הישג לצהר: רבני קהילות יערכו חופות
לאחר משא ומתן בין הרב מצגר לצהר הקלה הרבנות בקריטריונים למתן רשיון לעריכת חופות. המשמעות: יותר רבנים מהציונות הדתית יוכלו לחתן - בהם ראשי ישיבות הסדר ומכינות קדם-צבאיות, ורבני קהילות שלא מטעם המדינה
הרבנות הראשית לישראל פירסמה קריטריונים מעודכנים לרישיון עריכת חופות לרבנים. המסמך, שאושר בישיבת מועצת הרבנות שהתקיימה השבוע, מקל בעיקר עם רבנים בציונות הדתית שעד כה לא הורשו לחתן. פריצת הדרך שהובילה לקביעת הקריטריונים החדשים נעשתה ביוזמת הרב הראשי יונה מצגר, שערך דיונים ארוכים עם רבני צהר נוכח טענותיהם כי הרבנות מפלה אותם לרעה. הפרשה נחשפה לראשונה ב-ynet.
עוד בערוץ היהדות - קראו:
- תעלומה: היכן הכיסא המיתולוגי של הרב עובדיה?
- מדוע לא אשתתף במצעד הגאווה/ עמית לוי
- ג'יזס, הרב הכשיר את ישו!
הקריטריונים החדשים מיטיבים עם רבני קהילות שאינם מכהנים מטעם המועצות הדתיות, וכן עם ראשי ישיבות מהציונות הדתית. עד עתה, אלו הוגבלו לסדר קידושים לתלמידיהם בלבד - וכעת ייכנסו לרשימת המורשים הארצית.
כדי לקבל את הרישיון יהיה על המועמד להציג תעודת הסמכה לרבנות, לעבור בחינה בנושא חופה וקידושין על-ידי חבר מועצה הרבנות הראשית ורב נוסף, ולהמציא אישור שהוא מכהן במשך שנתיים כרב קהילה בת 30 משפחות וכי נכח לפחות בעשר חתונות כ"מתלמד".
מי שמבקש לערוך חופות מתוקף היותו ראש ישיבה או מכינה קדם צבאית, מבלי שיהיה רב קהילה, יידרש להציג אישור כי המוסד מוכר במשרד הביטחון או משרד החינוך, וכן אישורים נוספים על ותק ושנות לימוד ועל כך שרבנים מוכרים ומוסמכים מכירים אותו. מעמדם של חלק מרבני הצבא, המשטרה ושב"ס, שהיו מוסמכים לחתן, לא השתנה.
אדמו"רים לא יופלו לטובה
בצהר ציינו הישג נוסף: הסכמת הרבנות הראשית לכך שברשימת הרבנים שיבחנו את המועמדים בהלכות חופה וקידושין (לצד חברי מועצת הרבנות הראשית) ייכללו שני בכירי הארגון - הנשיא, רב העיר רמת גן יעקב אריאל, והיושב ראש - רבה של שהם, דוד סתיו.
אחת הטענות של רבנים בציונות הדתית כלפי הרבנות הראשית הייתה כי היא מפלה לטובה אדמו"רים חרדים, בכך שאינה מגבילה אותם בעריכת חופות. לפי הקריטריונים החדשים בוטל הסעיף המתיר עריכת חופה על-ידי כל "אדמו"ר מוכר לחסידיו" - וגם אלה יידרשו להציג אישורים המוכיחים שהם ראויים לכך.
עם זאת, לא כל דרישות רבני צהר התקבלו, נוכח התנגדותם של כמה מחברי מועצת הרבנות. כך למשל הוחלט כי רישיון עריכת החופות יהיה תקף למשך שלוש שנים בלבד, ואחריו יידרש הרב המחתן לחדש אותו, זאת כדי לאפשר פיקוח של הרבנות על הרבנים ואת הוצאתם מרשימת המורשים של אלה שאינם מצייתים להוראותיה.
הרב הראשי יונה מצגר: "אני שמח שחברי מועצת הרבנות הראשית העניקו גיבוי מלא למהלך שהובלנו. המטרה הייתה להרבות אהבה, אחווה ואחדות - ולמנוע חילול השם ופרצות בחומת הדת, שעלולות היו להיווצר אילו היה העימות מול צהר נמשך".
הרב סתיו: "זהו ניצחון לתבונה ולהגינות. ההסכם בין צהר לרבנות הראשית פותח דף חדש ביחס לציונות הדתית בכלל ולארגון צהר בפרט, ומוכיח כי הביקורת שהוטחה בנו על פגיעה ברבנות - אין לו במה להיאחז. מדובר בהסכם היסטורי המצהיר בצורה ברורה כי רבני הציונות הדתית לא נופלים במאומה ממגזרים אחרים. בעזרתו נוכל לקרב את עם ישראל מכל המגזרים ומכל העדות למסורת ישראל כפי שעשינו עד היום ונמשיך לעשות בעתיד". סתיו הודה למצגר על ש"פעל ללא ליאות ובשיתוף פעולה כדי להגיע לסיכום".
בכל מקרה, הסיכום הנוכחי עם הרבנות אינו נוגע לסלע המחלוקת העיקרי שבין צהר לממסד הרבני, בדבר שיטת הרישום לנישואים. בארגון הציוני-דתי מבקשים לבטל את הרישום לפי אזורי מגורים, בעוד שהרבנות מתנגדת לכך בתוקף. בשל כך ממשיכים רבני צהר לקדם את הצעות החוק של חברי הכנסת פאינה קירשנבאום (ישראל ביתנו) ועתניאל שנלר (קדימה) בעניין זה, שכבר אושרו בקריאה ראשונה.
משבר צהר
לפני יותר מחצי שנה חשף ynet את המשבר שפרץ בין צהר לבין הרבנות ומשרד הדתות. בצהר טענו כי משרד הדתות החל לאכוף את החוק הקובע
שבני זוג צריכים להירשם לנישואים באזור מגוריהם באופן סלקטיבי: בעוד שבמגזר החרדי היו שנרשמו לנישואים באמצעות בתי דין רבניים שלא בעירם, הרבנות חדלה לנפק לצהר תעודות נישואים עבור זוגות שנרשמו דרך הארגון, ולמעשה דרך יושב הראש, הרב דוד סתיו מרבנות שהם.
אי-העברת תעודות הנישואים איימה על קיומו של מיזם החתונות של צהר, שמצדה יצאה למאבק מתוקשר. הביקורת הציבורית הרבה הביאה לכך שצהר ומשרד הדתות יגיעו לסיכומים, כשבמקביל נערכו מאמצים לקידום פתיחת אזורי הרישום ושינוי הקריטריונים לעריכת חופות.