שתף קטע נבחר

 
צילום: ראובן שוורץ

נבחרת ספרד? התבשילים במטבח יותר חשובים

יהודים מעטים נותרו בגדנסק, אבל ראש הקהילה מייקל סאמט דואג לטפח את בית הכנסת בעיר וטוען שהצעירים הישראלים שמגיעים מתנהגים בצורה מבישה: "הם עושים רעש והחינוך שלהם לא טוב". אגב, סאמט הוא חבר של כבוד במשלחת הפולנית ליותר ממכביה אחת. שליחנו יאיר קטן, התכונן איתו לכניסת השבת

פעם הדברים נראו אחרת בגדנסק. בסוף המאה ה-19 נבנה בעיר בית כנסת מפואר, שהכיל 2,000 מתפללים והיה מרכז הקהילה היהודית. המבנה המדהים נותר רק בתמונות. במלחמת העולם השנייה הוא הוחרב על ידי הנאצים, וגם הקהילה כמעט נעלמה.

 

  • לונדון 2012 - העמוד האולימפי המיוחד של ynet ספורט
  • יורו 2012 - הנבחרות, הכוכבים, האיצטדיונים, התמונות
  • את הניצחון של צ'כיה על פולין כבר ראיתם? הקליקו לתקציר 
  • צפו בקראגוניס היווני מדיח את רוסיה מהיורו

     

    כיום, בית הכנסת של גדנסק יושב בין מקדונלדס לבית קפה. קל לפספס אותו אם לא מחפשים, למרות המנורה הניצבת בחצר הבניין. אבל זהו בית כנסת חשוב. מייקל סאמט, ראש הקהילה היהודית בעיר, מטפח אותו בהקפדה ודואג לחברים באהבה רבה. הוא לא ייתן לקהילה הזו להיעלם לחלוטין.

     

    בית הכנסת. בין מקדונלדס לבית קפה (צילום: יאיר קטן) (צילום: יאיר קטן)
    בית הכנסת. בין מקדונלדס לבית קפה(צילום: יאיר קטן)
     


    יורו 2012: שידורי ה-17.6

    יורו 2012: שידורי ה-17.6
    יום ושעה משחק איפה משודר
    א' (21:45) הולנד-פורטוגל ערוץ 10
    א' (21:45) דנמרק-גרמניה ספורט 1


    את סאמט תפסתי בשיא ההכנות לשבת. יחד עם החזן, הוא עומל במטבח הקטנטן על הכנת ארוחת ערב לקבוצה של 40 תיירים מישראל שאמורים להגיע לביקור. אולי הבניין אינו מטופח לגמרי מבחוץ, אבל מבפנים הושקעה בו עבודה רבה. בשתי הקומות של המבנה מוצגות שתי תערוכות הקשורות לחיי היהודים בעיר, וישנם חדר ללימוד עברית, חדר תפילה ועוד פינות חמד שסאמט וחבריו דואגים להן.

     

    חגיגת יורו 2012 ב-ynet ספורט:

    מחיר הכישלון: מאמן פולין סיים את תפקידו

     

    עד לפני כשנתיים רק החלק התחתון של הבניין היה שייך לבית הכנסת. שאר המבנה שימש כאקדמיה למוזיקה, ולמרות שלקהילה היהודית הייתה חזקה על המקום, מספר סאמט, אי אפשר היה לפנות את הילדים לרחוב עד להשלמת האקדמיה החדשה.

     

    קרוב ל-70 יהודים מתגוררים בגדנסק (צילום: יאיר קטן) (צילום: יאיר קטן)
    קרוב ל-70 יהודים מתגוררים בגדנסק(צילום: יאיר קטן)
     

    סאמט גם סיפר לי שבקהילה יש כיום קרוב ל-70 איש, והוא מעריך שעוד כמה מאות יהודים גרים בערים השכנות. טיפה בים. לפני המלחמה, היו בגדנסק לבדה, על פי הערכות, קרוב ל-15 אלף יהודים. כיום אלו אנשים שהגיעו לעיר אחרי המלחמה, משום שהיהודים שהצליחו להימלט מהנאצים היגרו לארה"ב או לישראל. רק חבר אחד כיום נולד בגדנסק לפני המלחמה.

