מרידור: גל האלימות - לא בגלל הזרים
השר אמר ל-ynet כי האלימות קשורה לחברה הישראלית ולא למהגרים, אך קרא להחזיר את אלה שאינם פליטים לארצותיהם: "יש לנו צרות של עשירים - כולם רוצים להיות יהודים". ארדן: רבבות מרגישים שאינם חיים בישראל, לפנות בצורה הומאנית
"את הזרים אין לגרש או לזרוק, צריך פשוט להחזיר" - כך מציע השר להגנת הסביבה גלעד ארדן (ליכוד), נוכח האלימות הגואה בריכוזי המגורים של הפליטים והמסתננים מאפריקה, בעיקר בדרום תל אביב. לדבריו הצטרף השר לענייני מודיעין דן מרידור (ליכוד), שהבהיר כי "הרוב הגדול הוא לא פליטים. צריך לעשות מאמצים כדי להשיג הסכמים עם מדינותיהם, ולהחזיר אותם. במי שיישאר כפליט צריך לטפל בצורה הומאנית".
זרים בכותרות - דיווחי חדשות נוספים בנושא:
הזרים מזהירים מעליהום: אנחנו לא אנסים ופושעים
הותר לפרסום: 3 אריתריאים חשודים באונס בת 15
המפכ"ל בדרום ת"א: בעיית הזרים רק גדלה
ארדן סיפר כי סייר לפני חודשיים בדרום תל אביב והתרשם כי "חייהם של עשרות אלפי ישראלים השתנו באופן דרמטי. הם לא חשים שהם חיים במדינת ישראל. זה מה שקרה". הוא סיפר עוד: "באו אלי שתי עולות מרוסיה. אחת מהן אמרה לי: 'אפילו שאני במצב גרוע כלכלית, אף פעם לא הצטערתי שעליתי לישראל. אבל בשנה האחרונה בכיתי והצטערתי שעליתי לפה. פתאום לא הרגשתי שאני חיה במדינת היהודים'".
לפיכך, הסביר, "מול האנושיות שאתה רוצה להפגין כלפי הפליטים המסכנים שסובלים מאוד בארצותיהם, המחוייבות שלי כשר בממשלה היא לעניי עירי, לאזרחי ישראל".
"אני לא משתמש באמירות מכלילות, לא כולם אלימים ולא כולם שיכורים", אמר ארדן, "אבל נוצרה בעיה חברתית שאנחנו אחראים לה. יש כאן הרבה אנשים שחלקם עובדים לא חוקיים, אך הם בעצם בחוסר מעש ובבטלה, וזה גורר אותם לתופעות שעלולות להידרדר לאלימות. אני לא מאשים אותם אבל הבעיה קיימת".
"האלימות לא קשורה למהגרים"
הפיתרון לדידם של השרים מצוי ברמה המיידית בתגבור משמעותי של כוחות השיטור ברחובות הערים, "כדי שהאזרחים ירגישו מוגנים, כדי שבנות לא יחושו פחד נורא", דברי ארדן. עם זאת, מרידור הבהיר: "מכת האלימות לא קשורה למהגרים. היא קשורה לחברה הישראלית. המפכ"ל אמר כי יגבירו נוכחות משטרתית. זה הפיתרון המיידי. צריך לעצור את האלימות כדי שאנשים יוכלו לחיות חיים שלווים".
ארדן הציע לבסס נדבך משפטי שיסייע לפתרון בעיית הזרים, "כולל אם צריך חקיקת חוקי הגירה במעמד של חוקי יסוד שיאפשר 'החזרה חמה' של פליטים שמנסים לחדור דרך הגבולות". הדבר לא סותר לדבריו פעולות הומאניות שנדרשות במצב כזה, שכן "צריך להבין שהם נמלטו ממצוקה ומעוני, ואסור לדבר בהכללות או לגרש אותם או לזרוק אותם, אבל צריך להחזיר אותם, אחרת המצוקה והעוני יהיו גם כאן. זה יפה אם נפנה עשרות אלפים ונעשה את זה בצורה הומאנית, עם סיוע כלכלי מסויים".
הוא הזהיר: "צריך לעצור את השיטפון. זה עומד להתעצם". לשם כך, טען גם מרידור, יש להשלים את בניית הגדר בגבול מצרים במהירות האפשרית: "צריך גם כוחות להחזיק את הגדר. זה הפתרון היסודי לבעיה". ארדן התריע כי תוך חודשים ספורים עלולים לחצות את הגבול עוד עשרות אלפי בני אדם, ולכן "השלמת הגדר צריכה להיות ברמה של פרוייקט לאומי. צריך להוסיף כמה קבלנים שצריך, לפטור אותם ממכרזים והכול. ברגע שיש גדר, הכניסה תיעצר".
מרידור סיכם: "יש לנו צרות של עשירים - כולם רוצים להיות יהודים, כי רשמנו הצלחה היסטורית. יש לנו צרות של מדינה מוצלחת".
נתניהו: לעצור את השיטפון
במהלך ביקורו בצ'כיה נדרש גם ראש הממשלה בנימין נתניהו לסוגיית הזרים, והבהיר: "אנחנו לא נגד עובדים זרים, אנחנו נגד מסתנני עבודה בלתי חוקיים. המדיניות שלנו היא קודם כל לעצור את השיטפון. ההצלחה של ישראל מושכת
מאפריקה המונים. הבעיה הזאת התחילה לפני שבע שנים בערך, ועם כניסתי לממשלה אמרתי שחייבים לפעול נגד זה. התחלנו להקים גדר. ובנייתה עומדת להסתיים עוד כמה חודשים".
ראש הממשלה הוסיף כי על פי הערכות, בין 60 ל-70 אלף זרים שוהים בישראל, אך הוא הזהיר: "זה בקלות יכול לגדול ל-600, 700 אלף. ההשלכות לגבי מדינה קטנה כמו ישראל הן אסטרטגיות". בנוסף, הוא סיפר על "תוכנית מקיפה כיצד לטפל בעובדים הזרים הבלתי חוקיים בתוך המדינה. יש כאן היבטים משפטיים, היבטים דיפלומטיים. כל השרים מטפלים בבעיה הזאת על היבטיה השונים".