שתף קטע נבחר

טיולים אחרי הגשם: להתאהב מחדש בטבע

מים רבים זורמים עתה בנחלי הארץ, לאחר ימים ארוכים של גשמי ברכה. עם בואה של השמש - זה הזמן לצאת לטייל. מצפון ועד דרום - הנה כמה מסלולים שיציתו בכם שוב את האהבה לטבע

אחרי הגשמים הברוכים שירדו השבוע, ובכל חודש ינואר שעבר, מגיעה אלינו סוף סוף שמש חמימה שמבטיחה לכולם סוף שבוע שרשום עליו דבר אחד: "טיולים".

 

עוד טיולים בערוץ התיירות:

 

מצפון ועד דרום, מפריחת הכלניות ועד שטפונות הנחלים - זה הזמן לפקוד את נחלי ארץ ישראל. הנה כמה מסלולים מומלצים שיגרמו לכם להתאהב שוב בטבע.

 

 

נחל אל על

נחל אל על בגולן, הוא מסלול מוכר לישראלים שאוהבים טבע, פריחה והרבה הרבה מים. בנחל שני מפלים: לבן - על שום סלעי הגיר שעל המצוק ממנו נשפכים המים, ושחור - עש שום סלעי הבזלת השחורים שמעליהם שוצפים המים כלפי מטה אל בריכת אגירה.

 

הצמחייה באזור מגוונת ביותר: החל מעצי תאנה ודולב, דרך שיחי הרדוף הנחלים ושערות שולמית וכלה בפריחתם של העכנאי, לשון הפר ובקרוב גם התורמוסים. את המסלול שאורכו כ-5 ק"מ בהליכה בדרגת קושי בינונית, ניתן להתחיל בחניון המפלים שליד המושב אבני איתן, ולסיים בסמוך לישוב אלי-עד.


מתחתר בין סלעי הגיר. נחל אל על (צילום: יפה רזיאל)

 

נחל סער

נחל סער בצפון הגולן זורם בדרך כלל רק אחרי גשם טוב. זה הזמן לפקוד את הנחר שזורם לאורך 11 ק"מ, ומפריד בין הגולן לחרמון וזורם בין סלעי הגיר, הדולומיט והבזלת אל מספר מפלים מרהיבים, ביניהם מפל סער (11 מ') ומפל רסיסים(24 מ').

 

מסלול הטיול חלקלק אחרי הגשמים, ולכן היזהרו כשאתם הולכים על האדמה הרטובה והבוצית. בתווי הנחל תמצאו עצי אלון ואלה אטלנטית, מיני עוזרר ולבנה רפואי. בין הפרחים שיחכו לכם עם חיוך, תמצאו צנון פגיוני וחלבלובים. נקודת ההתחלה שלכם היא ב"גשר הידיות" שאליו מגיעים מכביש 99, ליד הישוב הדרוזי עין קיניה, ונקודת הסיום בצומת נחל סער.


זורם לרוב אחרי גשם טוב. נחל סער (צילום: אביהו שפירא)

 

נחל עמוד

הגליל רבוי בנחלים רבים שהתמלאו, וחלקם נחלי איתן כל השנה. אולם בנחל עמוד המוכר והאהוב תמיד כיף לטייל, במיוחד אחרי הגשם. הנחל שמוכר ל"שביליסטים" משביל ישראל, מציע למטיילים מספר קטעי הליכה לא קשים, בתוך מגוון בוסתנים, שיחי נוי ופרחים. למשל, הרקפות מציפות את גדות הנחל בינות לסלעים - מראה שלא ניתן להתעלם ממנו.

 

ראשיתו של נחל עמוד ברמת דלתון בגליל העליון המזרחי והוא נשפך לכנרת. הנחל נקרא על שם עמוד גיר שנותר מבלייה של מערה קדמונית שהיתה במקום.

 

אורך הנחל כ-22 ק"מ, אולם הקטע המומלץ לטיול משפחתי מתחיל ליד קיבוץ חוקוק (כביש 8077), שם תוכלו ללכת מספר קילומטרים ולראות את העמוד הנפלא מתנשא מעליכם, כמו גם לעצור לפיקניק על גדות נחל ואפילו לראות את הסיפון של המוביל הארצי שמעביר מים מהכנרת אל מאגר נטופה.


22 ק"מ של ירוק בעיניים. זרימה בנחל עמוד (צילום: איל מילר, רט"ג)

 

הר ברקן בגלבוע

אחד המקומות המיוחדים לטיול דווקא בחורף הוא הגלבוע. באביב אומנם פורח אירוס הגלבוע המפורסם, אך בחורף התצפיות מהר ברקן לעבר עמק בית שאן ועמק חרוד - פשוט ללקק את האצבעות!

