הרודן הורשע: "טיילור, תן את היהלומים ולך לכלא"
נשיא ליבריה לשעבר, צ'רלס טיילור, הורשע בבית הדין לפשעי מלחמה בהאג לאחר שסיפק נשק וסייע למורדים במלחמת האזרחים בסיירה לאון. "יום נהדר לצדק בסיירה לאון", חגגו אלפים ברחובותיה. הילדים-חיילים של טיילור עדיין מכורים לסמים: "המלחמה עוד מענישה את האנשים שנטלו בה חלק"
הוא מקדיש חלק ניכר מזמנו ללימודי יהדות, אוכל רק אוכל כשר, דואג שרב יבקר אותו בקביעות ומסרב להופיע לדיונים משפטיים שנערכים ביום שבת. אך למרות התקרבותו לדת היהודית בשנים האחרונות, רודן ליבריה לשעבר צ'רלס טיילור היה צריך יותר מכיפה, ציצית ואמונה באל כדי להסתיר את הפשעים המזוויעים שביצע בארצו ובסיירה לאון.
עוד בחדשות ynet:
- צעדת הנכבה: "אפשר להשתחרר משלטון אכזרי"
- נרמסה ונפצעה במסיבה בבינתחומי: "יכולתי למות"
- הצעת חוק במצרים: יחסי מין עם נשים מתות
טיילור, בן 64, הורשע היום (יום ה') בפשעי מלחמה בבית הדין המיוחד לפשעי מלחמה בסיירה לאון (SCSL), הנתמך בידי האו"ם. בכתב האישום יוחסו לו 11 סעיפים של רצח, אונס, עינויים, התעללות מינית וגיוס ילדים כחיילים והאבסתם בסמים כדי להפוך אותם לאדישים לפשעים הנוראים שביצעו.
התביעה טענה כי טיילור סיפק כלי נשק וסייע למורדים (RUF) שהשתתפו במלחמת האזרחים בסיירה לאון בשנות ה-90 בתמורה לקבלת יהלומים שזכו לכינוי "יהלומי דמים", משום שהופקו ממכרות שבהם הוכרחו אזרחים לעבוד בשביל המורדים.
הרשעתו של טיילור היא הפעם הראשונה בתולדות בית הדין בהאג שמסתיים הליך משפטי נגד ראש מדינה לשעבר. נשיא סרביה לשעבר, סלובודן מילושביץ', שנאשם בפשעי מלחמה במלחמות הבלקן בשנות ה-90, מת בתאו בהאג לפני סיום משפטו.
נשיא סודן, עומר אל-באשיר, ממשיך לצפצף על הקהילה הבינלאומית מאז הוגש נגדו ב-2009 כתב אישום בהאג בגין פשעי מלחמה, פשעים נגד האנושות ורצח עם בחבל דרפור, והוא כבר הספיק לבקר בכמה מדינות בעולם למרות צו המעצר הבינלאומי שהוצא נגדו.
טיילור נולד בליבריה בשנת 1948. הוא למד כלכלה בארצות הברית, נמלט מהכלא האמריקני בסיוע ה-CIA לאחר שנאשם במעילה,
במשך שבעה חודשים, ביושבו על דוכן העדים בהאג, ניסה טיילור לצייר תמונה של עצמו כמדינאי ואיש שלום. הוא לבש חליפות מחויטות ומוקפדות ושמר על התנהגות מאופקת לרוב. אולם, שום חליפה מהודרת לא הצליחה לייפות את המציאות המזוויעה בשטח כפי שתוארה בעשרות אלפי עדויות, בין היתר של קורבנות קטועי איברים, שהובאו בפני בית המשפט הבינלאומי בהאג.
כחלק מניסיונה של התביעה לקשור את טיילור לסחר ביהלומי דמים, האזין בית הדין לעדותה של דוגמנית העל נעמי קמפבל, שסיפרה כיצד ב-1997 שלח טיילור לחדרה במלון "אבנים קטנות ומלוכלכות" כהוקרה על השתתפותה בארוחה משותפת עמו למטרות צדקה.
אלפים חגגו בסיירה לאון: "האמת יצאה לאור"
עם פרסום פסק דינו של טיילור מוקדם יותר היום יצאו לרחובות סיירה לאון אלפי בני אדם ששרדו את מלחמת האזרחים הברוטלית כדי לחגוג את הרשעת האיש שעורר כאוס בארצם והותיר בהם צלקות עמוקות - פיזיות ונפשיות.
השלטונות בסיירה לאון הציבו מסכי ענק ברחובות הערים כדי לאפשר לאזרחים לצפות בשידור חי בהקראת פסק דינו של טיילור. ג'וסו ג'ארקה, שאיבד את שתי ידיו בלחימה ב-1999 היה בין אלה שצפו מקרוב אחרי הכרעת בית המשפט בהאג. "אני שמח שהאמת יצאה לאור, שצ'רלס טיילור נמצא אחראי על ביצוע פשעים נגד העם בסיירה לאון", אמר ג'ארקה.
