נחל עמוד עליון: עץ מגיח משרידי התעשייה הקדומה
הגזע צומח ממבנה עתיק שבנחל עמוד, אחד מכמה שבהם טחנו קמח ועיבדו אריגים, ולצדם שפע בריכות מים. המלצה לטיול
בחידת "לאן הגענו" לקחנו אתכם הפעם אל אילן מוריק, המגיח מתוך קשתות של מבנה עתיק. ממש בצמוד לעץ יש גם בריכות, ומי הנחל זורמים בהן. לחידה קיבלנו תשובות רבות ומגוונות על מקומות רבים ברחבי הארץ, אבל רק חלק מהגולשים זיהו כי מדובר בחלקו העליון של נחל עמוד.
התמונה צולמה תחת קבוצת עצי דולב ענקיים, סמוך למבני מבטשות המספרות
את סיפורו של נחל עמוד עליון בתקופה שבה שגשגה העיר צפת.
במפגש נחל עמוד עם נחל שִכְווִי המגיע משמאל, נוצרה סדרת בריכות עגולות ויפות. הירידה אל ערוץ נחל עמוד בחלקו העליון אינה קשה והחוויה להלך לאורכן של הבריכות ואף להשתכשך במימיהן שווה ומומלצת בימים אלו של קצה האביב לחובבי טיולים בארץ.
העץ המסתורי בנחל עמוד (צילום: ערן גל-אור)
המסלול מתאים לטיול של קבוצות קטנות ומשפחות, בימות החורף והאביב. הליכה מתונה בשביל רחב וחשוף לשמש, ולאחר מכן ירידה מעט תלולה בשביל מדרגות צר, והליכה בשביל צר ומוצל לאורך ערוץ הנחל. החזרה באותה הדרך, כולל עלייה מעט תלולה. הכניסה לשמורת נחל עמוד הינה בתשלום. השמורה פתוחה בימות האביב והקיץ בין השעות 09:00-17:00 הירידה לבריכות מותרת עד השעה 13:00.
תעשיית הצמר של צפת ונחל עמוד
בראשית המאה ה-16 הגיעו חלק ממגורשי ספרד לצפת, ומצאו בה מקום המתאים במיוחד לתחום התמחותם,
ייצור צמר ועיבוד אריגים. בנחל עמוד נמצאו מעל 20 מבנים של טחנות קמח נטושות שהופעלו כמבטשות.
המבטשה, משורש ב.ט.ש, הייתה מערכת של פטישים שהונעו בכוח המים. בעזרת הכאה חוזרת ונשנית על אריגי הצמר, נשטפו מהם השומנים שעל הצמר, חוטי השתי-והערב התהדקו, והפכו את האריג לבד צמר איכותי וחזק. בזכות תעשיית הצמר המשגשגת והרווחה הכלכלית, פרחו בצפת גם החיים הרוחניים, והעיר הלכה והתבססה כמרכז של תורה וקבלה.
שלושת הפותרים הראשונים שזיהו את המקום יזכו בספר טיולים בהוצאת "מסלולים > להתאהב בארץ מחדש", בכפוף לתקנון החידה. הפותרים השבוע הם: שבלת כהן-בודקוב ממעלה אדומים, יונתן שוייצר מרמת השרון, וגילי רזניק מאביחיל.
למגוון אפשרויות טיול באזור היכנסו לאתר מסלולים > להתאהב בארץ מחדש .