האבולוציה של גיבורי העל, פרק 3: ת'ור
כשיוצרי הקומיקס של מארוול מאסו בגיבורי העל ה"רגילים", הם פנו למיתולוגיה הנורדית ושלפו משם את ת'ור - סופרהירו שגם מחזיק בתואר אל, לא פחות. פרק שלישי בסדרת גיבורי העל
הם כבר פה, "הנוקמים" - האולסטאר של הסופר-הירוז, ואנחנו ב-ynet ממשיכים במסדר גיבורי העל ועושים לכם היכרות מחודשת איתם. ואחרי שסקרנו את הענק הירוק ואיירון-מן - מגיע תורו של ת'ור.
פרויקט מיוחד: האבולוציה של גיבורי העל
היסטוריה על הנייר
מקובל לחשוב שערש התרבות המערבית היא יוון העתיקה, וסימנים לה ולמיתולוגיה העשירה שלה ניתן למצוא בתרבות המודרנית - וגם בזו המוקדשת לגיבורי העל. זה די טבעי, שכן גיבורי המיתולוגיה היוונית, ובמיוחד האנושיים שבהם, הינם גיבורי העל של העולם הקדום. גם מארוול לקחו מהמסורת הסיפורית העשירה הזאת דמויות (כמו הרקולס - חבר בברית "הנוקמים", אגב), אולם בחיפוש אחר מקורות מקוריים יותר הם פנו דווקא למיתולוגיה הנורדית - וייבאו משם את ת'ור.
דמותו של אל הרעם שימשה השראה לסטן לי ב-1951, שם הופיע לצד ונוס ב-"Venus #12", ואחר כך כדמות ראשית באוגוסט 1962, כקונטרה לענק הירוק. "תהינו איך יוצרים גיבור יותר חזק מהאדם החזק ביותר", סיפר לי והסביר כי הפתרון היה ליצור דמות על-אנושית, דמות של אל. כדי לא לחזור על עצמם עם גיבורי יוון, פנו לי וחבריו למושב האלים הנורדיים, וולהאלה (מעין מקבילה לאולימפוס היווני), ושלפו משם את ת'ור.
כך נחשף ת'ור בגיליון הקומיקס "Journey into Mystery #83". בסיפור "The Mighty Thor", אנו מתוודעים לד"ר דונלד בלייק, שמנסה להציל את כדור הארץ מפלישת אנשי שבתאי. הוא מוצא עצמו חסר אונים מול החייזרים האכזריים, אולם מתוך מערה בנורבגיה, יצא כגילום בשר ודם של ת'ור, עם הסט-קומפלט שכולל את קסדת הוויקינג, הגלימה וקורנס הרעם (מיולניר) - נשק יום הדין, בעזרתו הוא ממגר את הפולשים ומבסס את מעמדו כאל בין בני אנוש. אפילו אלו האמריקנים.
מתברר שד"ר בלייק הוא בעצם גלגול אנושי לא מודע של ת'ור, שנשלח לכדור הארץ על ידי אביו אודין כדי ללמד אותו שיעור בענווה. בשעת צרה, באותה מערה בנורבגיה, הוא התגלגל חזרה - וכך הלוך ושוב, כפי שנהוג במסורת גיבורי העל. בדרך התאהב בלייק במדענית ג'יין פוסטר ות'ור באלה סיף - מעין אורגיה מוזרה שנמשכה עד שאלוהי הקומיקס (לי ושות') הפרידו בין שתי היישויות. הצלחתו של ת'ור כדמות עצמאית, הביאה לחילוצה מדמותו המוגבלת של ד"ק בלייק, שהפך לצופה מהצד.
כמו כן, השפעתה של הדמות הפכה אוניברסלית - כיאה לאל - ופחות ממוקדת באמריקה. ת'ור, שבמקור נוצר בראשם של אבות-אבותיהם של הנורבגים, האיסלנדים ואחרים בצפון אירופה, חזר לאסגרד - עיר האלים, שאינה מוכרת לאדם ומצויה איפשהו ביקום. משם השגיח על הנעשה בכדור הארץ וגונן על בני האנוש בארצות הברית ובעולם כולו.
אז מיהו ת'ור
שלא כמו רוב גיבורי העל, ת'ור הוא אל - לא בן אדם, אפילו לא בן אדם מועשר, אלא אל, בן אלמוות. כאל הרעם הוא מצליח לשלוט באיתני הטבע, והקורנס שברשותו הוא כלי משחית בלתי מנוצח. אבל למרות שכוחותיו מפרידים אותו מבני האנוש, תכונות האופי שלו הן משהו שגם אנחנו יכולים להזדהות איתו. הוא יהיר, לוחמני ועצבני, אבל בו זמנית גם טוב לב ואכפתי. וכמו במשפחות הכי טובות, גם הוא מביא איתו חתיכת חבילה מהבית.
