קריירה לישראלים בסין - זה אפשרי?
סקר שנערך בקרב מנהלים זרים בכירים העובדים בסין מצא, כי 90% מהם אינם ממהרים לשוב לארץ מולדתם ו-70% סבורים כי סין הופכת לאטרקטיבית יותר ויותר במונחי שכר. מהם היתרונות והחסרונות של עבודה בסין, ואיך כדאי לעשות את זה?
החלום הישראלי לעבוד בחו"ל הוא תופעה ותיקה וידועה. מה שחדש הוא רשימת היעדים של חיפושים אלה. בראשית היו ארה"ב ומערב אירופה, מאוחר יותר גילו משתחררי השירות הצבאי את מכירת התמונות והעבודה כמארחות בטוקיו ובאוסקה, ובשנים האחרונות הולך וצומח יעד חיפוש עבודה מועדף חדש: סין.
- לקריאת טורים נוספים של טל רשף
כבר נכתב כאן אודות הישראלים המלמדים אנגלית בארץ התה והאורז, עבודה המתאימה באופיה לטיול הגדול של אחרי הבקו"ם, אך התופעה רחבה הרבה יותר. כמו ארה"ב שפעם משכה בעיקר ישראלים צעירים העובדים בהובלות ובתחנות דלק והיום רואה ישראלים מאכלסים מישרות ניהול רבות במנהטן ובסיליקון ואלי, סין מסתמנת יותר ויותר כספק של מגוון רחב של עבודות המתאים גם למבוגרים יותר ובעלי מקצועות מכניסים. בסין כמו בסין יש בכך הבטחה, ויש גם לא מעט קשיים - בעיקר בין-תרבותיים.
הבה ונתחיל מההבטחה, מדוע סין מושכת יותר? מחקר שנערך בסין במהלך שנת 2011 בקרב מנהלים זרים בכירים (המרוויחים למעלה מ-150 אלף דולר בשנה), מצביע על נתונים מעניינים אשר לפני כמה עשורים בודדים היו נחשבים למדע בדיוני. ניתן היה לצפות כי מרבית המנהלים הגיעו לסין עקב צרכי החברה השולחת, וכי הם ישמחו לשוב אל ביתם המוכר והטוב. במקום זאת מצא המחקר, שנערך בידי Association for Executive Search Consultants, כי כמעט 90% מהנשאלים מעוניינים להמשיך לעבוד בסין. 70% מהם ציינו, כי במונחי תיגמול סין הופכת ליותר ויותר אטרקטיבית. המחקר גם גילה, כי סין היא המדינה הרביעית בעולם בתגמול מנהלים זרים בכירים אחרי בריטניה, גרמניה וארה"ב.
התגמול הכספי הוא חלק מהמגמה הכללית של עליית רמות השכר בסין. יתרונות נוספים של עבודה בסין, שמציינים המנהלים שהשתתפו בסקר, הם מגמת הצמיחה בכלכלת סין וצפי חיובי להמשך שלה גם בשנים הבאות. לצד זאת הם מזכירים את יכולת הרכישה הגבוהה של השוק, תרבות ניהולית של החלטה מהירה וסגירת עסקאות, וחופש של מנהלים לקדם שינויים של ממש. סין - לא מה שחשבת.
לא רק יתרונות הם מוצאים בסין. לידיעתו של מי שהכתבה הזאת פותחת לו את התיאבון, חשוב לשים לב כי הם מצביעים על היעדר שקיפות בתקינה ובנהלים, בעיה לא פשוטה לישראלי החייב לדעת מי נגד מי ולמה בכל מצב נתון. לצד זאת עולה הבעיה הידועה של שחיתות, עמימות בתמונת המצב העסקי ותמונת מצב הקריירה עקב שינויים מתמידים, וכן חוסר בכשרונות מקומיים. במחשבה שניה, אילולא היה חוסר בכשרונות מקומיים יתכן והם לא היו נדרשים בסין. נניח לכך בינתיים.
ואיך מוצאים מישרה ניהולית בכירה בסין?
משתתפי הסקר מצביעים על קשיים משמעותיים בדרך למציאת משרה. התרבות העסקית בסין שונה מהותית מזאת שבמערב ובין הקשיים שבהם נתקלו אותם מנהלים בכירים הם מציינים את הצורך ברשת היכרויות מקומית, מחסום השפה והעדפת עובדים מקומיים על פני זרים. למעשה, רק 5% ממשתתפי הסקר מצאו את המישרה באינטרנט, ורובם מצאו אותה דרך צייד ראשים, בעזרת העברה פנימית בתוך החברה או דרך קשרים אישיים. קשרים אלה, כאמור, הם בעלי יעילות מוגבלת.
ובאיזה סוג של סביבה עסקית הם יעדיפו לעבוד בסין? ובכן, 83% מהם מעדיפים משרה בחברה בבעלות זרה הפועלת בסין והבאות אחריה הן החברות הבינלאומיות, זאת, בעיקר עקב תרבות הניהול הבינלאומית והמשכורות הגבוהות.
בתוך הנוף הזה של בכירים מערביים הפועלים בסין, שביניהם יש יצוג נכבד לישראלים, קיים טווח רחב של אוכלוסיות ושל משרות: ממורים לאנגלית ועד מנהלים בכירים כאמור. גם אמנים ישראלים מביטים מזרחה ובשנה האחרונה הוזכרו בהקשר זה דוד דאור ורוני סופרסטאר, שאף טרחה לקחת שיעורים בסינית מנדרינית.
מחפשי הקריירה בסין מתרכזים בעיקר בערים הגדולות והמשגשגות אך מצויים גם בערי המשנה. הם מקימים מרכזים משלהם, עם עיתונים באנגלית, פעילות ספורטיבית "כמו בבית" וכמובן חנויות מזון המציעות קודם כל יין, גבינה ושוקולד, ושלעתים גם ניתן לאתר בהן גם שקדי מרק וקפה שחור. מתי נשמע על עיתון בעברית לקהילה הישראלית של סין? רעיון לסטרטאפ.
בין הנוסעים מזרחה יש מי שמתאהב בסין ולא מעוניין לחזור, ויש מי ששב על עקבותיו כעבור מספר חודשים. מה שעושה את ההבדל בדרך כלל הוא היכולת להשתלב ולחוש בנוח בתרבות המקומית: בדרך בה מתנהגים ברחוב, במסעדה, במגרש המשחקים של הילדים, יוצרים קשרים - ומנהלים עסקים.
טל רשף מנהל את פורום אסיה – ישראל לעסקים, יועץ ומרצה לעסקים באסיה, מחבר הספר המדריך הישראלי לעסקים בסין . מרצה לתרבויות בחברות ובחוגי בית.