 

אל ההר בגובה 497 מ' כדאי לנסוע בדרך נוף גלבוע, שמשני צדדיה פריחת כלניות בשלל צבעים ורקפות. האזור רבוי מים בעקבות המעיינות הרבים שלמרגלות ההר, אולם הגשמים האחרונים מעניקים לנחלי האזור, כמו נחל חרוד, כמות מים שמעצימה את זרימתם - מראה שישמח כל בן-אנוש.

 

פינות פיקניק רבות פזורות לאורך הדרך, שאליה מגיעים מכביש 675 - ישובי התענ"כים. לא לשכוח להביט מהר ברקן לכיוון צפון-מזרח, שם יתגלו בקעת הירדן והרי הגלעד במלוא תפארתם.


מבט מהגלבוע לעמק בית שאן (צילום: רותם דקל)

 

פארק עדולם

עמק האלה הוא אחד האזורים היפים בישראל בכל הנוגע לפריחה. כמות הגשמים בשילוב ימי שמש רבים, סוגי אדמה מגוונים ואקלים משתנה - יוצרים תערובת של פריחה שפשוט אסור להחמיץ.

 

פארק עדולם, המשתרע מדרום לעמק האלה, מבטיח בימים אלו מרבדים ירוקים בשילוב פריחת של עצי שקד, עירית גדולה, כלניות ואוטוטו גם הדודאים ייתנו ריחם. ניתן לטייל בפארק בסינגלים שמוכרים לרוב רוכבי האופניים שצובאים על האזור בשבתות, כמו גם ברכב 4X4, אך רק בשבילים המיועדים לכך.

 

למי שאוהב לשלב ארכאולוגיה בין פריחה למנוחה, יכול לבקר בחורבת עתרי - כפר יהודי מימי בית שני, חורבת בורגין - שבה ניתן לזחול בתוך מערות ושאר מערות מבין מאות המערות שבאזור השפלה.


מרבדים בלתי נגמרים של ירוק. פארק עדולם (צילום: רונית סבירסקי) 

 

יער שוקדה

אם דווקא טיולי פריחה עושים לכם את זה, אתם מוכרחים לרוץ אל יער שוקדה שבצפון-מערב הנגב. הכלניות שמכסות את כל האזור בימים אלו כל כך יפות, שלא תוכלו להוריד את הצבע האדום מהפנים.

 

ואם אדום הוא לא הצבע שלכם, ודאי תתלהבו מהנרקיסים שזוקפים ראש בחודשי פברואר-מרס. "מלכי הביצה" פורחים לצד הכלניות בשילוב של אדום-לבן ריחני, למרות שמספרם מועט כלפי חבריהם באדום. למי שהיה ספק, אין לקטוף את היצורים הנהדרים האלה. 

 

ההגעה לאזור היא מכביש 25 דרומה לכיוון צומת זימרת. ה"אדום" שיציף אתכם, הוא שלט ההכוונה הכי טוב שתראו.


מי שלא קופץ לביקור - אדום. יער שוקדה (צילום יעל לינזן)

 

נחל צאלים

בדרום הארץ לא יוצא לנו לראות מים רבים לאורך השנה, אולם אחרי גשמים שיורדים בפרקי זמן גדולים, נוצרים שטפונות שממלאים את הנחלים הרבים באזור.

 

נחל צאלים, ששמו בערבית ואדי א-סיאל, כלומר "המגלגל שטפונות", כשמו כן הוא. לאחר הגשמים שירדו גם בדרום, התמלא הנחל בדרום מדבר יהודה מים רבים, וכמובן גם בריכת צפירה שנמצאת בראש הנחל וממנה נופל מפל בגובה 100 מטרים.

 

בריכה נוספת, בתחתית הנחל, היא עין נמר שבה נביעת מים צלולים וניתן לרחוץ בה אחרי ההליכה לאורך הנחל. ההגעה אל הנחל מתבצעת דרך חניון נחל צאלים, דרומית לקיבוץ עין גדי.


הגבים מתמלאים וגם המפלים. בריכת צפירה (צילום: ערן גלאור)

 

נחל סלוודורה

נחל דרומי אחר שרבוי מים הוא נחל סלוודורה שבין עין גדי למצפה שלם, אבל בנחל זה אסור ללכת. מה שכן מותר, זה לצפות בכמויות המים הזורמות בתוכו, היוצרות את אחד מאותם שטפונות מוכרים בנחלי הדרום.

 

הנחל קיבל את שמו הודות לעץ ירוק עז שמקורו באפריקה והתגלגל לאזורינו. את השטפון כדי לראות מכביש 90 לכיוון מצוק ההעתקים, שממנו הוא מתחתר לעבר ים המלח. הנחל מביא איתו כמויות סחף וחול אדירות מהמדבר ויוצר כתם חום ענק כשהוא מגיע למישור.


שיטפון בנחל סלוודורה (צילום: יאיר זיידנר)

 

  • יש לכם תמונות של שטפונות מהימים האחרונים? שלחו לנו ונפרסמן

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המים באים מירושלים. נחל אוג
צילום: יאיר זיידנר
מומלצים