גפני: לא תהיה העלאת מע"מ
בדיון על ההתייקרויות במשק טען יו"ר ועדת הכספים כי מבירור שערך עם שר האורצ אין כונה להעלות את המע"מ ב-1 ביולי. בדיון נמסר כי יישום הפחתת המסים על יבוא חומרי גלם לתעשייה המקומית מתעכב בהעדר הסכמה בין האוצר למשרד החקלאות
בדיון נמסר כי יישום המלצות ועדת קדמי להוזלת מחירי המזון בהפחתת המסים על יבוא חומרי גלם לתעשייה המקומית מתעכב בהעדר הסכמה בין האוצר למשרד החקלאות. החשש הוא מפגיעה בייצור מקומי על החקלאות המקומית, כגון יבוא מוזל של עגבניות למפעלים לייצור רסק עגבניות. אין התנגדות להפחתת מסים על יבוא מוצרים שאין להם מתחרה בייצור המקומי בשלמותם או ברכיביהם.
ועדת קדמי ממליצה שהפחתת המסים למוצרים ברי-תחרות צריכה להיות מדורגת על פני 3-4 שנים. האוצר שמקבל עיקרון זה טוען כי ההפחתה צריכה להיות מאוזנת כדי למזער את הפגיעה בייצור המקומי. רשות המסים קיימה על כך שימועים לכל בעלי העניין. עלות הפחתות המסים בהפסדי הכנסות לאוצר נאמדת ב-440 מיליון שקל בשנה.
עם זאת, מהדיון עלה כי אין כל ביטחון שהפחתת המסים תשפיע ישירות על הוזלת המחירים לצרכן. היו"ר גפני אמר כי הוא דן על כך עם הממונה על ההגבלים העסקיים, אבל הבין ממנו כי הוא לא יוכל להבטיח שהורדת המסים לא תגולגל על הצרכן. גפני אמר זאת אחרי פגישתו עם צמרת חברת אסם בשבוע שעבר, שם אמר לו היו"ר דן פרופר כי הוא מוכן לספוג את הפחתת המסים על חומרי גלם בהורדת עלויות המוצרים.
גפני אמר כי פרופר ביטא את עמדתו האישית גם אם דבריו פוגעים בעמיתיו, אבל תרגום הוזלת העלויות להוזלת המהיר לצרכן היא מעבר להשפעתו באחריות רשתות השיווק, ובקטע הזה מוגבלת סמכות הממונה על ההגבלים. באשר למחלוקת עם משרד החקלאות אמר גפני כי לדעתו המשרד לא יסכים להפחתת המיסים על יבוא רכיבים לתעשיית המזון אם מגדלים אותם בישראל, והחקלאים המקומיים עלולים להיפגע.
גפני הודיע כי הוא מאמץ את המלצות היועצת המשפטית לוועדה עו"ד שגית אפיק, לפיה גם החלטות הממשלה על הפחתת מסים מחייבות החלטה של הוועדה באישור מליאת הכנסת כמו החלטות על העלאת מסים, בגלל השפעתה הציבורית הרחבה, נוכח האפשרות שההפחתה עלולה לפגוע בתעשייה המקומית ולגרום לפיטורי עובדים.
הקואליציה המורחבת המשיכה לתקוף את הממשלה על הכוונה להפחית את המיסים על הייבוא. "כל העולם מתגונן עם תעריפי המכס ורק אצלנו מתנדבים לפתוח את השער למדינות עולם שלישי שאין להן הסכמי סחר עם ישראל", אמר ח"כ שי חרמש (קדימה). "הורדת מכסים לא מוזילה את המחיר לצרכן בגלל הריכוזיות הקמעונאית. הורדת המכס תפרנס רק את היבואנים ורשתות השיווק".
חברת סיעתו, ח"כ רוחמה אברהם, קראה לממשלה "להכין כבר עכשיו תכנית סיוע למפעלים שייפגעו מהפחתת המכסים שתוביל לפיטורין. עדיף לטפל באופן יסודי בפערי התיווך, ולחייב את משרד התמ"ת לקבוע סל מצרכי מזון לגביו יש לשקול את ביטול המע"מ ושפער התיווך על מצרכי הסל נקבע ומפוקח על ידי המשרד".
ח"כ אורלי לוי-אבקסיס (ישראל ביתנו), אמרה: "הממשלה מוותרת על הכנסות ממסים של למעלה מ-400 מיליון שקל, במטרה להוזיל את יוקר המחיה, אבל היא עושה זאת בלי שום דרך לפקח על פערי התיווך והרווחים של רשתות השיווק כדי הבטיח שההפחתה תגולגל לטובת הצרכנים וגם הם ייהנו מהורדת המכסים. מהמחדל הזה סובלים גם הרפורמה בקרקעות, והחינוך חינם, כי גם שם לא מפקחים שהצרכנים ייהנו מצעדי הממשלה".
ח"כ אבישי ברוורמן (עבודה) המועמד לתפקיד רכז האופוזיציה החדש, קרא לממשלה להיערך להתפרקות גוש האירו שתשפיע קשות על השוק המקומי. זה מחייב את שר האוצר שיציג לוועדה מדיניות כוללת, ושקופה לגבי היקף הגירעון וגורמיו, "הורדת המכסים לא תחלחל לצרכן. זה הצעד האחרון המתחייב במצב הנוכחי שבו מדיניות שר האוצר היא כישלון מתמשך במתן הטבות לענקים במשק כשהחלשים והבינוניים ישלמו את המחיר".
גפני אמר לקראת סיכום: "לא חשבתי שהדיון יגלוש לטונים האלה. בהורדת המכסים הממשלה לא התכוונה להוריד גזירה על הציבור. אנחנו צריכים להתמקח עם הממשלה. נכון שהכלכלה יציבה לעומת העולם ואת המחיר משלמים החלשים והמעמד הבינוני. תפקידנו להביא שהמחיר יהיה נמוך ככל האפשר".
גפני אמר בסיכום כי הוועדה הלא מחוייבת לאשר את המלצות ועדת קדמי אם וכאשר יובאו אליה, ואם לא ייראו לה הוועדה תנסח החלטות משלה שיובאו לאישור מליאת הכנסת.