ת'ור הוא אל רב עוצמה, יד ימינו החסונה של אביו אודין, אבי האלים. בניגוד לאל המלחמה היווני מארס, שיכול אולי להיחשב כמקביל שלו, הוא בסך הכל בעד בני האנוש: המיליטנטיות שלו נובעת מנהייה אחר צדק, לא לצורך שפיכות תמים ותאוות כוח. הוא גם בן נאמן לאביו, שרואה בו יורשו טבעי כראש המשפחה בוולהאלה, מה שגורם ללא מעט צרות עין בין קרוביו ובראשם לוקי - אחיו החורג והקנאי.
למזלו של ת'ור, עומדים לצדו לא מעט חברים טובים ונאמנים: מלבד חסותו של אודין, הוא נהנה גם מתמיכת אהובתו סיף, חברו רב העוצמה בטא ריי ביל (גרסה דמויית עז של ת'ור) וצוות הלוחמים האסגרדיים שלו - פנדרל, וולסטאג האמיץ והוגון העגמומי. ביחד הם נלחמים באויבי אסגרד ובראשם הענק המרושע סורטור, וגם בלוקי שכורת איתו ברית ואף מתנקש באודין (שעוד יקום לתחייה, אל דאגה). ת'ור כמובן מצליח לשחרר את ארצו הקוסמית ולהחזיר את השקט ליקום.
שלא כמו גיבורי העל האחרים, ת'ור אינו נוהג לפעול לבד. גם בלי הנוקמים יש לו ברית לוחמים משלו, וזה משתלב יפה במחנאות של אסגרד. זה לא נגמר בפוליטיקה הפנימית של המיתולוגיה הנורדית: ת'ור חובר בהמשך גם להרקולס, ואף מתעמת עם האל המצרי סת' - ממש קרב הכל בכל. מונותאיזם, מתברר, זה לא לחובבי הז'אנר.
מי נגד מי?
קין והבל, יעקב ועשו - גם לסקנדינבים יש סיפורי אחים ממורמרים משלהם. קנאה היא כנראה הרגש העז והמסוכן מכולם, והוא זה שמניע את לוקי - האויב הגדול של ת'ור. למעשה, המתקפה של לוקי על כדור הארץ הביאה ליצירת צוות הנוקמים בראשות ת'ור, איירון-מן, אנט-מן, הצרעה וגם הענק הירוק, שהתנכל להם בהתחלה.
אבל אחרי שהריב המשפחתי יושב, הגיעו אתגרים כבירים לא פחות בזירה הקוסמית. ת'ור ופמלייתו נדרשו להיאבק לא פעם על הגנתם של אסגרד וכדור הארץ. בין אם מדובר ביצורים שעוצבו בדמות המקור במיתולוגיה הנורדית (כמו לוקי, חברתו הפתיינית לורליי והשד סורטור), היוונית (הרקולס - אויב שהפך לחבר) והמצרית (סת'), או באלו החדשים שנוצרו כחלק ממיתולוגיית מארוול המודרנית וביניהם מונגוס, אונסלוט ודוקטור דום.
מסך
בניגוד לנוכחותו בין דפי הקומיקס, לת'ור לקח זמן עד שתפס תאוצה בטלוויזיה. אמנם סדרת האנימציה "The Mighty Thor" מ-1966 הוקדשה לו (תחת המטריה של סדרת "The Marvel Super Heroes"), אולם הוא לא שב למסך הקטן עד שנות ה-80 עם הופעות אורח בסדרות האנימציה של ספיידרמן ובסרט הלייב אקשן של הענק הירוק, "The Incredible Hulk Returns", שם ד"ר בלייק (סטיב לאביט) מציג את ת'ור (אריק אלן קריימר) בפני המורה שלו, דיוויד באנר.
קריימר כת'ור הטלוויזיוני
גם שנות ה-90 לא האירו פניהן לת'ור, שצץ מדי פעם כאורח של ארבעת המופלאים, הענק הירוק ואקס-מן בסדרות האנימציה שלהם, והתנחם במקום מרכזי יותר ב-"The Super Hero Squad Show". הוא נכנס ל-"The Avengers: Earth's Mightiest Heroes" כראוי למעמדו, בין הנוקמים. אולם גם כוונות מארוול ליצור סדרת אנימציה מלאה בדמותו נגנזו.
משום מה, ת'ור שגשג יותר בגרסאות הקולנועיות של מארוול, הארוכות יותר - אולי כיוון שאלו איפשרו לגולל את סיפור הרקע האפי שלו. הוא זכה למינוי של קבע בסרטי האנימציה של "הנוקמים", ומצא עצמו נאבק בענק הירוק שתומרן על ידי לוקי ב-"Hulk vs. Thor" ב-2009. באותה שנה יצאה גם פנטזיית האימה "Thor: Hammer of the Gods" של טודור צ'פקאנוב הבולגרי, שמציג את דמותו של האל הנורדי המקורי - לא גיבור העל.
