הכנה -
את כל הטיול, ובמיוחד טיול רגלי ארוך, יש לתכנן מראש ולהיות בקיאים בפרטי המסלול: משך זמן ההליכה, התאמת גיל ואופי המטיילים לקשיי הדרך, מקורות מים בדרך, נקודות צל ומנוחה והתחשבות בתנאי מזג האוויר. בחורף ובעונות המעבר צפויה סכנת שיטפונות וסכנת החלקה מבוץ. עקבו מראש אחר תחזיות מזג האוויר - במזג אויר מעונן אין להיכנס לאפיקי נחלים או לחצותם. אחרי שיטפונות אין להיכנס לנחלים ובימים חמים במיוחד יש להתאים את המסלול לשעות הקרירות או לדחותו.שלא נזדקק. תרגיל בחילוץ מטיילים (צילומים: איל מיטרני)
2. מים - חובה להצטייד במים ולהקפיד לשתות גם כשלא חם - לפחות שלושה ליטרים לאדם לכל יום טיול. ביום חם יש להקפיד על שתייה גם כשלא צמאים. אין להתבסס על מקורות טבעיים. במפגש עם בריכות מים עמוקות שהכניסה אליהן מותרת - ירחץ רק מי שיודע לשחות. הימנעו גם מקפיצה אל תוך מקורות מים ללא שבדקתם את עומק המים.
3. ציוד - על מוביל הטיול להצטייד במפת סימון שבילים מעודכנת מהשנתיים האחרונות. חשוב גם לקחת עמנו אמצעי איתות כמו פנס, נרות, גפרורים ומכשיר טלפון סלולארי.
4. יום - בכל שמורות הטבע ובחלק מהגנים הלאומייםמטיילים על פי החוק ביום בלבד. הטיול הרגלי יתחיל בשעות הבוקר ויסתיים לפני רדת החשיכה.
5. לבוש - לטייל בנעלי הליכה סגורות ונוחות - (גם במסלולי מים), כובע על הראש וביגוד אוורירי אך עם שרוולים. חלקי גוף חשופים גורמים לאיבוד נוזלים מואץ.
6. יידוע - ידעו את הקרובים לכם על הטיול. מומלץ מאוד להשאיר על גבי שמשת הרכב בחניון המסלול פתק ובו פרטים של המטיילים ושל המסלול - כך בעת צרה, יוכלו פקחי רשות הטבע והגנים ויחידות החילוץ לאתר אתכם ולחלצכם. קחו איתכם רשימת טלפונים חשובים.
7. מסלול - "חכם השביל מההולך בו". אסור לרדת מהשבילים המסומנים בשטח ובמפה מעודכנת! המסלול בשביל המסומן הוא הקצר והבטוח ביותר וגם זה שאינו פוגע בטבע. בכניסה למסלול קראו את הוראות הבטיחות והישמעו לשילוט ולהנחיות פקחי רשות הטבע והגנים.
במידה ואיבדתם דרכם והלילה קרב, נסו למצוא נקודה עם קשר ומצאו מחסה מצינת הלילה. אין ללכת לכיוון אורות רחוקים אלא להישאר בקרבת הציר המקורי בתכנון הטיול וכמה שפחות לנוע בחשכה. היו קשובים לפעולות חיפוש וחילוץ וסמנו את עצמכם במידת האפשר. אסור להתקרב לשפת מצוק ובוודאי שלא לטפס עליו, לקפוץ ממנו או לגלוש ממנו בחבל - ללא מדריך מוסמך וציוד תקני. כמו כן הימנעו מטיפוס על קירות מבנים עתיקים ואל תיכנסו לחללי מבנים שאינם מורשים לכניסה.
"חכם השביל מההולך בו". דכאי לסיים את הטיול ברגל ולא על אלונקה
אל תקטוף נערי
יש להישמר מפני עקיצות והכשות של בעלי חיים ארסיים - במקרה של הכשה יש לשבת בצל להוריד למינימום את פעילות הגוף ולהזעיק עזרה.
לא נשכח שמעבר לסיבה הבטיחותית, השביל הוא פשרה בין רצוננו להתקרב לחוויה עד כמה שאפשר לבין צורכו של הטבע להתקיים ולשרוד. ירידה מהשביל יכולה לפגוע בחי, צומח ודומם על ידי רמיסה, הידוק הקרקע, פגיעה בקינונים על הקרקע ועוד. גם אם נראה לכם שהשטח אינו פגיע אינכם יודעים בביטחה האם הצמח שרמסתם יחד עם זרעיו אינו ייחודי ומה המשמעות של נטישת קן בעקבות הפרעות של מטיילים.
טיפ אחרון: בגן לאומי או שמורת טבע אסור על פי חוק לגעת ולשנות. אסור קטיף פרחים וצמחים מכל סוג (ואפילו לא כאלו שיש בחצרות בתים), אסור לקחת זרדים או אבנים, לא מטפסים על חורבות וכדומה. וכמו שלא גורעים דבר, גם לא משאירים דבר: קחו האשפה שלכם איתכם והשליכו לפח הקרוב. אל תשאירו לכלכוך בשקית בשטח כי חיות הבר יפתחו אותה.
סוף דבר
ועוד דבר אחרון חביב: הקטע הכי מסוכן בכל מסלול טיול הוא הנסיעה בכבישים בדרך אליו, ובעיקר בדרך חזרה ממנו. שימו לב שאתם לא מתיישבים מאחורי ההגה עייפים ודאגו לעצירות מנוחה גם כשהנופים כבר מזמן מאחוריכם. בחול המועד פסח יפקדו את שמורות הטבע והגנים הלאומיים מאות אלפי מטיילים.
פקחי רשות הטבע והגנים, לצד מתנדבי יחידות החילוץ וגופים רבים נוספים, ערוכים לסייע לכל מי שנקלע לצרה - אבל חבל לבדוק את זה, ותוך כדי להרוס את הטיול ואולי אף יותר מכך. שכל ישר, הכנה מראש ומתן תשומת לב ראויה למסלול הם בדרך כלל ערובה לטיול מהנה, מעשיר - ובטוח.
- הכותבת מנהלת אגף הסברה ברשות הטבע והגנים