ההמונים שהתאספו בפריטאון, בירת סיירה לאון, נאנחו בהקלה למשמע פסק דינו של טיילור. בעוד תגובתם הייתה מאופקת, השלטים שנשאו עמם היו מלאי זעם. "תתבייש לך צ'רלס טיילור. תן לנו את היהלומים שלך לפני שתלך לכלא", נכתב על אחד השלטים.
מלחמת האזרחים בסיירה לאון הסתיימה ב-2002 וגבתה את חייהם של יותר מ-50 אלף בני אדם. אינספור ניצולים יישאו עמם עד מותם את הצלקות הנפשיות והפיזיות שהותירו בהם המורדים שנתמכו על ידי טיילור, שנהגו לקטוע את הגפיים של רבים מקורבנותיהם. אחד מהם, ראחין קמארה, הגדיר את הרשעת טיילור כ"יום נהדר לצדק בסיירה לאון". לדבריו, "הרשעתו של טיילור שלחה איתות ברור וחד-משמעי שתמו הימים של פטור מעונש ושאיש לא נמצא מעל החוק בלי קשר למעמדך בחברה".
החיילים של טיילור עברו לשטוף מכוניות
בדאון טאון של מונרוביה, עיר הבירה של ליבריה, עמדו השבוע מוחמד קרומאח וחבריו באמצע צומת סואן, קפצו ממקום למקום והציקו למכוניות חולפות. זמן קצר לאחר מכן סיפר קרומאח לכתב אתר האינטרנט The Star שהוא וחבריו הצעירים - כולם באמצע שנות ה-20 לחייהם - שירתו במשך 14 שנה כחיילים במלחמות האזרחים בליבריה. לדבריו, הוא וחבריו בסך הכול רוצים להציע שירותי שטיפת מכוניות כדי להכניס קצת כסף מזומן לכיסיהם ולשרוד ברחובות הארץ הנחשלת והקשוחה.
קרומאח לחם בארגון המורדים הראשון של צ'רלס טיילור בטרם האחרון עלה לשלטון, ה- National Patriotic Front of Liberia (NPFL), ולאחר מכן בארגון האופוזיציוניUnited Liberation Movement of Liberia for Democracy (ULIMO-K).
אף על פי שהיה חלק מתוכנית מיוחדת לפירוק מנשק ואינטגרציה שיזם האו"ם, קרומאח לא הצליח להשתקם משום שלטענתו תוכנית הסיוע לא התאימה לצרכיו והייתה קצרת טווח. מה היה בתוכנית של האו"ם? ניסיון לאחד את הילדים-חיילים, הבורים ברובם, עם משפחותיהם, להעניק להם השכלה ולטפל בבעיות הפסיכולוגיות העמוקות שמהן סבלו.
במקום שיקום, אלפי ילדים-חיילים מצאו עצמם ברחובות - מכורים לסמים ומועדים לעבריינות. בעוד הפושעים האמיתיים שגנבו להם את נעוריהם יצאו במידה רבה ללא כל עונש, הילדים-חיילים לשעבר ממשיכים לשלם את מחיר המלחמות ורבים מהם מסיימים מאחורי סורג ובריח בגין פשעים קטנים וגדולים.
"אנחנו מתוסכלים מאוד", סיפר מקסוול "טארגט" סאקור, חברו של קרומאח ולוחם לשעבר בארגון המורדים "ליברים מאוחדים למען פיוס ודמוקרטיה" (LURD). ארגון זה נודע לשמצה בגיוס ילדים כחיילים.
"ניסינו שוד מזוין, אבל הרגשנו שזה לא טוב בשבילנו, עזבנו את זה, יצאו לרחובות וניסינו לגנוב, אבל זה לא היה טוב בשבילנו. אז התחלנו לעסוק בשטיפת מכוניות", סיפר סאקור שהודה כי הוא מכור להרואין והחל להשתמש בסם כתחביב במהלך הסכסוך עקוב הדמים בארצו. "רובנו משתמשים בסמים. זה כאילו שהמלחמה עדיין מענישה את האנשים שנטלו בה חלק", הוא אמר.
ג'וזף דיואי בן ה-33 גם היה חלק מכוחות המיליציה של הרודן הליברי. "איבדתי את אמי, איבדתי את אבי. ואחרי המלחמה לא היה לנו לא חינוך ולא הכשרה", תיאר דיואי את מר גורלו, גורל שאותו חולקים אלפים מבני עמו בגלל אכזריותו של הרודן הליברי לשעבר צ'רלס טיילור, שעונשו ייגזר ב-3 במאי בבית הדין בהאג.