יוון וצרפת אמרו "לא" לחילוץ. גוש האירו בסכנה?
בצרפת בחרו בנשיא סוציאליסט שהבטיח צמיחה על חשבון קיצוץ בהוצאות, וביוון הענישו את המפלגות שתמכו בתוכנית שהביאה עליהם גזירות כלכליות. והמשקיעים בעולם? הם חוששים שמשבר החוב באירופה רק יילך ויעמיק בגלל ממשלות פזרניות
חדשות נוספות מהעולם הגדול :
בצרפת בחרו כ-52 אחוזים מהמצביעים במנהיג הסוציאליסטים פרנסואה הולנד למשרה הרמה ביותר במדינה אחרי 17 שנות שלטון ימין - 12 שנה בראשות ז'אק שיראק ו-5 בראשות ניקולא סרקוזי.
הנשיא הצרפתי היוצא סרקוזי היה ביחד עם מרקל האדריכל הראשי של תוכנית החילוץ האירופית בעקבות משבר החוב העמוק ביבשת הישנה והשניים ניסו להשיב את אמון האזרחים במטבע האירו באמצעות נקיטת מדיניות פיסקלית אחראית.
הולנד הבטיח צמיחה, המשקיעים חוששים מעוד מיתון
אולם, ניצחונו של הולנד בצרפת מאיים להטביע את תוכנית החילוץ האירופית של "מרקוזי" - הכינוי שדבק לנשיא צרפת וקנצלרית גרמניה - ואף למוטט את גוש האירו.
הסיבה לכך היא שמנהיג הסוציאליסטים הבטיח במערכת הבחירות להתמקד בתוכנית צמיחה כלכלית בטענה שההתמקדות בקיצוצים בהוצאות הממשלתיות רק דרדרה את אירופה למיתון ולעלייה חדשה בשיעורי האבטלה. אם יקיים נשיא צרפת את הבטחתו הרי שהוא ייסוג ממחויבות סרקוזי לצמצם את החוב הענק והגירעון של המדינה.
לאור תוכנית הצמיחה שהבטיח וכוונתו להשית מסים כבדים יותר על העשירים, חוששים משקיעים רבים בעולם שמדיניותו הכלכלית של הולנד תפגע בתחרותיות הכלכלית של צרפת ומטילים ספק אם היא תוציא את צרפת מהמשבר הכלכלי העמוק שבו היא נתונה.
בניגוד להולנד, סרקוזי, מרקל וגם ראש ממשלת בריטניה דייויד קמרון חושבים שתוכנית הצמיחה של הולנד תעלה הרבה כסף ותסכן לא רק את גוש האירו אלא גם את יציבות המערכת העולמית כולה.
השמאל ביוון נגד צעדי הצנע
עם זאת, האיום הגדול ביותר על גוש האירו והסיכוי להציל את אירופה ממשבר החוב העמוק בא מכיוונה של יוון. שתי המפלגות הגדולות במדינה, שהן היחידות התומכות בתוכנית החילוץ האירופית, לא זכו לרוב וככל הנראה צפויים למדינה כעת ימים של התנצחות בנוגע להקמת קואליציה.
מפלגת "הדמוקרטיה החדשה" השמרנית זכתה בכ-20 אחוזי תמיכה והמפלגה הסוציאליסטית PASOK זכתה בכ-17 אחוזי תמיכה. שתי המפלגות תומכות בתוכנית האיחוד האירופי, שמשמעותה קיצוצים נרחבים בהוצאה הציבורית ביוון, העלאת מסים ופגיעה בפנסיות ובמשכורות. הקואליציה של השמאל הקיצוני, "סיריזה", קיבלה כ-18.5 אחוזים מקולות המצביעים. השמאל הקיצוני מתנגד לצעדי הצנע שדורש האיחוד האירופי מיוון ושעוררו זעם במדינה.
להצבעה ביוון תהיה השפעה גדולה על עתיד גוש האירו, שהתגייס בשנתיים האחרונות לעזרת יוון כדי למנוע את קריסתה הכלכלית המוחלטת - קריסה שהייתה גוררת אחריה מדינות אחרות בגוש.
יוון, שבה זינק שיעור האבטלה מאז 2009 לכ-21 אחוזים, תלויה באופן מוחלט במיליארדי אירו של חבילות הסיוע שאישרו לה מדינות אירופה וקרן המטבע הבינלאומית, ועליה לנקוט צעדי צנע נוספים בחודש הבא אם ברצונה לראות את הכסף ממשיך לזרום אליה ולמנוע יציאה הרסנית מגוש האירו.
התוצאות בצרפת וביוון נרשמו לאחר כמה שבועות סוערים שחלפו על היבשת האירופית, שבמהלכן נפלה ממשלת הולנד והממשלה השמרנית בבריטניה ספגה מכה קשה בבחירות המקומיות שנערכו באנגליה, ויילס וסקוטלנד. בכל המקרים עמדה תוכנית החילוץ של האיחוד האירופי במרכז הדיון הציבורי.