שתף קטע נבחר

 

גבר, רוצה לצאת לחופשת לידה? תעשה חשבון

בני זוג שביקשו לפצל את חופשת הלידה ביניהם - תובעים את הביטוח הלאומי. לטענתם, הוטעו על ידי פקידי הביטוח הלאומי וחלק ניכר מזכאותם לתשלום דמי לידה נשלל

לבית משפט השלום בחיפה, הוגשה לאחרונה תביעה כנגד הביטוח הלאומי בטענה כי הוא מטעה את הציבור לגבי זכויותיו ומשדר הוראות סותרות בנוגע לזכאות תשלום דמי לידה לבעל.

 

 

על פי כתב בתביעה, אשה שעבדה באוניברסיטה העברית כשכירה ובנוסף ניהלה עסק עצמאי לארגון ימי הולדת, ובן זוגה, עצמאי בתחום יבוא גלאי מתכות, היו מעוניינים לפצל, לפי חוק, את הזכאות לדמי חופשת הלידה. הסיבה לפיצול מבחינת בני הזוג היתה כלכלית, שכן הכנסותיו של הבעל גדולות יותר מהכנסות האישה.

 

יצויין כי על פי החוק, גבר יכול לצאת לחופשת לידה בתשלום אם הוא עובד שכיר שקיבל ממעסיקו חופשת לידה או עובד עצמאי שהפסיק לעבוד לרגל חופש לידה ובת הזוג שבה לעבודתה והצהירה בכתב שהיא מסכימה לוותר על חלק מחופשת הלידה שלה.

 

בני הזוג לא לקחו סיכון ופנו מספר חודשים טרם הלידה לסניף הביטוח הלאומי, עם מלוא הפרטים והנתונים על מנת לברר האם וכיצד הינם זכאים לבצע את הפיצול.

 

לטענת התובעים, פקידת הביטוח הלאומי אשר הופתעה כי בני הזוג עורכים בירור בשלב כה מוקדם, מסרה לאשה מידע מטעה לפיו "אין כל מניעה שבבוא המועד יוכל בן הזוג להגיש תביעה לדמי לידה ובתנאי כי יציאתו לחופשת הלידה תחל רק מתום ששה שבועות הראשונים שלאחר הלידה". לדברי התובעים, בעת מסירת המידע התעלמה פקידת התביעות מהעובדה כי בעת הפניה אליה, האשה חדלה לעבוד, דבר אשר שולל ממנה ומבן זוגה את הזכות לפיצול חופשת הלידה. פקידת התביעות חזרה למעשה על הכתוב בעלון אשר מנפיק הביטוח הלאומי, אותו גם נתנה לאשה, וזאת מבלי להתייחס לנסיבות המיוחדות של המקרה שעמד בפניה.

 

בני הזוג פעלו בהתאם להנחיית פקיד הביטוח הלאומי, אלא שתביעתו של בן הזוג לדמי חופשת הלידה נדחתה, בטענה כי הוא לא היה בחופשת לידה 21 ימים לפחות.

 

"המידע היה עמום וחלקי"

על פי תנאי הקבוע בחוק עבודת נשים, ואינו מצוין ע"י ביטוח לאומי, רק אשה שעובדת, יכולה לבחור ממתי תתחיל חופשת הלידה שלה, וזאת החל מששה שבועות לפני מועד הלידה ואילך.כלומר אשה שהפסיקה לעבוד חודשיים לפני הלידה, תתחיל לקבל את דמי הלידה שלה 6 שבועות לפני מועד הלידה.

 

מחיבור כל התנאים הנדרשים עפ"י חוק ביטוח לאומי וחוק עבודת נשים, עולה כי אשה אשר הפסיקה את עבודתה יותר מ- 5 שבועות לפני מועד הלידה, לעולם לא תוכל לחלק את חופשת הלידה עם בן זוגה, שכן ביטוח לאומי יתחיל לספור את החופשה מיום הפסקת העבודה ולא מיום הלידה, ולפיכך לא ישארו לגבר מינימום של 21 ימים, כנדרש עפ"י החוק.

 

על פי כתב התביעה שהוגש באמצעות עוה"ד שרית ברננקה-שוורץ ומירב אפרים, טענו בין היתר, כי המידע שמסר ביטוח לאומי לבני הזוג היה עמום, וחלקי, ולמעשה הטעה את בני הזוג בעת קבלת החלטה כלכלית חשובה. כן טענה התביעה כי "מחובת המוסד כרשות ציבורית ליתן הסברים נאותים, נהירים וברורים וכן למסור מידע מלא, אמין ונכון לכלל ציבור מבוטחיו הן בכתב- באמצעות הנחיות, טפסים ופרסומים - והן בעל פה והכל כמתחייב ממעמדו כגוף הפועל על פי חוק ונועד לשרת את הציבור".

 

לדברי עו"ד מירב אפרים, לא יתכן כי ציבור המבוטחים ישלח לבנות אלגוריתם בכדי להבין את סעיפי החוק. לעניות דעתי זה הצעד הראשון לשיקום מערכת היחסים בין הביטוח הלאומי לציבור המבוטחים. עו"ד ברננקה-שוורץ הוסיפה כי "החוק קשה להבנה ולציבור יהיה קשה להבינו שכן הוא שילוב של חוק הביטוח הלאומי יחד עם חוק עבודת נשים. לכאורה מדובר במקרה פרטי, מאידך, הוא נוגע לציבור הרחב, ציבור אשר מקבל מידע מנציגי הביטוח הלאומי, פועל בהסתמך על אותו מידע, ובסופו של יום נשאר בחיסרון כיס".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
את דמי הלידה ניתן לקבל 6 שבועות קודם, לכל המוקדם
צילום: shutterstock
עו"ד שרית ברננקה
צילום: רונן פדידה
עו"ד מירב אפרים
מומלצים