ועדת הכספים: לפקח על הפרטות הממשלה
הממשלה לא תוכל לאשר הפרטות נוספות אלא בתנאי שתדווח קודם לוועדת הכספים מה עלה בגורל ההפרטות שבוצעו בעשר השנים האחרונות - כך הוחלט היום בוועדה. "נדרוש לדעת מי הרוויח ומי הפסיד בהפרטות שנעשו עד כה ובעיקר אם השירותים המופרטים טובים וזולים יותר"
לא מאשרים הפרטות ללא בדיקת כדאיות: ועדת הכספים החליטה היום (ב') שלא לאשר לממשלה הפרטות נוספות אלא בתנאי שתקבל קודם דיווח מפורט מה עלה בגורל ההפרטות שבוצעו בעשר השנים האחרונות, אם השיגו את מטרתן, ואם חסכו כסף למדינה או גרמו הפסדים.
"נחייב את המדינה מהיום והלאה להצדיק את הצורך בהפרטות", אמר יו"ר הוועדה ח"כ משה גפני בסיכום דיון מיוחד על דו"ח מרכז חזן במכון ון ליר, בנושא מדיניות ההפרטות הממשלתית.
חרף ההפסדים: ערבות מדינה לחברת החשמל
המלצה: הכנסת תאשר הפחתות מסים ומכסים
ועדת הכספים: חוסכים רבים משלמים ביטוח מיותר
גפני הדגיש כי "יש הפרטות טובות או כאלה שניתן לסבול אותן אבל לא חסרות גם הפרטות לא טובות וכאלה שהן לא פחות מאסון לאומי, כגון הפרטת שירותי הבריאות לתלמיד. לפיכך, בבקשת ההפרטה הבאה שהאוצר יביא לוועדה, נדרוש לדעת מי הרוויח ומי הפסיד בהפרטות שנעשו עד כה ובעיקר אם השירותים המופרטים טובים וזולים יותר".
"תהליכי ההפרטה נעשים על חשבון הציבור"
יוזמי הדיון, חברי הכנסת זהבה גלאון (מר"צ) ודב חנין (חד"ש), ציינו כי מהדו"ח עולה כיצד המדינה מתפרקת מאחריותה לאספקת צרכים בסיסיים, לאחר שהיא מתקצבת בחסר את השירות שהיא צריכה לתת בכסף מלא, ובנוסף לא מפקחת על הביצוע, כפי שקבע בג"צ בעתירה נגד הפרטת בתי הסוהר. "מעולם לא היה דיון רציני בעניין. תהליכי ההפרטה מהירים ונעשים על חשבון הציבור ובסוף לא מוסיפים כסף למדינה כי אם להיפך".
מחבר הדו"ח, ד"ר אמיר פז-פוקס ציין כי הממשלה מפריטה אפילו את הייעוץ הכלכלי הדרוש לה כשהיא שוכרת תאגידים בינלאומיים, ואפילו את הפיקוח על ההפרטות היא מעבירה לרואי חשבון ולעורכי דין פרטיים. "לא ניתן לסמוך על בית המשפט העליון שיעצור את תהליכי ההפרטה כמו שעצר את הפרטת בתי הסוהר. ברוב הנושאים החברתיים והכלכליים הבוערים הסובלים מחוסר מימון והעדר תחרות הוא לא יתערב"
ח"כ אבישי ברוורמן (עבודה), הוסיף "מדיניות ההפרטה סותרת את כל התקוות שתלו בה. חלק גדול מההפרטות לא הגבירו את הצמיחה ולא הביאו יותר רווחה להמונים. כלכלה זה לא רק יחס חוב-תוצר ולא רק היי-טק. זה גם אי שוויון, יוקר המחייה ושכר מקפח. מי שאומר שיש לנו כלכלה נהדרת, לא אומר שהיא נהדרת לקבוצה קטנה שנהנית מהצמיחה, אך לא לרוב הציבור שמשלם את המחיר בזמן משבר".
יוזמי הדיון ביקשו שהכנסת תנחה את הממשלה במדיניות ההפרטה. אבל יו"ר הוועדה גפני אימץ את גישת פרופ' יצחק גל-נור, חוקר במכון ון-ליר, לפיה "על המדינה המבקשת להפריט שירות לאזרח רובץ נטל ההוכחה מראש שההפרטה תקדם את השירות ותוזיל אותו. עליה לפרט בדו"ח את הנימוקים הכלכליים והחברתיים ובעיקר מי זוכה ומי מפסיד בגללה".