נתניהו הדהים: אין בחירות, אחדות עם מופז וקדימה
דרמה פוליטית באישון לילה: רגע לפני שהכנסת הייתה אמורה לאשר סופית את הקדמת הבחירות, הודיעו ראש הממשלה וראש האופוזיציה על הקמת ממשלת אחדות. לפי ההסכם הקואליציוני, חוק גיוס לכולם יאושר בקיץ, מופז ימונה למשנה לראש הממשלה, קדימה תקבל את ועדת הכלכלה ושיטת הממשל תשונה. מופז: "עשינו דבר גדול למדינת ישראל". אלי ישי בירך על המהלך
ישראל הלכה לישון עם כנסת מתפזרת, וקמה לקול הפצצה הפוליטית הגדולה ביותר שזכורה במקומותינו - ממשלת אחדות לאומית עם קדימה של שאול מופז לצד בנימין נתניהו : ראש הממשלה נתניהו וראש האופוזיציה מופז הדהימו הלילה (יום ג') את המערכת הפוליטית והודיעו כי הגיעו להסכם, שעות ספורות אחרי שהצעת החוק לפיזור הכנסת והקדמת הבחירות ל-4 בספטמבר אושרה בקריאה ראשונה. "לא היה לנו מושג", הודו שרים בכירים, גם כאלה המקורבים לראש הממשלה. בשעה 12:00 יכנסו השניים מסיבת עיתונאים שתועבר בשידור חי ב-ynet.
בחירות 2013 בישראל - לכל הכתבות והעדכונים
כל הכתבות על ממשלת האחדות:
בקדימה מתמוגגים: "מופז יודע לעשות פוליטיקה"
גיוס לכולם ושינוי שיטת הממשל. הסכם האחדותהעבודה נגד נתניהו ומופז: "ברית פחדנים"
מופז טען: נתניהו שקרן, לא ניכנס לממשלתו
רק אתמול מופז תקף: "קומבינה של שלי וביבי"
"לא רציתי ללכת לבחירות", אמר נתניהו, "אבל בגלל שזיהיתי פרמים החלטתי ללכת. סיכמנו עם מופז על תחליף לחוק טל עד סוף יולי, וחוק לשינוי שיטת הממשל עד סוף דצמבר. דיברתי גם עם ש"ס ועם איווט והם הסכימו". בהמשך הוא התקשר לנשיא המדינה שמעון פרס, שנמצא בביקור בקנדה, ועדכן אותו בכל הפרטים. פרס הביע תמיכה במהלך ובירך את ראש הממשלה.
מופז אמר: "עשינו דבר גדול למדינת ישראל. הסכם חסר תקדים שמאפשר את התיקון ויצירת שוויוניות בחלוקת הנטל. לא רוצה תיקים, גם לא לעצמי". ישי בירך: "הייתי בסוד העניינים מההתחלה. ראש הממשלה שיתף אותי בכל המהלך. יש לציין כי המהלך אינו סותר את ההסכם הקואליציוני הקיים עם ש"ס. בעניין חוק טל, תוקם ועדה מיוחדת שתגבש את הנוסח".
מופז יכהן כמשנה לראש הממשלה ושר בלי תיק בממשלה ויהיה חבר בפורומים המדיניים-ביטחוניים. הוא גם ימלא את מקומו של ראש הממשלה בהיעדרו. בהמשך, חברים בקדימה יקבלו עוד תיקים. נכון לעכשיו, הבחירות הבאות יתקיימו בנובמבר 2013, כמתוכנן. במסגרת ההסכם, קדימה תקבל את ראשות ועדת הכלכלה בכנסת.
מאחורי המהלך עמדו נתן אשל, לשעבר ראש לשכתו של נתניהו (שעזב בשל פרשת ההטרדה של עובדת בלשכה), וליאור חורב, יועצו של מופז. גם שר הביטחון אהוד ברק היה בסוד העניינים.
בכירים בליכוד העריכו כי נתניהו ראה כי האווירה הציבורית תומכת בצורה נחרצת בשינוי נושא גיוס בחורי הישיבות, והחליט להוביל מהלך ציבורי הכולל אחדות. מופז, מצדו, הבין כי אם יתקיימו בחירות בספטמבר, קדימה תתרסק פוליטית, והסכים להעניק לנתניהו גיבוי עד סוף הקדנציה, ולהעביר את החלופה לחוק טל - גם אם ש"ס תחליט לפרוש. כמו כן, לשני האישים היה אינטרס לפגוע בסיכוייו של יאיר לפיד, ועל כן החליטו לשתף פעולה.
השרים גדעון סער ויובל שטייניץ בירכו את נתניהו, והביעו סיפוק מהתקציב האחראי שעליו הוסכם במסגרת ההסכם בין שתי המפלגות. לעומתם, השרים סילבן שלום ומשה כחלון הסתייגו מהרעיון בישיבת הסיעה.
המגעים האחרונים בין הצדדים נוהלו במהלך היום. מופז הגיע למזנון הכנסת בשעות אחר הצהריים כדי לקבל שיחה בהולה וחשובה.
לאחר מכן, נעלם מהמקום. יועצו המשפטי, אלון גלרט, הגיע בערב לבית ראש הממשלה כדי לסכם את סעיפי ההסכם הקואליציוני. ל-ynet נודע כי לפני ימים אחדים נפגש השר אריאל אטיאס עם אשל, ונועד עמו במשך שעות ארוכות.
לפני שהדרמה התפוצצה, אישרה אמש הכנסת בקריאה ראשונה את ההצעה הממשלתית לפזר את הכנסת. ועדת הכנסת אישרה את ההצעה לקריאה שנייה ושלישית, אך ברגע האחרון הבשילו המגעים בין קדימה לליכוד והושגה הסכמה על ממשלת אחדות שטרפה את כל הקלפים.
Read this article in English