חוצפה סינית: הם מזייפים גם בנקים
סוחר אורז אלמוני למדי בסין זכה לאחרונה לכמה רגעים של תהילה כשקנה בנק אמריקאי ב-60 מיליון דולר. התקשורת במדינה מיהרה לדווח על העסקה וכינתה אותה כ"אגדית" והעיר בה הוא מתגורר נתנה לו ג'וב יוקרתי. אלא שאז התברר שמדובר בעוד יציר אופייני של תרבות הזיופים, והבנק הזה כלל לא קיים
בתוך ים הזיופים והחיקויים בסין - ממכשירי אייפון, תיקי לואי ויטון, כותרי DVD ואפילו עיר - סוחר האורז לין צו'נפינג לקח את נושא הזיוף לרמה אחת מעל כולם: הוא המציא בנק אמריקאי, וטען כי קנה אותו.
כתבות נוספות בנושא סין וזיופים :
- עושים שופינג בסין? גם זיוף צריך לדעת לקנות
בסין "זייפו" עיר בריטית
UNLIKE: איך לעשות עסקים באינטרנט הסיני
איש העסקים האלמוני נגע בתהילה בחודש ינואר האחרון, אז דיווחה התקשורת הרשמית של סין על כך שרכש את Atlantic Bank, בנק אמריקאי שמושבו בדלוואר. הרכישה חסרת התקדים הביאה לכך שעיר מולדתו של צו'נפינג נתנה לו תפקיד פוליטי יוקרתי והתקשורת הרשמית קראה לניסיון העסקי שלו "אגדי".
צו'נפינג סיפר לכתבים כי לקחו לו שנתיים של משא ומתן עד לרכישת הבנק האמריקאי, וכי הבנק הכריז על פשיטת רגל בשנת 2008 בעקבות המשבר הכלכלי. כדי לייפות את הסיפור, סיפר כי במשך 85 שנים הבנק נוהל על ידי יהודים, שנתפסים על ידי הסינים (והרבה אחרים) כבעלי יכולות עסקיות מעולות.
אלא שהדבר האגדי היחיד בכל הסיפור הוא החוצפה של צו'נפינג. לא רק שהוא לא קנה את הבנק תמורה ל-60 מיליון דולר, אלא שהבנק בכלל לא קיים. לאחר זמן מה, כתבים סינים לא מצאו בנק בשם Atlantic בדלוואר, או רישום כלשהו של צו'נפינג. נכון לעכשיו הוא נמצא במעצר בעוון הונאה שלא קשורה לנושא, והוא אולץ לוותר על התפקיד הפוליטי שקיבל.
צו'נפינג ניצל את המוניטין של הבנק הבריטי HSBC, וטען כי שינה את שם הבנק שרכש ל-USA New HSBC, וכן כי כבר משך פיקדונות בסך 40 מיליון דולר ורווח שנתי של 6-5 מיליון דולר.
אך הכתבים ניסו למצוא את הבנק המדובר בארצות הברית ולא צלחו. כשההונאה נחשפה בחודש מרס, צו'נפינג אמר לכתבים כי הוא הוא "הגזים" על מנת לשפר את המעמד החברתי שלו ולהשיג לעצמו הזדמנויות בתחום הבנקאות.
התקשורת הממסדית דיווחה על הרכישה
עלייתו ונפילתו המהירה של צו'נפינג (בן 41) מהוות שיא נוסף בתרבות החיקויים בסין. בשנה שעברה גילו הרשויות חנויות מזויפות של אפל, כולל חולצות עם לוגו ועיצוב למשעי.
אם לא די בכך, בתחילת חודש יוני השנה חשפה התקשורת המקומית במחוז שנדונג אוניברסיטה מזויפת - סטודנטים ששילמו 4,800 דולר במשך 4 שנים לאוניברסיטת שנדונג לתעשייה קלה, גילו מספר חודשים לפני סיום הלימודים כי לא יקבלו תעודה, משום שלא היו בכלל רשומים באופן רשמי למוסד לימודים, אלא לתוכנית הכשרה פרטית שמשכירה כיתות מהאוניברסיטה.
סיפורו של צו'נפינג משך במיוחד את תשומת הלב הסינית, משום שרכישות של עסקים בחו"ל נחשבים בתור סיבה לגאווה במדינה, משום שהם מראים את כוחה העולה של סין מול הירידה של שאר המעצמות.
"אנשים היו בהלם מכך שאיש עסקים עלום שם רכש בנק זר, ועוד אמריקאי. והוא אפילו לא היה בנקאי", אמר זו צ'יאוצ'ן, חוקר במוסד ללימודים פיננסיים CEIBS משנגחאי. "החדשות היו מהימנות משום שהן הגיעו מהתקשורת הממסדית. האנשים נדהמו מהעושר של אדם מהעיר וונזו הענייה".
לא ידוע עד כה על רווח כלכלי שעשה צו'נפינג בעקבות המקרה, אך הוא הפך ליעד של המשטרה בעוון הונאות פיננסיות אחרות. לדברי המשטרה, הוא חשוד בהשתמטות ממס ובמתן חשבונות מזויפות על מאות מיליוני יואן דרך מספר חברות.