שתף קטע נבחר
 
צילום: index open

צמחוני למדורה: מתכונים לתפוחי אדמה

אחד מסמליו של ל"ג בעומר הוא תפוח אדמה, שיראל אורגד, שלא מכירה מישהו שלא אוהב לאכול אותם, מכינה מתכונים שמשדרגים את התפודים ומוציאים אותם מהאש - ממולאים, בקציצות, כצ'יפס בתנור וגם בסלט

ל"ג בעומר הוא יום חגם של תפוחי האדמה שמוצאים את דרכם, עטופים בתוך נייר כסף, אל הגחלים הלוהטות ומתבשלים לאטם עד שאפשר לקלף מעליהם את הקליפה השחורה ולאכול אותם נימוחים. אבל תפוחי אדמה הם לא רק למדורה, לא רק בל"ג בעומר ואני לא מכירה הרבה אנשים שלא אוהבים את תפוח האדמה - השני בחשיבותו בגידולי הארץ, אחרי הדגנים - והם משמשים בהמון וריאציות והמון מתכונים. אז הנה לכם אוסף של 4 מתכונים, טבעונים- של הירק הנפלא הזה.

 

עוד בערוץ האוכל:

 

לא רק בל"ג בעומר - תפוחי אדמה (צילום: איוי לרר) (צילום: איוי לרר)
לא רק בל"ג בעומר - תפוחי אדמה(צילום: איוי לרר)

 

תפוחי אדמה במילוי של אגוזים, בצל וסלרי

בסוף פסח כשכל הרעיונות הטובים כבר נגמרו, הייתי צריכה להכין מנה עיקרית טבעונית. אז נעזרתי באמא שלי שכל שנה לשביעי של פסח מכינה תפוחי אדמה ממולאים באגוזים וכל שנה כולם רבים על המעדן הזה. אוכלי הבשר טוענים שיש לזה טעם של כבד - אבל כמי שמעולם לא טעמה בשר אין לי מושג. למנה הזו יש יתרון נוסף ומשמעותי והוא שהתבלין היחיד בה הוא מלח ואין בה אפילו טיפת שמן (חוץ מהשומן שיש באגוזים כמובן). המנה אמנם דורשת קצת השקעה אבל היא בהחלט שווה את זה. עם תוספת של אנטיפסטי וסלט - שאני לא אוכלת בלעדיו - אתם מסודרים.

 

במתכון הזה השתמשתי בשיטה של קרמול הבצל במקום לטגן אותו. מה זה קירמול אתם שואלים. לקרמל בצל זה אומר לטגן אותו במים וסירופ סוכר במקום בשמן. אבל בגלל שהמנה הזו לא מתוקה משתמשים מעט מאד מהסירופ סוכר. סירופ סוכר שווה תמיד להחזיק במקרר. מכינים אותו מכוס סוכר חום וכוס מים בטמפרטורת החדר שמבשלים ביחד על האש עד שהסוכר נמס ונוצר סירופ שנראה כמו סירופ מייפל. בתהליך הקירמול שמים את הבצל על המחבת, מוסיפים מעט סוכר וחצי כוס מים ומערבבים מעט- רק בשביל שהבצל לא ישרף. אם רואים שהמחבת יבשה לחלוטין מוסיפים עוד חצי כוס מים. זה אמנם לוקח קצת זמן- 20 דקות בערך, אבל בסוף יוצא בצל דומה מאד לבצל מטוגן- ללא שמן! תודו שזה שווה. אבל אם אין לכם כח לכל התהליך פשוט טגנו את הבצל עם קצת שמן עד שהוא מזהיב.

