שמחת עניים. מזרח טימור חגגה 10 שנות עצמאות
באי האסייתי הקטן ציינו עשור לסיום הכיבוש האינדונזי. אולם לצד החגיגות הגדולות, הזכיר הנשיא החדש את האתגרים הגדולים שניצבים בפניו: מלחמה בעוני ובשחיתות. "בעבר נדרשנו להילחם ולהקריב את חיינו. היום אנו נדרשים לעבודה קשה ולזיעה"
נשיאה החדש של מזרח טימור שיבח אמש (יום א') את ה"בגרות" של הדמוקרטיה הצעירה, שחגגה בסוף השבוע עשר שנות עצמאות רגע לפני שכוחות האו"ם נערכים לעזוב את המדינה. "היה זה ביום הזה לפני עשר שנים שנטלנו את גורל המדינה שלנו מידי האו"ם", אמר הנשיא טאו מתן רואק בהתייחסו למנדט שקיבל האו"ם במדינה ב-1999 אחרי שהייתה תחת שלטון אינדונזיה במשך 24 שנה.
חדשות נוספות מהעולם הגדול :
רואק, מנהיג ארגון גרילה לשעבר, נשא את דבריו שעות ספורות לאחר שהושבע לנשיא ואמר שהבחירות שבהן זכה ושלא נרשמו בהן כל גילויי אלימות העידו על "הבגרות של הדמוקרטיה שלנו ועל יציבותה של מזרח טימור".
נאומו של הנשיא החדש בא לאחר דקת דומייה שהוקדשה לזכר גיבורי ההתנגדות לכיבוש האינדונזי והוא נישא בפני מאות מוזמנים בארמון הנשיאותי בעיר הבירה דילי, בהם נשיא אינדונזיה סוסילו באמבאנג יודהויונו. לאחר נאומו חנך רואק את מוזיאון ההתנגדות החדש בבירה ואמר ש"לילדים שלנו תהיה הזדמנות ללמוד על המורשת הכי חשובה שהורישו להם הדורות הקודמים".
עבר עקוב מדם
החגיגות לציון עשור לעצמאותה של מזרח טימור לוו בריקודים מסורתיים ברחובות ובמופע מיוחד בהשתתפות מוזיקאים ברזילאים, אינדונזים ומקומיים.
רואק קרא בנאום השבעתו לאנשי ארצו לעבוד קשה כדי להוציא את המדינה מהעוני ולסגור פרק בעברה העקוב מדם.
מזרח טימור, אחת המדינות העניות ביותר באסיה, נהנתה בשנים האחרונות משקט יחסי ועומדת בפני תקופה מכריעה עם הבחירות הכלליות שייערכו בחודש יוני ועזיבת כוחות האו"ם את המדינה בסוף השנה. אך למרות שהותירה מאחוריה עידן של אלימות, חצי האי שאוכלוסייתו מונה 1.1 מיליון בני אדם עדיין סובל מעוני מחפיר ומשחיתות.
לעבודה ולמלאכה
רואק, בן 55, החליף בתפקיד את הנשיא היוצא ז'וזה ראמוש הורטה, שזכה בפרס נובל על חלקו במאבק לשחרור מזרח טימור ועל עמדתו הבלתי מתפשרת הדוגלת באי אלימות. טקס השבעתו המרגש נערך באזור חוף הים טאסי טולו הסמוך לדילי, שבו הכריזה מזרח טימור על עצמאות לפני עשר שנים בדיוק.
"בעבר הייתה תקופה שרוח הדם והלחימה היו מה שנדרש מאיתנו", אמר הנשיא החדש רואק - שבעברו היה גם רמטכ"ל הצבא - לקול מחיאות כפיים של אלפי בני אדם. "היום, מה שנדרש מאיתנו הוא זיעה ועבודה קשה".
רואק גם קרא לארצו להפוך את כלכלתה למגוונת יותר. יותר מ-90 אחוזים מרווחיה של מזרח טימור באים ממכירות גז ונפט. "זה הכרחי כדי לשנות את המהות של המערכת הכלכלית שעליה מתבססת כיום המדינה", אמר נשיאה החדש של מזרח טימור וקרא "לצמצם את התלות שלנו בנפט ובסיוע זר".
האי שחולק לו יחדיו
מזרח טימור שוכנת על אי השוכן מרחק 1,930 קילומטרים מבירת אינדונזיה, ג'קארטה. בעבר היה האי מחולק לשני חלקים - המערבי, תחת שלטון אינדונזיה, והמזרחי, המתנגד לשלטון זה. טימור נשלטה במשך 300 שנים בידי פורטוגל, ולאחר מכן בידי אינדונזיה במשך 24 שנים, ובמשך שנתיים וחצי - מאז 1999 כאמור - היא הייתה תחת פיקוח האו"ם. בשנת 2002 היא הכריזה על עצמאותה ומאז שומרת על משטר דמוקרטי למרות הבעיות השונות במדינה, בהן עוני ואלימות קשים.
תחת השלטון האינדונזי, במזרח טימור נהרגו יותר מ-183 אלף בני אדם מלחימה, מחלות ורעב. מאז הכריזה המדינה על עצמאותה, היא ידעה ב-2006 משבר פוליטי קשה ביותר, במהלכו נהרגו 37 בני אדם ועשרות אלפים נעקרו מבתיהם. כמו כן, לנשיא ראמוש הורטה היה מזל גדול כששרד ניסיון התנקשות ב-2008.
"ההיסטוריה שלנו היא נרטיב של מאבק ועבודה קשה", אמר רואק, שבילה עשורים מחייו בהרים בלחימה בכוחות הצבא האינדונזיים. "יש לתרגם את המסורת הזאת של עבודה קשה ומסירות לארצנו להווה, לרומם את האנשים שלנו ממצבם הנוכחי, שבו הרוב חיים בעוני, לשלב שבו בעתיד הרוב יהיו אמידים", אמר רואק. "היום, האחריות להוביל מדינה יציבה ורגועה הוטלה עליי", אמר רואק בנאום שבו הוזכרו המילים עבודה קשה לפחות תשע פעמים.