לא משחק ילדים: איך בונים מאות גנים בחצי שנה?
מיד לאחר שהממשלה אישרה והחסמים הביורוקרטיים הוסרו, הדחפורים עלו לשטח ובשנת הלימודים הקרובה ייפתחו 850 גנים שיספקו חינוך חינם לכ-260 אלף ילדים בגילאי 3-4. איזו עיר היא שיאנית בניית הגנים וכמה הורים ייאלצו בכל זאת לשלם?
השם התמים "גן לכל ילד" הפך למבצע צבאי לכל דבר. החלטת הממשלה על יישום חוק חינוך חינם לגילאי 3-4 כבר בשנת הלימודים הקרובה, אילצה את הרשויות המקומיות לבנות בצורה מואצת מאות גנים חדשים בתוך חצי שנה בלבד ונראה כי למרות הקשיים, המשימה תוכתר בהצלחה.
חינוך חינם מגיל 3 - דיווחים נוספים ב-ynet:
עיכוב בהרצליה: חינוך חינם מגיל 3 - אחרי סוכות
שיבוץ לגן עירוני: כמה מבני 3-4 ילמדו בחינם?
חינוך חובה מגיל 3: מה עם בטיחות הגנים?
בהחלטת הממשלה נקבע אמנם כי יתבצע יישום הדרגתי במשך שלוש שנים, אולם לפי ההערכות כ-80 אחוז מהילדים בשנתונים האלה (260 אלף) ייהנו מחינוך חינם כבר בתחילת שנת הלימודים תשע"ג. האות לבניית הגנים החדשים ניתן בינואר ומיד יצאו לדרך מאות מכרזים לבניית גנים בכל רחבי הארץ.
עלות בנייתו של כל גן חדש מוערכת בכ-700 עד 900 אלף שקלים, אולם הבעיה העיקרית הייתה זמינות בקבלני בנייה ומחסור בעתודות קרקע זמינות. שיתוף פעולה יעיל של משרדי החינוך והפנים בשיתוף השלטון המקומי, נועד לשחרר את החסמים הביורוקרטיים ובזכות ההרשאות התקציביות, הדחפורים עלו לשטח.
סמנכ"ל משרד החינוך, יגאל צרפתי, הסביר כי ההיערכות המהירה חייבה חשיבה יצירתית שכוללת גנים דו-קומתיים וכן שיפוץ של מבני ציבור ומרכזים עירוניים בהתאמתם לצרכים הפדגוגיים של ילדי הגן. "בימים אלה ההורים מקבלים את השיבוצים לגנים ואני מעריך שמרביתם יכולים להיות רגועים.
ואם מישהו מההורים חושש שבנייה חפוזה תפגע בתנאים שלהם יזכו ילדיהם, צרפתי מרגיע ואומר כי "קוצר הזמנים לא פוגע בבטיחות ובסטנדרטים וכל הגנים החדשים יעמדו בקריטריונים המחייבים של משרד החינוך, פיקוד העורף ומכבי האש".
שר החינוך, גדעון סער, אמר כי "למעלה משנות דור חיכתה ישראל ליישום חוק חינוך חינם לגילאי 3-4 ואנו עובדים יחד מסביב לשעון בהיערכות חסרת תקדים בהיקפה, כדי שהרוב המכריע של הילדים בגילאים האלה יוכל ליהנות מהחוק כבר בשנת הלימודים הקרובה. זוהי בשורה של ממש למשפחות הצעירות בישראל".
הבהילות וההליכים המזורזים יצרו גם לא מעט בעיות והורים רבים נותרו מתוסכלים מכך שילדיהם לא ייכללו בקרב הלומדים בחינם. "ההרשמה נפתחה בפברואר, אבל זה לא ייתכן שרק עכשיו נזכרו בעירייה שלילד שלי אין מקום בגן", זעמה אם לפעוט בן 3 מראשון לציון. "כל הגנים הפרטיים בשכונה שלי כבר מלאים ואין לי שום מושג מה אעשה עכשיו עם הילד".
אם מבאר שבע אמרה כי "התחושה היא מאוד מתסכלת, אנחנו כל יום מתקשרים לעירייה ועדיין אין שיבוצים לילדים בגילאי 3. במקום להכניס את כולם ללחץ היה עדיף שיקבעו מראש אילו גילאים יקבלו חינוך חינם ואילו יישארו בחוץ כדי שגם אנחנו ההורים נדע להיערך ולהירשם לגנים הפרטיים בזמן". אם מתל-אביב אמרה: "הילדה שלי בת 4 וקיבלתי גן רחוק מהבית. זה יפה שרוצים שכולם ילמדו בחינם אבל אין לי שום כוונה לקנות אוטו ולהתחיל להסיע את הילדה כל בוקר לגן".
