שתף קטע נבחר

 
צילום: יאיר שגיא

המסתננים עדיין כאן: 127 גורשו, 60 אלף נותרו

טיסת המגורשים הראשונים המריאה לדרום-סודן, בארץ נותרו עשרות אלפים שלא ניתן להרחיק. השר ישי בטוח כי גם הסודנים והאריתריאים יגורשו, מבקש מקלט אריתריאי עונה לו: "בכך הוא יגזור עלינו מוות". ומה מחכה למגורשים בדרום סודן?

ראשוני המגורשים במבצע "חוזרים הביתה" עזבו את ישראל, אבל בעיית המסתננים עדיין רחוקה מסיום: 123 מאזרחי דרום סודן אמנם עלו הלילה (יום ב') אחרי חצות על טיסת צ'ארטר שיעדה הסופי הוא ג'ובה, אבל בארץ נותרו כ-60 אלף מסתננים, שאת רובם המוחלט לא ניתן לגרש.

 

בדרך לאפריקה: הדרום-סודנים עוזבים את ישראל

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

הדרום-סודנים, שחוזרים למדינה שלא הייתה קיימת כשעזבו אותה, הגיעו לטרמינל 1 בנתב"ג, עברו הליך בידוק ומיון בשדה התעופה וקיבלו בנוסף מענק סיוע של 1,300 דולר למבוגר ו-500 דולר לילד. ארבעה דרום-סודנים נוספים, שהגיעו לנתב"ג ולא נמצא להם מקום על הטיסה, הועלו לטיסות מסחריות, והם עושים גם הם את דרכם לג'ובה.

 

רשות ההגירה: כולם עזבו מרצון

ברשות האוכלוסין וההגירה הדגישו כי מספר הטסים ירד, לאור הרצון לאפשר למגורשים לקחת עמם את הציוד שצברו בישראל. מנכ"ל הרשות, אמנון בן עמי, אמר ל-ynet כי "כל הטסים עשו זאת במסגרת ההליך של 'עזיבה מרצון', ובשבוע האחרון הוגשו יותר מ-500 בקשות נוספות במסגרת הליך זה".

 

השיבה לאפריקה, כותרות אחרונות

127 מדרום-סודן בנתב"ג, גם ישי בא: רק ההתחלה

בדרך לדרום סודן: "הגיע הזמן לחזור הביתה"

נתניהו: הגירוש יתבצע בצורה יהודית ואנושית

ריקוד אחרון ופרידה: דרום סודנים לפני גירוש

 

בארגוני הסיוע, לעומת זאת, המשיכו לטעון כי מדובר בגירוש כפוי, נוכח העובדה שהברירה היחידה של המגורשים היא מעצר וגירוש. בארגונים טוענים גם כי בניגוד לפסיקת בית המשפט המחוזי, שנתן אור ירוק להחלטתו של שר הפנים אלי ישי לגרש את אזרחי דרום סודן השוהים בישראל, למבקשי המקלט לא ניתנת נגישות מלאה להליך בירור זכאותם להכרה במעמד של פליט. כך, למשל, אחד הטסים אמר כשהתראיין בנתב"ג בצוותא עם השר ישי כי הוא "שמח לחזור לארצו", אבל כשנותר לבדו הבהיר כי "האנשים שנעצרו מרגישים אחרת, לא היה צריך לעשות זאת כך".

 

זריקה לפני טיסה (צילום: קובי גדעון, לע"מ) (צילום: קובי גדעון, לע
זריקה לפני טיסה(צילום: קובי גדעון, לע"מ)

 

עם דגל המדינה החדשה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
עם דגל המדינה החדשה(צילום: רויטרס)

 

במתקני הכליאה ברחבי הארץ שוהים עתה במשמורת יותר מ-300 מאזרחי דרום סודן שנעצרו במבצע המעצרים "חוזרים הביתה". לדברי בן עמי, העצורים יורחקו בתוך תקופה קצרה מישראל, וכבר ביום שני הבא יצא מטוס נוסף לבירה הדרום-סודנית. על פי נתוני הרשות, בישראל שוהים 1,500 דרום סודנים ובסך הכול 60 אלף מסתננים, מהם כ-50 אלף אזרחי סודן ואריתריאה. לשתי מדינות אלה ישראל לא יכולה לגרש בשל מחויבויותיה הבינלאומיות ובהן אמנת האו"ם לפליטים מ-1951.

 

על פי המנכ"ל, רשות ההגירה תמשיך לעסוק בהרחקתם של כ-4,000 איש שאותם ניתן לגרש - 1,600 מ-2,000 אזרחי חוף השנהב השוהים בישראל, 1,500 דרום סודנים ו-1,000 אפריקנים ממדינות נוספות. בן עמי מסר כי משרד האוצר אישר תוספת של 70 תקנים ל-28 המתשאלים המועסקים כיום.