 

תפוחי אדמה במילוי של אגוזים, בצל וסלרי (צילום: ראובן אילת) (צילום: ראובן אילת)
תפוחי אדמה במילוי של אגוזים, בצל וסלרי(צילום: ראובן אילת)

 

המרכיבים:

8 תפוחי אדמה גדולים

4 בצלים גדולים

כוס אגוזים קצוצים (אני השתמשתי באגוזי מלך)

כוס סלרי קצוץ דק + גבעול אחד שלם

2 כפות מלח

2 ביצים (אופציונאלי)

2 כוסות מים רותחים + מים לקירמול הבצל

 

אופן ההכנה:

  1. מבשלים את תפוחי האדמה במים רותחים חצי בישול, כך שהם רכים מבחוץ ועדיין קצת קשים מבפנים. בערך 20 דקות.
  2. חותכים את הבצל לפרוסות ומקרמלים, אם אין לכם כוח לזה, מטגנים עם קצת שמן.
  3. מערבבים את האגוזים, הסלרי וכוס מהבצל ומתבלים בכף מלח.
  4. מוסיפים לתערובת האגוזים 2 ביצים ומערבבים, אם לא רוצים להשתמש בביצים מוסיפים 2 כפות מהבצל.
  5. מרוקנים את תפוחי האדמה - חותכים מהם חתיכה בעובי של אצבע לאורכם ואז בעדינות, בעזרת כפית, מוציאים את הפנים של תפוח האדמה.
  6. את שאריות תפוח האדמה, גבעול הסלרי, כף מלח ו-2 כוסות מים רותחים מוסיפים לבצל שנישאר ומביאים לרתיחה.
  7. ממלאים את תפוחי האדמה במלית האגוזים ויוצקים מעליהם, בעזרת כף, את הרוטב שהכנו.
  8. אופים בתנור בטמפ' של 200 מעלות, מכוסה, למשך חצי שעה.
  9. אחרי חצי שעה מורידים את המכסה ומעלים את החום ל-220 לעוד כ-20 דקות עד שתפוחי האדמה משחימים.

 

קציצות תפו"א ותרד

גם את הקציצות האלו למדתי מאמא שלי, היא גדלה בדרום אמריקה ושם הן נחשבות למאכל פופולרי מאד, אבל הן מכילות גם גבינה וביצים. זוהי הגירסה הטבעונית. הקציצות האלו משמשות כתוספת נפלאה ולא שיגרתית. כשאני מכינה אותן בבית אני מכינה כמות כפולה, חצי לארוחה עצמה, וחצי שיעמדו במגש על השיש וכל מי שיעבור יחטוף מהן. גם בבופה הן משתלבות נהדר ותמיד נגמרות. בנוסף, הערך התזונתי שלהן גבוה מאד בגלל התרד שמכיל כמות גדולה של סידן.

 

קציצות תפו"א ותרד (צילום: ראובן אילת) (צילום: ראובן אילת)
קציצות תפו"א ותרד(צילום: ראובן אילת)

 

המרכיבים:

5 תפוחי אדמה בינוניים

500 גרם תרד קפוא

2 בצלים גדולים

2 כפות קמח מלא

1/2 כוס שמנת צמחית לבישול (אלפרו)

2 שיני שום מגוררות בפומפייה דקה

מעט שמן קנולה

כפית מלח

1/4 כפית פלפל שחור טחון (אם אוהבים)

מעט שומשום מלא, לקישוט

 

אופן ההכנה:

  1. קולפים את תפוחי האדמה, חותכים לקוביות ומבשלים במים רותחים עד שהם מתרככים.
  2. מבשלים את התרד ללא מים על אש נמוכה, בזהירות שלא ישרף.
  3. מסננים את התרד וסוחטים אותו היטב מהמים עד שהוא כמעט יבש.
  4. חותכים את הבצל לקוביות קטנות ומטגנים במעט שמן קנולה.
  5. מסננים את תפוחי האדמה ושומרים 1/2 כוס מהמים בהם בושלו.
  6. מועכים את תפוחי האדמה, לא טוחנים.
  7. מערבבים את תפוחי האדמה, התרד, הבצל, השמנת, הקמח, 2 שיני השום, המלח והפלפל.
  8. יוצרים קציצות בגודל של כדור פלאפל ומשטחים אותן קצת.
  9. מסדרים את הקציצות על תבנית עם נייר אפיה - אפשר לשים אותן די צמודות, הן לא תופחות. מפזרים מלמעלה מעט שומשום מלא.
  10. אופים כ-25 דקות בחום של 200 מעלות.

