שתף קטע נבחר

 

חוק טל: אפשר לגייס את החרדים בכוח?

ניתן לגייס או לא ניתן לגייס - זאת השאלה. ד"ר ניסים ליאון טוען כי נוכח ירידת כוחם של המנהיגים החרדים, גם אם יהיה מאבק - בסופו של דבר, החלטה של המדינה בנושא תיושם. ד"ר שלמה טיקוצ'ינסקי סבור כי "מי שיילך 'ראש בראש' יקבל 'ראש בראש'"

נתניהו וליברמן מאיימים ללכת לבחירות מוקדמות על גיוס בני-ישיבות, החרדים מכריזים "היה לא תהיה" ובקרב המומחים חלוקות הדעות האם שירות לאומי - צבאי או אזרחי - של רוב המגזר הוא תרחיש מציאותי בעתיד הנראה לעין.

 

 

עוד בערוץ היהדות  - קראו:

 

חוקר החברה החרדית, הסוציולוג ד"ר ניסים ליאון (אוניברסיטת בר-אילן), משוכנע כי המדינה יכולה לגייס את רוב בני הישיבות בחקיקה, גם אם לא תהיה על כך הסכמה מצד הרבנים. "יהיו קצת הפגנות, אבל בסוף

זה יקרה", הוא אומר, "בסופו של דבר זה תלוי בעיקר בהכרעה של הממשלה".

 

ד"ר ליאון מסביר כי אנו נמצאים בעידן של "בין השמשות" מבחינת כוחם, סמכותם ומידת השפעתם של המנהיגים החרדיים, והדבר פותח חלון הזדמנויות לשינויים חברתיים מרחיקי לכת בנושאים מעין אלו – ובמיוחד אם המודל לא יהיה גורף ויתחשב למשל בקיומה של "אליטה תורנית".

 

"יש אפשרות לפתח חוזה חדש בין החרדים לחברה הישראלית", הסביר החוקר, "זה בא מלמטה, ואני לא חושב שקיים כיום המודל המנהיגותי שיעצור את זה". הוא הוסיף כי פריצת "מחסום התעסוקה" בשנים האחרונות תרמה לכך, משום שתהליך ההשתלבות כבר החל "ועכשיו רק צריך לעלות מדרגה נוספת".

 

ליאון לא חושש ממצב שבו תלמידי ישיבות יבחרו ללכת בראש מורם לכלא ובלבד שלא לצעוד לבקו"ם, כפי שהיה בפרשת עמנואל: "במקרה ההוא זה נגעו בחינוך, שהוא דבר בסיסי ביותר מבחינה חרדית – ופה מדובר רק בפריווילגיה שנוצרה עבורם מתוך קונסטלציה פוליטית".

 

כמובן שתהיה תגובת נגד, מבהיר ד"ר ליאון, מהלך כזה יחזק את הגישה הפונדמנטליסטית וייתן רוח גבית לרבנים מיליטנטיים, שיפרצו פתאום לקדמת הבמה. התהליך לא נינוח ויהיו הפגנות ונפגעים, אבל בסופו של דבר, כעבור כמה שנים, זה יקרה.

 

ומה זה יחולל בחברה החרדית?

 

"היא תהפוך למחויבת יותר למדינה ותהיה לה פריווילגיה לקחת חלק בעניינים שיכולים לעצב את דיוקנה".

 

האם היא תהיה גם ציונית יותר?

 

"אני לא מצפה שהחברה הישראלית כולה תהיה ציונית, אז דווקא החרדית?"

 

עשור של חופש

לעומת ד"ר ליאון, חוקר ישיבות ליטא והחברה החרדית ד"ר שלמה טיקוצ'ינסקי (מכון ון-ליר), משוכנע כי "מי שילך 'ראש בראש' יקבל 'ראש בראש'", כלשונו, "זה ברור לגמרי שניסיון לגייס את החרדים בכוח יהיה מעשה אווילי מאין כמוהו, שרק יחזיר אותנו חמישים שנה לאחור".

 

טיקוצ'ינסקי קורא לאמץ את הצעתו של ראש אכ"א לשעבר אלוף (מיל') אלעזר שטרן להעניק לבני-ישיבות פטור מלא וגורף משירות בצה"ל לתקופה של 10 שנים, ומאמין כי כך יצמח דור חרדים שבוחרים את דרכם מתוך כמה אופציות: הם יצאו לצבא, ללימודים ולעבודה - "בשקט בשקט, אחד אחד", ולא יהפכו את הישיבה למקלט.

 

לדבריו, יש לקחת את ה"נשימה הארוכה" הזו, שבמהלכה - כך הוא מאמין - לפחות 20 אחוז מהחרדים בכל מחזור גיוס אכן יעלו על מדים. "נכון שבפוליטיקה זה קשה, כי היא חושבת לטווח הקצר ומפוחדת מבג"ץ, אבל חקיקה נגד החרדים רק תהרוס, ואכיפה של החוק בכוח תהרוס עוד יותר".

 

ומה עם עקרון השוויון?

 

"נכון שזה בעייתי משפטית, אבל אם אתה רוצה חברה סולידרית בריאה, ולא תיחמונים ומשחקי חתול ועכבר – אין ברירה אלא ללכת על זה. הורה חכם משחרר את הילד כדי לשמור אותו אצלו, והורה טיפש חונק אותו, והתגובה - הילד מורד ומשתחרר כמו קפיץ.

 

"תבונה חינוכית ופוליטיקה הם שני קצוות, אבל אם אני חייב לבחור – כמובן שזה יהיה בראשונה. חייבים להבין שרק עם שחרור החבל החרדים יגיעו

לכלכלה, לצבא ולעוד מסלולים, מרצונם החופשי. או-אז נשיג גם תהליך של הזדהות עם המדינה, ולא רק שיח של ניצול והתחכמויות. גם ה'מגיע לי' ייעלם, כי לא יהיה במי למרוד".

 

טיקוצ'ינסקי אינו חושש שהרבנים יצליחו לעמוד בדרכם של הצעירים היוצאים, ומסביר: "כשיש שער, ה'גדוילים' עומדים לידו ושומרים שאף אחד לא יצא, אבל כשנופלות כל החומות ואין שערים - אין להם איפה לעמוד".

 

כמי שניהל בעבר קמפוס חרדי בירושלים טיקוצ'ינסקי משוכנע כי "בסופו של דבר, הכוחות החברתיים הם המשמרים את המצב הקיים, וכשהכל יהיה פתוח בפני הצעיר החרדי – אף אחד לא יילך לשאול רב. מותר וצריך לסמוך על האינטליגנציה והמוטיבציה שלהם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ד"ר ניסים ליאון
צילום: אלי מנדלבאום
ד"ר שלמה טיקוצ'ינסקי
צילום: אלי מנדלבאום
יקרה או לא יקרה?
צילום: רויטרס
מומלצים