94%: עורכים סדר; 56%: חוק החמץ - נחוץ
למרות שמדי שנה מתעוררים ויכוחים סביב חוק החמץ, רוב הציבור סבור כי הוא נחוץ כדי לשמור על הצביון היהודי או על הסטטוס קוו. וכמה לא אוכלים חמץ במשך החג?
פסח נחשב לחג "קשה" במיוחד – אבל גם החילונים לא מוותרים עליו: סקר ynet-גשר מגלה כי רוב מובהק בציבור היהודי, מכל מגזריו, מקפידים שלא לאכול חמץ בשבעת ימי החג. כמו כן, הרוב סבורים כי "חוק החמץ", שלעתים לא רחוקות זוכה לקיתונות של ביקורת - נחוץ.
עוד בערוץ היהדות - קראו:
הסקר נערך על-ידי מכון המחקר "פאנלס", באמצעות פאנל המשיבים האינטרנטי "Panel4all", בקרב 519 נשאלים - מדגם ארצי מייצג של האוכלוסיה היהודית הבוגרת בישראל. טעות הדגימה המירבית היא 4.4%.
כמעט מדי שנה מתעורר הדיון סביב "חוק החמץ", והשאלה האם לא היה עדיף להותיר את האיסור על מכירת חמץ כעניין וולנטרי, בדומה לאופן שבו יום כיפור נשמר בציבוריות הישראל מבלי התערבות "מלאכותית" של המחוקק. מהסקר התברר כי 56% מהציבור הישראלי סבורים שהחוק נחוץ - הן למען הצביון היהודי של המדינה (34%) והן לשימור הסטטוס-קוו בין דתיים לחילוניים (22%).
לעומתם, 42% סבורים שהחוק מיותר: חלקם חושבים ש"זו צריכה להיות נורמה חברתית הנובעת מכבוד הדדי" (24%) וחלקם ש"יש לשמור על חופש הפרט לאכול חמץ בפסח (19%).
מחלוקה לפי מגזרים מתברר כי כ-70% מהחילונים סבורים שהחוק מיותר (כמחציתם מצדדים בציות לנורמה חברתית וכמחציתם סבורים יש לאפשר אכילת חמץ בשם חופש הפרט). 76% מהמסורתיים, 83% מהדתיים ו-95% מהדתיים סבורים שהחוק נחוץ.
על השאלה "האם לדעתך חוק החמץ משפיע על יחסי דתיים-חילונים במדינת ישראל, ואם כן - באיזו מידה?", השיבו 38% כי הוא פוגע בהם משום שהוא מגביל את חופש הפרט (כך רוב החילונים), 27% אמרו כי הוא דווקא תורם ליחסים (התשובה השכיחה בקרב החרדים, הדתיים והמסורתיים) שכן הודות לו נשמרים האחידות והצביון היהודי במדינה. 28% סברו כי החוק אינו משפיע על יחסי דתיים-חילונים (7% הנותרים – חסרי דעה).
עושים סדר בסדר
ביום שישי בערב יחול ליל הסדר, ומתוצאות הדקר עולה כי מיליונים בארץ יחגגו אותו - במלואו וכהלכתו, או לפחות באופן חלקי. 61% מהנשאלים הצהירו כי יערכו את הסדר באופן מלא, כולל "קערת סדר" וקריאת הגדה של פסח במלואה (כך השיבו רוב הציבור הדתי, החרדי והמסורתי). 33% יקיימו ארוחה משפחתית חגיגית, שבמהלכה יקראו חלקים מההגדה (כך רוב החילונים). 4% יסתפקו בסעודה רגילה עם המשפחה ו-1% לא מרגישים צורך לציין את ליל הסדר (אחוז נוסף מהנשאלים עוד לא החליטו כיצד לחגוג).
ומה אחרי ליל הסדר? האם הישראלים מקפידים שלא לאכול חמץ במשך שבוע החג? על
השאלה "אם תהיה בחג במקום ציבורי שבו נוכחים שומרי דת ומסורת רבים, האם תאכל חמץ בפניהם?" ענו 59% כי השאלה מיותרת שכן הם בלאו-הכי אינם אוכלים חמץ בפסח, 32% הצהירו כי ימנעו מכך - כדי שלא לפגוע ברגשותיו הדתיים של הציבור. 6% אמרו כי יאכלו חמץ – אך "בצנעה, שלא יראו" ו-2% לא יתחשבו כלל (ל-1% אין דעה).
מנכ"ל גשר, אילן גאל-דור: "תושבי המדינה רוצים חיבור למסורת ולמורשת ורואים עצמם חלק משושלת הדורות של העם היהודי. לכן אין צורך בכפייה של הדברים הללו - כמו גם בנושא ברית מילה וכדומה. האתגר של כולנו הוא בשימור מסגרת זו והעברתה לדורות הבאים. חג שמח לכולם!".
- ביום רביעי של חול מועד פסח (11.4) תקיים גשר תהלוכה בסימן "אהבת חינם" מתל אביב לבני ברק. לפרטים: 052-6051461