מתוך "Thor: Hammer of the Gods"
שנתיים לאחר מכן עלה לאקרנים הסרט "ת'ור" בבימויו של קנת' בראנה, שהעלה את קרנו של האל בקרב מעריצי הז'אנר וביסס אותו כגיבור ראוי בפני עצמו, ועם פנים רעננות משלו: פניו הנאות של כריס המסוורת'.
סרטי סופר-הירוז הם פרויקט מסובך, שהפיתוח שלו נוטה להיגרר קצת יותר מדי. סם ריימי, מומחה לז'אנר ("דארקמן", "ספיידרמן"), העלה את הרעיון ליצור סרט בדמותו של אל הרעם בתחילת שנות ה-90. בסך הכל רעיון לא רע, בהתחשב בפופולריות הגואה של המיתוסים הנורדיים, כפי שהומחש ב"קונאן הברברי" ו"סוניה האדומה" באייטיז. אבל הפרויקט נגנז וקם לתחייה רק בעשור האחרון.
מת'יו ווהן נבחר להוביל את הפרויקט והוחלף בסופו של דבר בבראנה, שהוסיף לסרט "ת'ור" שארם שייקספירי. המסוורת' האוסטרלי לוהק כאל היהיר, שהוגלה מאסגרד לכדור הארץ על ידי אודין (אנתוני הופקינס) כדי ללמוד ענווה. בניגוד לסיפור המקורי בקומיקס, בגרסה הקולנועית הוא אינו לובש את דמותו האנושית של בלייק. הוא כן מתאהב בג'יין פוסטר (נטלי פורטמן), שעוזרת לו בתהליכי ההסתגלות באמריקה, מה שהופך את הסרט לקומי במקצת.
ומה הופך את הסרט למותח? לוקי (טום הידלסטון) שכורת ברית עם אויבי אסגרד ובהעדרו של ת'ור, משתלט עליה מאחורי גבו של אודין. למזלנו, ת'ור מחזיר לעצמו את כוחותיו ומצליח להרים את המיולניר (באקט שמזכיר את האקסקליבר של המלך ארתור), ואיתו יוצא לשחרור אסגרד והיקום. מי שעוזר לו הוא היימדל, שומר השער לעיר האלים, אותו גילם אידריס אלבה - ליהוק שגרם להדים בקרב ארגונים גזעניים שיצאו נגד הפגיעה בטוהר העור הלבן בוולהאלה.
"ת'ור", שהופק בתקציב של כ-150 מיליון דולר, זכה להצלחה גדולה יחסית עם הכנסות של כ-450 מיליון דולר בכל העולם. הוא אף יזכה לסרט המשך בשנה הבאה בכיכובם של המסוורת' והידלסטון כת'ור ולוקי (שהסכסוך ביניהם מהווה בעצם את בסיס הקונפליקט בעלילת "הנוקמים" ומביא לגיבוש החבורה כולה). לצדם מופיע גם סטלן סקושגוד כד"ר אריק סולווג. בראנה לעומת זאת לא ימשיך כבמאי. הוא הוחלף בפטי ג'נקינס, שעזבה גם היא את הפרויקט ונכון לעכשיו יופקד עליו אלן טיילור הבריטי.
דבר המומחה: ד"ר קורד סקוט
מכל גיבורי הנוקמים, ת'ור הוא המורכב ביותר. יש בו היבטים של אישיות חצויה כמו הענק הירוק, אבל הוא מכיל תכונות נעלות המזכירות את איירון-מן. יש ברשותו עוצמה אדירה והוא יכול לעשות כמעט הכל - טוב או רע. ולמרות זאת, בסופו של דבר הוא עושה את הדבר הנכון. בכך שהוא לא מכחיד את אויביו - בין אם זה לוקי או פושעים אחרים - הוא מפגין ריסון גדול, במיוחד בהתחשב במקורותיו הנורדיים, שם כוח, לחימה אכזריות עומדים במרכז.
ניכרת ההזדהות שלו עם קפטן אמריקה, הנובעת מהמחויבות למטרה נעלה. הוא משתמש ביכולות האנליטיות שלו, וכן בכוחו כדי להביא לפתרון סכסוכים. מדוע הוא לא משתמש בעוצמותיו הייחודיות כדי להביא שלום וסדר לחברה היא שאלה שעומדת בבסיסה של התרבות הנורדית. העובדה שלמרות היותו אל, הוא נאבק בדגי רקק, נותנת לו ממד אנושי.
ד"ר קורד סקוט הוא מרצה להיסטוריה וסוציולוגיה באוניברסיטת לויולה מרימאונט בשיקגו