 

תפוחי אדמה אפויים בפירורי לחם מלא

רוב הילדים אוהבים תפוחי אדמה. אבל הם אוהבים אותם בעיקר בצורת צ'יפס מטוגן שאינו בריא במיוחד. את המתכון הזה אכלתי לראשונה אצל חברה שלי חגית. חגית היא אמא לשמונה ילדים והיא אלופה במאכלים שילדים אוהבים. מאז שטעמתי אותו אני מכינה אותו בבית המון - ולא רק לילדים.

 

תפוחי אדמה אפויים בפירורי לחם מלא (צילום: ראובן אילת) (צילום: ראובן אילת)
תפוחי אדמה אפויים בפירורי לחם מלא(צילום: ראובן אילת)

 

המרכיבים:

8 תפוחי אדמה גדולים

כוס פרורי לחם מלא

1/2 כוס שמן קנולה

2 כפיות מלח

 

אופן ההכנה:

  1. חותכים את תפוחי האדמה לרבעים לאורכם, ומבשלים אותם בסיר עם מים רותחים - חצי בישול- 10-15 דקות.
  2. מעבירים את תפוחי האדמה לתבנית מסוננים מהמים ומייבשים אותם מעט עם נייר סופג.
  3. שופכים מעליהם את השמן והמלח ומעסים אותם היטב כך שהשמן יכסה אותם מכל הצדדים.
  4. מפזרים מלמעלה את פירורי הלחם.
  5. אופים כ-30 דקות בחום של 180 מעלות ללא כיסוי.

 

תפוחי אדמה בעשבי תיבול ברוטב איולי טבעוני

יש המון תוספות על בסיס תפוחי אדמה, רובן אפויות בתנור, או מטוגנות. המתכון הזה הוא לתפוחי אדמה כתוספת אבל לא שגרתית אלא כזו תרשים את האורחים שלכם כי הם בטוח לא טעמו אותה. היא משלבת טעמים מעניינים. יש בה הרבה ירק שהופך אותה למרעננת מאד, והשילוב של האיולי נותן לה טוויסט מיוחד ומעניין.

 

תפוחי אדמה בעשבי תיבול ברוטב איולי טבעוני (צילום: ראובן אילת) (צילום: ראובן אילת)
תפוחי אדמה בעשבי תיבול ברוטב איולי טבעוני(צילום: ראובן אילת)

 

המרכיבים:

5 תפוחי אדמה אדומים

צרור פטרוזליה

צרור בצל ירוק

צרור בזיליקום

כוס חלב סויה בטעם טבעי

מיץ מ-1/2 לימון

1/2 1 כפיות מלח

קורט פלפל שחור

1/2 כוס שמן זית + כפית

 

אופן ההכנה:

  1. מבשלים את תפוחי האדמה שלמים בסיר עם מים רותחים עד שהם מוכנים לאכילה, למשך כ-45 דקות.
  2. בזמן שתפוחי האדמה מתבשלים קוצצים את הפטרוזיליה והבזיליקום, עלים בלבד, ואת הבצל הירוק.
  3. מכינים את רוטב האיולי: שמים בבלנדר את חלב הסויה ומפעילים את הבלנדר. מוסיפים את השמן זית בזרימה איטית מאד עד שהחלב מקבל מרקם של משחה ממש. אם זה לא הולך להוסיף עוד שמן. חשוב לעשות את זה ממש לאט. אחרי שהתקבל מרקם משחתי מוסיפים את מיץ הלימון, 1/2 כפית מלח וקורט פלפל שחור ומערבים בבלנדר עוד טיפה.
  4. מוציאים את תפוחי האדמה מהמים, קולפים אותם, חותכים לקוביות ומערבבים אותם עם כפית מלח וכפית שמן זית.
  5. ממש לפני ההגשה מערבבים את תפוחי האדמה עם הירק ומפזרים נטיפים מהאיולי.

 

בתיאבון!

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ראובן אילת
תפוחי אדמה ממולאים
צילום: ראובן אילת
מומלצים