 

"מיצג יחצ"ני של אלי ישי"

השר ישי, שהגיע אמש לנתב"ג, עדיין בטוח שגירוש הדרום סודנים הוא רק ההתחלה. "הסיפור הגדול הוא סודן ואריתריאה. אני מקווה שיוסרו המכשולים המשפטיים ונוכל להרחיק גם אותם", אמר בשדה התעופה. רמי גודוביץ', פעיל חברתי מספריית גן לוינסקי המסייע למבקשי המקלט, חולק על דברי ישי. "שיא ההצגה בשדה התעופה היה כשהשר ישי אמר שבכוונתו לגרש גם את הדארפורים ואת האריתריאים. ישי יודע שמדובר בגזר דין מוות למגורשים". ד"ר גודוביץ' התייחס לצילומי ישי עם המגורשים וכינה אותם מיצג יחצ"ני ציני. "הרחיקו את קרוביהם כדי למנוע דמעה שתפגע בשקר".

 

משאירים את השקלים בארץ (צילום: קובי גדעון, לע"מ) (צילום: קובי גדעון, לע
משאירים את השקלים בארץ(צילום: קובי גדעון, לע"מ)

 

1,300 דולר למבוגר, 500 דולר לילד (צילום: קובי גדעון, לע"מ) (צילום: קובי גדעון, לע
1,300 דולר למבוגר, 500 דולר לילד(צילום: קובי גדעון, לע"מ)

 

גבריאל טקלה, מבקש מקלט בן 31 מאריתריאה שהסתנן לישראל לפני כחמש שנים ומתגורר ברמת גן, סיפר על החשש מהוצאתה לפועל של תוכנית ישי. "עזבנו את אריתריאה בגלל בעיות פוליטיות קשות, לעוזבים מצפה מוות או מאסר לכל החיים. אם ישי יגרש אותנו הוא יגזור עלינו מוות. אריתריאים שגורשו ממלטה ומלוב נשארו בכלא לשנים רבות". לדבריו, המעצרים של הדרום סודנים גורמים גם לאריתריאים לפחד, "אבל אין לנו ברירה - נעדיף להישאר כאן בכלא מאשר להישלח לאריתריאה. אנחנו מבקשים שישראל תגן עלינו".

  

אבל האם יש פתרון אחר? ח"כ דני דנון, יו"ר שדולת המסתננים בכנסת, טוען כי הוא נמצא במגעים עם גורמי ממשל בדרום סודן ביוזמה להוצאת אלפי מסתננים מישראל וקליטתם בדרום סודן. לדבריו "1,500 דרום סודנים זה טיפה בים. באמצעות גירוש של אלפי מסתננים מרחבי אפריקה וקליטתם בדרום סודן ניתן לשנות את המצב בישראל". למרות זאת במשרד החוץ הדגישו בשבועות האחרונים כי המגעים לקליטת מבקשי מקלט במדינות שלישיות לא הבשילו. גם טקלה לא מאמין שפתרון כזה ייצא לפועל: "אין מדינה אחרת שתסכים לקבל אותנו". 

 

התחנה הבאה: מחנות פליטים ליד ג'ובה

127 הדרום סודנים שיגיעו למדינה שעד לפני שנה כלל לא הייתה קיימת, יראו תחילה שדה תעופה ישן ולא מפותח, שמסלוליו הקצרים עדיין מלאי מהמורות, ובית-נתיבות עלוב, מלוכלך ומבולגן. לאחר רישומם כאזרחים מלאים של המדינה החדשה, יועברו המוחזרים כנראה למחנות פליטים בסביבותיה של ג'ובה, שבהם תנאי המגורים מינימליים ביותר. לאחר מכן, יחולקו המוחזרים לפי מדינות המחוז שמהן באו, ויועברו לטיפולן של הרשויות השונות. לא ברור אם המגורשים יהיו זכאים למענק קליטה מטעם דרום סודן, שיאפשר להם להתחיל את חייהם מחדש.

 

ישי והמגורשים. "מיצג יחצ"ני" (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
ישי והמגורשים. "מיצג יחצ"ני"(צילום: מוטי קמחי)

 

מרבית המקומיים לא מבינים את הרעש הרב שעוררה בישראל החזרתם של המהגרים הלא-חוקיים. "אנחנו היום מדינה עצמאית", אומר ג'ורג', אקדמאי ששב לארצו מאירופה מיד לאחר שזו התנתקה בקיץ שעבר מהכיבוש הערבי הסודני. "עצמאות פירושה שאין לנו יותר פליטים, ולכן כל הדרום סודנים שנאלצו בשעתו לעזוב את ארצם והיגרו, בין היתר לישראל, צריכים לחזור הביתה. ראינו תמונות מההפגנות של הדרום סודנים בישראל נגד השבתם למולדת, אבל אין לכך כל הצדקה. נלחמנו במשך עשרות שנים למען השגת העצמאות, וכעת על כולנו לבנות יחדיו את ביתנו".

 

התקשורת הדרום סודנית עקבה בחוסר עניין אחר הוויכוח בישראל. "דיווחנו על הנושא בעמודים הפנימיים שלנו", מספר עבדאללה ואני, סגן העורך הראשי של היומון "האזרח", "אבל לא ממש ברורים לנו פרטי הפרשה. הממשלה לא מספקת לנו נתונים מדויקים על כמה אנשים מדובר, באלו תנאים הם חיים בישראל. גם אין לנו כל מושג מתי הם אמורים לחזור הנה".

 

Read this article in English

 


פורסם לראשונה 18/06/2012 00:30

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ישי והמגורשים, אמש בנתב"ג
צילום: מוטי קמחי
חיבוק אחרון
צילום: קובי גדעון, לע"מ
מומלצים