בהרצליה - הפתיחה אחרי חגי תשרי
שיאנית בניית הגנים החדשים היא העיר רחובות (47 גנים) ואחריה ברשימה תל-אביב (41), ראשון לציון וירושלים (31), נתניה (26), חולון (25) והרצליה (17), שבה ייפתחו הגנים החדשים רק לאחר חגי תשרי.
סגן ראש עיריית רחובות ומחזיק תיק החינוך, זוהר בלום, סיפר כי 100 אחוז מילדי העיר בגילאי 3-4 ייהנו בשנה הקרובה מחינוך חינם. לדבריו, "לשמחתי, העירייה הגדילה השנה בשליש את מספר הגנים העירוניים. אני מקווה שכבר בחודש אוגוסט הגננות יקבלו את המפתחות ויוכלו להיערך לשנה החדשה".
בירושלים, 98 אחוז מהילדים ייהנו מחינוך חינם. ראש העיר ניר ברקת ציין כי "מדובר בבשורה אמיתית לתושבי העיר בכלל ולמשפחות הצעירות בפרט. בעירייה נעשים מאמצים אדירים ליישום החוק והתוצאות מדברות בעד עצמן".
במועצת האזורית גליל תחתון, שבשטחה כעשרת אלפים תושבים, נבנים שלושה גני ילדים חדשים לקראת השנה הבאה. הגנים מוקמים בשדמות דבורה, בבית רימון ובארבל. מנהלת מחלקת החינוך במועצה, חנה אלפסי, אמרה כי "השנה הילדים היו במבנים ארעיים ששייכים ליישובים ולא למועצה ועד תחילת השנה הבאה תסתיים הבנייה של הגנים החדשים".
בצפת נבנים ארבעה גני ילדים חדשים. מנהל אגף החינוך בעירייה, מוטי כהן, סיפר כי "אצלנו גילאי שלוש לומדים בחינם כבר שנים. החוק החדש רק מפחית מהיתרון שהיה לנו על פני ערים במרכז, מפני שעד עכשיו קיבלנו מימון לשיבוץ ילדים בגילאים האלה בחינם".
"החוק לא נוגע לנו"
לא כולם צריכים גנים חדשים. כך למשל בעיר טבריה מספרים כי רק בשנת הלימודים תשע"ד, מתוכננים להיפתח שישה גנים חדשים. מנהל אגף החינוך בעירייה, יואב טריידל, אמר כי "בשנת הלימודים הקרובה אין לנו צורך בעוד גנים. כרגע יש לנו 83 גנים שמתוקצבים על ידי משרד החינוך והם משמשים כ-700 ילדים".
גם בכרמיאל, כמו בצפת, נהנים ההורים מהנחות של 80 אחוז בשכר הלימוד בגני הילדים הציבוריים. דוברת עיריית כרמיאל, לביאה פישר, ציינה כי "החוק החדש לא נוגע לנו כי ילדים מגיל שלוש משולבים כבר כמה שנים בחינוך הציבורי, זה היה קיים מלכתחילה. הדרישה לגני טרום-חובה הייתה קיימת אצלנו כל הזמן בגלל ההנחה בשכר הלימוד שקיבלו ההורים".
באשדוד, העיר החמישית בגודלה בארץ, הבינו כי בשלב ראשון לא ניתן לבנות גנים חדשים ל-8,200 הילדים בגילאי 3-4 ולכן החליטו לנקוט צעדים שיאפשרו לכל ההורים לשלוח את ילדיהם לגנים הקיימים ובכך לחסוך עד אלפי שקלים בחודש.
מבין 6,600 הילדים בשנתונים הרלוונטיים, חלקם ייכנסו לגנים קיימים ואחרים לגנים שיוכשרו בקרוב. לפי תוכניות העירייה, 70 הגנים שחסרים למתן מענה מקסימלי, יורכבו מגנים ישנים ששופצו, כיתות לימוד בבתי ספר שיעברו שיפוץ ויהפכו לגנים עם חצרות משחק ובנייה של כמה גנים חדשים.
"הייתי שמח אילו המדינה הייתה נותנת לרשויות יותר זמן התארגנות להקמת הגנים, כי בלוח הזמנים שנוצר המשימה הייתה כמעט בלתי-אפשרית", אמר ראש מנהל החינוך בעירייה אריה מימון. "יחד עם זאת, אני שמח על הפתרון והמהלך שאיפשר הפיכת גנים פרטיים לתאגידים עירוניים".