סיורים ומצלמות: מה עושות הרשויות בלילות?
חרף פרויקט מצלמות האבטחה בבאר שבע, דווקא הפארק הסמוך לביתו של גדי ויכמן לא היה מרושת. ומה עושות ערים אחרות כדי למנוע אלימות בני נוער בלילות? בחיפה פזורות מצלמות, כך גם ברעננה, ורמת השרון מחכה למכרז שייצא לפועל. בטבריה מסתמכים על סיורים ומבטיחים: "אצלנו רצח כזה לא יקרה"
גם עיריית באר שבע עצמה החלה ליישם פרויקט דומה. אזורים שונים בעיר, ובהם רוב הפארקים והגנים הגדולים שבתחומה, כבר מרושתים במצלמות והמוקדנים בעירייה יכולים לצפות בזמן אמת בנעשה בהם. למרבה הצער, הגן ברחוב בר ניסן, שבו אירע הרצח, נחשב קטן ודווקא בו לא הותקנו מצלמות.
עירייה שיישמה את תוכנית הרישות במצלמות ברצינות היא חיפה, אך גם שם הדבר לא מנע כמה אירועים אלימים שהתרחשו לאחרונה. בחיפה פועלות באופן ממוסד מצלמות במספר מוקדים: באזור הטיילת ובחופי הים בדרום העיר ישנן מצלמות אבטחה שהותקנו במקום לפני מספר שנים. המשטרה והעירייה טוענות שבשנים האחרונות חלה ירידה באלימות בחופים במהלך הקיץ, והן מייחסות את הנתון הן להשפעת המצלמות והן לתגבור האבטחה באזור בעונה הבוערת.
בנוסף, מצלמות אבטחה פועלות גם ב"קמפוס הנמל" ובחלקים משכונת הדר. כאשר המנטרים במוקד העירוני מבחינים באירוע חריג הם מקפיצים למקום את הסיירת העירונית, הפועלת בשיתוף חלקי עם המשטרה. אך שוב, שני אירועים קשים
שהתרחשו בחודשים האחרונים בעיר – תקיפת החיילים ותאונת הפגע וברח - אירעו דווקא בשכונת בת גלים, שלא מרושתת במצלמות.
מצלמות אחרות שמסייעות למערך בחיפה הן אלה המותקנות על הרמזורים, המשמשות את המוקד העירוני ואת המשטרה להכוונת התנועה, וכתוצר משנה מסייעות גם בפן האבטחתי.
דובר מחוז חוף במשטרה, רב-פקד ערן שקד, אמר כי המערך, שחידש את פעולתו בחיפה ובערים בסביבותיה לפני שבועיים, פועל במהלך האביב והקיץ ומתרכז במוקדי בילוי כגון מרכזי קניות, וריכוזי מועדונים ופאבים.
טבריה: אצלנו זה לא יקרה
ברעננה פזורות 300 מצלמות המכסות רבים מהאזורים בעיר, ובמקביל פועלת סיירת הביטחון העירונית במשך 24 שעות ביממה. הסיירת מתגברת את המשטרה ומגיעה לאירועים שונים אם עולה הצורך. בעיריית רמת השרון טוענים כי בקרוב תרושת כל העיר במצלמות. דובר העירייה, גונן אליאסי, מסר כי המכרז לרישות העיר במצלמות החל כבר לפני שנתיים, אך הנושא התעכב בשל עתירת החברה שהפסידה בו לבית המשפט.
כתבות נוספות בערוץ החדשות של ynet:
- רצח בב"ש: "ראיתי מהמרפסת איך בעלי נדקר"
- 27 מטיילים אכלו זרעים של רותם המדבר ואושפזו
- בנו של ההרוג בגליל: כועס על ההפקרות בכבישים
- אובמה: אחרי אפגניסטן, הגיע הזמן לטפל בארה"ב
כמו כן פועלת בעיר יחידת השיטור המשולב, שיחד עם סיירת "מושבה בטוחה" (הורים מתנדבים) מסיירים פעיליה ופעילותיה במוקדי התגודדויות של נערים בגנים ציבוריים, ונענים לקריאות של אזרחים שמתלוננים על רעש. בזמן חופשות מעסיקה העירייה מאבטחים שגם הם מסיירים במקומות ריכוז של בני נוער. עיריית נתניה משתתפת בפרויקט "עיר ללא אלימות", והיא מרושתת במצלמות במקביל לסיורי השיטור המשולב של פקחי העירייה.
באשדוד מוצבות כיום 36 מצלמות שמעבירות תיעוד בזמן אמת למוקד השליטה במוקד העירוני. במהלך השנה הקרובה יתווספו עשרות מצלמות לאלה הקיימות. בעירייה מבטיחים שתוך שלוש שנים תרושת העיר ב-147 מצלמות מהמתקדמות בעולם, 50 מהן יתווספו עוד השנה. המצלמות החדשות יהיו מסוגלות לספור אנשים במתחם, לזהות התקהלות וגם לסמן חפצים נטושים.
יש רשויות שלא רק שאינן מפעילות רשת מצלמות, אלא אף מדווחות על ירידה משמעותית בפשיעה ובמקרי האלימות רק בזכות פעילות סיירת ההורים. דובר עיריית טבריה, אלי סבתי, טוען כי "אירוע כמו שקרה בבאר שבע לא יכול להתרחש בחיים בטבריה. לסיירת ההורים יש סמכויות, והם מסיירים עד השעות הקטנות של הלילה. העירייה גם מחזיקה ברכב שמסייר במוקדי הבילוי. בחופי הכנרת המזרחיים יופעלו בקיץ סיורים תכופים, ואנחנו מפעילים תוכניות למניעת אלימות".
מדו״ח שפרסמה עיריית טבריה עולה כי ב-2011 חלה ירידה של 36 אחוז במספר התיקים שנפתחו לבני נוער עבריינים בהשוואה לשנה שקדמה לה (324 לעומת 504). "עם זאת", מסכם סבתי, ״בטבריה עיקר הבעיות הן מעשי ונדלזים״.