ישראל ירדה למקום 19 בחוסן הכלכלי ובתחרותיות
מכון המחקר השוויצרי IMD הוריד בשנת 2012 את ישראל בשני מקומות לעומת שנת 2011 במדד התחרותיות והחוסן הכלכלי של 59 המדינות המפותחות בעולם. במקום הראשון עומדות בגאון הונג קונג, ארה"ב ושוויץ. בשיעור ההשתתפות בכוח העבודה דורגה ישראל במקום ה-54, בדומה לאשתקד
גם אם יש נתוני כלכלה חיוביים מעת לעת למשק הישראלי, הבדיקה האמיתית משווה את הנתונים ביחס למדינות מפותחות אחרות: בשנת 2012 ישראל התדרדרה בדירוג החוסן הכלכלי והתחרותיות בשני מקומות לעומת השנה שעברה. התדרדרות זו הציבה אותנו במקום ה-19 מבין 59 המדינות בעלות הכלכלות המפותחות. נתונים אלו עולים ממדד התחרותיות של מכון המחקר השוויצרי IMD לשנת 2011, המיוצג בישראל על-ידי איגוד לשכות המסחר.
- גפני: "הריכוזיות במשק גדלה לממדים מפחידים"
- האוצר והממשלה הגישו את תזכיר חוק הריכוזיות
- הטייקונים עונים לוועדה: אין עודף ריכוזיות בישראל
מדד התחרותיות העולמי שמתפרסם מדי שנה על ידי מכון IMD מדרג 59 מדינות על פי פרמטרים כלכליים שונים ומתבסס על נתונים שנאספו מגופים עסקיים בעולם, ביניהם איגוד לשכות המסחר בישראל. המדד בוחן את ביצועי המדינות על פי ארבעה פרמטרים: חוסן כלכלי, יעילות העסקים, מערכות התשתיות ויעילות ממשלתית.
בראש הדירוג העולמי מופיעות הונג קונג, ארצות הברית, שווייץ, סינגפור ושבדיה. בתחתית הדירוג ממוקמות המדינות ארגנטינה, אוקראינה, קרואטיה, יוון ואחרונה ונצואלה. במקום העשירי ניצבת קטר ושש מקומות אחר כך איחוד האמירויות.
יוקר המחייה לא השתפר
נתונים נוספים שעלו מציבים גם הם את ישראל בעמדה נמוכה ובעייתית לעומת המדינות המפותחות בעולם. בשיעור ההשתתפות בכוח העבודה, לדוגמא, דורגה ישראל במקום ה-54 (מתוך 59) בדומה לשנת 2011.
בשיעור החוב הממשלתי מדורגת ישראל במקום 45, שיפור של מקום אחד לעומת 2011.
בדירוג יוקר המחיה, שעלה לראש סדר היום בשנה האחרונה, ישראל לא שיפרה עמדות ונותרה כמו בשנה שעברה בתחום המדינות המזנבות, במקום ה-49.
עוד נתון שבמשרדי הממשלה היו מעדיפים להצניע הוא המקום ה-54 במספר הימים הנדרש להקמת עסק. גם כאן מדובר בהתדרדרות לעומת השנה הקודמת.
עוד בדק המכון את התשתית הבסיסית (כבישים, אנרגיה וכד') של המשק: שם נרשמה ירידה של שלב אחד אל המקום 48 הבעייתי. בדירוג היעילות הממשלתית נמצא כי ישראל התדרדרה בחמישה שלבים למקום 21. בחקיקה עסקית נרשמה ירידה של שמונה שלבים למקום ה-26.
ההשקעה בפיתוח במקום הראשון
עם זאת, ישנם גם נתונים אופטימיים המגיעים מבדיקת המכון. בהשקעה במחקר ופיתוח ביחס לתל"ג - ישראל ניצבת הראשון בדומה לשנה הקודמת. מבחינת ההוצאה הציבורית על חינוך ביחס לתוצר הלאומי ישראל ניצבת במקום השני מבין המדינות המפותחות ומבלי לשנות פוזיציה לעומת 2011.איגוד לשכות המסחר ייחס את התוצאות לשורה של הכבדות רגולטוריות על העסקים במשק הישראלי. אלו, לטענת האיגוד, דרדרו את ישראל 8 שלבים עד למקום ה-26 במדד בקטגוריית החקיקה העסקית הבודק את פתיחות השוק, רגולציה בתחרות ורגולציה בשוק העבודה.
"תוצאות המדד מצביעות על שלוש הבעיות המבניות המרכזיות במשק: ביורוקרטיה ממארת, שיעור השתתפות נמוך של האוכלוסייה בכוח העבודה וחוסר נכונות להיפתח לתחרות ולהתמודד עם בעיית יוקר המחייה", אמר עו"ד אוריאל לין, נשיא איגוד לשכות המסחר.
"מעבר לכך, המגזר העסקי נאלץ להתמודד עם מגמות שוחקות שיפגעו במוטיבציה ליזמות ולבניית עסקים. בין היתר מדובר בביורוקרטיה מסואבת במשרדי הממשלה; עלויות כבדות המושתות על המגזר העסקי על ידי המונופולים המוחלטים שבבעלות המדינה כמו הרשויות המקומיות, נמלי ישראל, חברת החשמל; מגמה גוברת של פליליזציה של תחום הניהול העסקי; פגיעה קשה בזכויות היסוד של המעסיקים ועוד מגמות נוספות", הוסיף לין.
עו"ד אוריאל לין. הכבדות רגולטוריות על העסקים
צילום: מיכה קירשנר
מומלצים