8 דרום סודנים נעצרו; ישי: נגיע אליהם בכל מקום
רשות ההגירה הודיעה כי לא תעצור דרום-סודנים עד יום חמישי, היום נתפסו שמונה מהם לפני גירוש. שר הפנים הסביר ל-ynet: "מי שמסתתר ומתחמק נעצר. יש לנו יחידת מודיעין, נגיע אליהם". בארגוני הסיוע מגבירים את הבקשות לבדיקה פרטנית
רשות האוכלוסין וההגירה הודיעה כי היא נותנת שבוע לאזרחים מדרום סודן השוהים בישראל לעזוב את המדינה מרצונם, אך היום (א') - שלושה ימים לאחר ההודעה נעצרו ברחבי הארץ שמונה זרים מדרום סודן. שר הפנים, אלי ישי, אמר ל-ynet כי אין סתירה בין הדברים: "מי שיגיע למשרדים שלנו - לא ייעצר. יש לו שבוע לעזוב. מי שמסתתר ומתחמק נעצר. מי שלא מגיע - אין לו כוונה לעזוב ואנחנו עוצרים אותו".
זרים בתוכנו - כתבות אחרונות ב-ynet:
הדרום סודנים יגורשו: "מאוכזבים שאין רחמים"
בית המשפט אישר: ניתן לגרש אזרחי דרום סודן ארגוני הסיוע לישי: כליאת זרים מנוגדת להתחייבות
שר הפנים ישי אמר כי פקחי רשות האוכלוסין וההגירה יגיעו לזרים: "אנחנו נוציא החוצה את אזרחי סודן וחוף השנהב. אחרי הפסיקה של בית המשפט, חלק מהם מסתתרים אבל אנחנו נגיע אליהם. יש לנו יחידת מודיעין. אנחנו נגיע אליהם בכל מקום".
לדברי ישי, צוותי האכיפה קיבלו הנחיה בשבוע שעבר לפעול. "הם נמצאים בהרבה ערים בארץ. זו משימה לא פשוטה ודרשנו תוספת כוח אדם לתקציב וראש הממשלה אישר את זה", הוא אמר. "אנחנו עובדים בשיתוף פעולה עם כוח משטרתי ושל שירות בתי הסוהר על-מנת להתמודד עם הבעיה הזו. אנחנו נמצא אותם בכל מקום".
בסך הכול נעצרו עד הצהריים, בפעילות שוטפת של צוותי מנהל אכיפה וזרים, 22 אזרחים זרים. שמונה מהם מדרום סודן, שלושה מניגריה, שלושה מסרי לנקה, שניים מגאנה, שניים מחוף השנהב, שניים מרומניה ושניים ממולדובה.
רשות האוכלוסין וההגירה פרסמה ביום חמישי הודעה על גירוש צפוי של אזרחי דרום סודן, הנמצאים בישראל - לאחר שבית המשפט פסק שניתן לגרש אותם. "הרשות מזכירה לכל אזרח דרום סודני שירצה לעזוב מרצונו מבלי להיעצר, שניתן לפנות ליחידה לעידוד עזיבה מרצון במהלך השבוע הקרוב בלבד ולקבל סיוע וליווי", נכתב בהודעה.
בעקבות תחילת הליך ההרחקה בפועל, בארגוני הסיוע מתכוונים להגביר את קצב הגשת הבקשות הפרטניות למשרד הפנים בבקשה למתן הגנה. לדברי ד"ר רמי גודוביץ, פעיל חברתי מ"ספריית גן לוינסקי" בתל אביב, "המדינה הבהירה בתגובתה בבית המשפט את מחויבותה לספק הגנה לחייהם של מבקשי המקלט, הן באמצעות הנגשתם לראיון בירור מעמד פליט והן באמצעות בחינת הסכנות הנשקפות להם במסגרת מחויבות המדדינה להגן על חייהם - גם מסכנה ממשית על רקע הומניטרי, אישי, בריאותי וכו'.
"בפרט, יהיה על המדינה להבטיח את הגנתם של קטינים שנשקפת להם סכנה בריאותית בהיעדר טיפול או שבית משפט ישראלי הכיר בצורך להגן עליהם במסגרות חוץ ביתיות", הוסיף גודוביץ. "אם המדינה לא תעשה כן יהיה בכך סיכון חייהם ושלומם בידיעה ברורה ובכוונה תחילה, על מנת להאכיל את המפלצת הגזענית שיצרה הממשלה במו ידיה וברפש פי שריה".
אורית רובין, מארגון א.ס.ף המסייע לפליטים, אמרה לחדשות ynet ברדיו האזורי: "ההחלטה לגרש מפה את הדרום סודנים היא החלטה אכזרית וקשה בפני עצמה,
אבל להגיד להם לאנשים שיש להם שבוע להתארגן ואז להתחיל לעצור אותם ביום ראשון, בלי שהם ארזו, לא לקחו את כספם מהעבודה בה עבדו - זו רמה של אכזריות שקשה לתאר אותה והיא לא מובנת בכלל".
ביום חמישי כינס ראש הממשלה דיון בלשכתו בנושא "תוכנית החירום לטיפול במסתננים". בנימין נתניהו פירט ארבעה צעדים שעליהם המדינה תיתן מעתה דגש במלחמתה בתופעת המסתננים. הצעדים הללו כוללים בין השאר נוהלי מעצר בגבול מצרים וקידום חוקים למניעת העסקת מסתננים, ומטרתם היא צמצום של כניסת האפריקנים לתחומי מדינת ישראל ומשם למרכזי הערים. עם זאת, בדבריו נמנע נתניהו מלומר את המילה "גירוש".