"הבקשה לדחיית הפינוי - מלחמה על שלטון החוק"
בשמאל זועמים על בקשת המדינה מבג"ץ לדון מחדש בפינוי גבעת האולפנה ומאשימים את נתניהו ברמיסת שלטון החוק והחלטות בית המשפט למען שותפיו מימין. שלום עכשיו: הממשלה מציבה את המתנחלים מעל לחוק. תושבי גבעת האולפנה בירכו: "הממשלה אחזה סוף סוף במושכות הריבונות"
פרקליטות המדינה ביקשה הבוקר מבג"ץ לחדש את הדיון בעתירה שהוגשה בעניין גבעת האולפנה והובילה להחלטה לפנות את השכונה שנבנתה על קרקע פלסטינית. המשמעות - המדינה חוזרת בה מהתחייבותה לבצע את הפינוי. בבקשה נכתב כי ראש הממשלה ופורום השרים מבקשים לשקול מחדש את דרך יישום המדיניות שעליה החליטו, ולפיה כל מבנה שבנוי על קרקע פרטית של פלסטינים - ייהרס.
תושבי גבעת האולפנה מסרו שהם מרוצים מכך ש"שהממשלה אחזה סוף סוף במושכות הריבונות והביאה לידי ביטוי מוחשי את שלטון הצדק החוק והמוסר". דובר היישוב, הראל כהן, מסר כי "הריסה לשם תאוות הריסה בלא כל הסתברות כי העותר יוכל להתגורר בקרקע, הינה כדרישת האם המזוייפת במשפט שלמה הדורשת - 'גיזרו את התינוק, גם לי, גם לך לא יהיה'".
עו"ד ספרד, היועץ המשפטי של עמותת "יש דין", אמר לעומת זאת בתגובה כי ממשלת ישראל הכריזה מלחמה על שלטון החוק ועל בית המשפט. "לאף אזרח לא היה מתאפשר לפתוח מחדש תיק שניתן בו פסק דין ובקשת המדינה שוברת את כל הכללים וחוקי המשחק", אמר ספרד.
לדבריו, "כדי לסייע למתנחלים לגזול אדמות פלסטיניות, מוכנה הממשלה לרסק גם ערכי יסוד בסיסיים שעליהן מושתת החברה בישראל".
תנועת "שלום עכשיו" כינתה את הודעת המדינה הודעת המדינה "פיגוע חוקתי". ראש הממשלה בנימין נתניהו ושריו מפרים באופן בוטה וחסר תקדים התחייבות שנתנו לבית המשפט ושמים את המתנחלים בשטחים מעל לחוק. ברגע האמת הממשלה מיישרת קו עם גניבת אדמות והפרת החלטות בית המשפט רק כדי לרצות כמה אלפי מתנחלים, חברי מרכז הליכוד".
ח"כ פלסנר מקדימה תקף גם הוא את נתניהו ואמר כי הוא "שוב מנסה לדחות את הקץ ברגע האחרון משום שאינו מסוגל לעמוד בלחץ של עשרות אלפי אנשי הימין הקיצוני שהתפקדו לליכוד. הפייגלינים ממשיכים להכתיב את סדר היום בליכוד ומרותו של שלטון החוק נסדקת".
חברתו למפלגה, ח"כ אורית זוארץ (קדימה) אמרה כי "העדר זרוע מדינית בממשלת ישראל וכישלונו של ראש הממשלה לקבל החלטות ולהתוות מדיניות חד-משמעית וברורה בסוגיית ההתיישבות ביהודה ושומרון מעודדות פורעי חוק לעשות בשטח כבשלהם ובשלב השני לבקש את ההכשר, גם בניגוד לעמדתו הברורה של בית המשפט ולהחלטתו". היא הוסיפה כי הדבר גורם נזק לתדמית ישראל בעולם ויוצר בזבוז כספי ציבור בשל העלויות המשפטיות ועלויות הפינוי.
יו״ר מרצ, זהבה גלאון תקפה את פניית המדינה לבג"ץ. "זהו ריסוק שלטון החוק ועקרונות המשפט. הממשלה מתייחסת לפסקי דין כהחלטות לא מחייבות ומשדרת למתנחלים שהעבריינות האידאולוגית משתלמת. השרים עוד לא הצליחו לכופף את בג"ץ, אך כופפו את היועץ המשפטי לממשלה וינשטיין, ואילצו אותו להתנהג כקונסולייר שמכשיר כל שרץ". לדבריה, "המסקנה היא שאין מי שיאכוף את החוק על ממשלת ישראל".
חבריה למפלגה אילן גילאון וניצן הורוביץ האשימו את נתניהו בפעולה מתוך מניעים פוליטיים. "במקום לעשות צעד אמיץ, נתניהו שוב בוחר להתעסק בפוליטיקה קטנה. הוא מתכונן לבחירות, מחזר אחר קולות המתנחלים, ובדרך רומס את שלטון החוק ואת החלטות בית המשפט העליון", אמר גילאון. הורוביץ הוסיף: "הזיגזג של הממשלה הוא ביזיון, והוא נובע מסיבה אחת ויחידה – הפריימריז בליכוד מתקרבים, והשרים מתרפסים לפי תכתיבי המתנחלים. על מזבח הפוליטיקה העלובה שלהם הם מוכנים להקריב את שלטון החוק ואת ערכי מדינת ישראל".
ח״כ דב חנין מחד"ש אמר כי "נתניהו מכופף את החוק ורוצה לכופף גם את בג"ץ. לטעמו, אדמה של פלסטינים לעולם אינה יכולה להיות אדמה פרטית. חוק או צדק אינם יכולים לחסום הגשמת חזון ההתנחלות על כל גבעה".
ואילו המשנה לראש הממשלה, סילבן שלום, ביקר הבוקר בשכונת האולפנה ואמר כי יש לעבור "מהסרה להסדרה". השר שלום הביע תקווה כי יימצא פתרון משפטי לסוגיית ההתיישבות במקום אך ציין שגם הסדרה באמצעות חקיקה היא אפשרות מעשית. ״לא יכול להיות מצב שהתושבים שהגיעו לכאן כדת וכדין יהיו תחת איומי פינוי. המתיישבים כאן הם אנשים ישרי דרך והמדינה ששלחה אותם צריכה למצוא את הפתרון להשארתם".
על פי שלום, "יש להתייחס לעניין כסכסוך קרקעות וכפי שסכסוך כזה היה נפתר בבית המשפט בתוך תחומי הקו הירוק, אין מקום להחמיר דווקא בשטחי יהודה ושומרון. אנו רואים בהשארת התושבים צורך לאומי ואפשרות של פינוי אינה מתקבלת על הדעת והיא גזירה שלא ניתן לעמוד בה".