     

    עוד ב-ynet ספורט:

     

    ההגדרה שלהם היא של אורתודוקסים, אבל סאמט - בעצמו גרוש - מאמין שהעתיד של הקהילה הוא יהדות רפורמית: "זו משימה לא קלה לשמור על הקהילה, רוב החברים זקנים. הצעירים לא שומרים על המסורת ומתחתנים עם בני דתות אחרות. אבל זו העבודה שלי".

     

    בתוך מבנה בית הכנסת הושקעה עבודה (צילום: יאיר קטן) (צילום: יאיר קטן)
    בתוך מבנה בית הכנסת הושקעה עבודה(צילום: יאיר קטן)
     

    על אנטישמיות הוא לא מוכן לשמוע: "תמיד שואלים אותי על זה. יהודים גרים בפולין כבר אלף שנה, וההיסטוריה שלהם שזורה בזו של המדינה. יש קשרים עמוקים. הבעיה היא בעיקר בכפרים קטנים. שם הקתולים אדוקים מאוד, והילדים לומדים שהיהודים רצחו את ישו. אנחנו בקהילה עובדים קשה בנושא. יש לנו מספר ביקורים בחודש בבתי ספר, שם אנחנו מלמדים על יהדות. אנחנו מספרים לילדים מה זה להיות יהודי, מה זו ישראל. אנחנו גם עונים על הרבה שאלות פוליטיות".

     

    ואם כבר הגענו לישראל, יש לסאמט משהו על הלב: "ההתנהגות של הצעירים הישראלים שמגיעים לפולין לא עוזרת לתדמית של המדינה. הם מתגודדים בקבוצות, לפעמים עושים רעש באוטובוסים ומתנהגים בצורה מבישה. החינוך שלהם לא טוב".

     

    מבנה בית הכנסת שימש כאקדמיה למוסיקה (צילום: יאיר קטן) (צילום: יאיר קטן)
    מבנה בית הכנסת שימש כאקדמיה למוסיקה(צילום: יאיר קטן)
     

    ומה עם היורו, אני שואל אותו. בכל זאת, העיר התמלאה בספרדים, אירים, איטלקים ובקרוב גם קרואטים שבאו לראות את משחקי בית 4. סאמט מתמצא בחומר, אבל לא ממש מתעניין. הוא יודע לספר על הרביעייה של ספרד מול אירלנד, אבל בוער לו יותר לבדוק מה עם התבשילים במטבח.

     

    אבל, שלא תחשבו שהוא לא בקטע של ספורט – גבירותיי ורבותיי, מר סאמט (ניסיתי לקרוא לו רבי אבל הוא אמר שזה לא ממש מדויק) הוא חבר של כבוד במשלחת הפולנית ליותר ממכביה אחת.

     

     

    אוהדי כדורגל בגדנסק (צילום: יאיר קטן) (צילום: יאיר קטן)
    אוהדי כדורגל בגדנסק(צילום: יאיר קטן)

     

    לצערו הרב, הראשונה שלו הייתה זו בה קרס הגשר, אבל הוא ביקר מאז שוב כמתחרה מן המניין בטורניר הסקווש לגילאי 40 פלוס, ועדיין זוכר

    את המתקנים בהרצליה וברעננה בהם שיחק.

     

     סאמט אפילו הציג לי בגאווה את מדליית הכסף בה זכתה המשלחת הפולנית בטורניר הברידג' במכביה האירופית בווינה, שתלויה לו על קיר המשרד. יהדות השרירים? פחות או יותר.

     

    זו מלחמה של מעטים. קהילה מזדקנת ומידלדלת, סביבה שלא מכירה היטב את היהדות, חברים ספורים. אבל סאמט וחברי הקהילה ממשיכים להצית את האש היהודית בגדנסק, שאף אחד לא הצליח לכבות.

     


  •  

    לפנייה לכתב/ת
     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    צילום: יאיר קטן
    מייקל סאמט
    צילום: יאיר קטן
    מומלצים