שתף קטע נבחר

 
צילום: AFP

איזו מדינה: הדרך לנשיאות חוצה כביש בפלורידה

אובמה ורומני יודעים היטב שבחודשים הקרובים הם צריכים להצטלם עם כל קשישה ולחבק כל תינוק על כביש 4 שחוצה את פלורידה בין מעוז הדמוקרטים לרפובליקנים ועובר בדיסניוורלד. איך קרה שהדרך לבית הלבן תלויה כל כך במדינה אחת?

בדרך לוושינגטון עוצרים בפלורידה: הנשיא האמריקני ברק אובמה ויריבו הרפובליקני מיט רומני נאבקים על הבית הלבן, אבל יודעים היטב שהדרך לשדרות פנסילבניה 1,600 עוברת בכביש 4 (I-4). הכביש המהיר הזה, שחוצה את פלורידה ממזרח למערב ועובר גם בדיסניוורלד, הוא הנכס החשוב ביותר בבחירות לנשיאות ארה"ב.

 

בחירות בארה"ב 2012 - לעמוד המיוחד ב-ynet

פלורידה: זריחתה של השקיעה

  

לפלורידה יש מוניטין של מדינה שוברת שוויון משנת 2000, אז ניצח ג'ורג' בוש הבן את אל גור. אובמה ורומני צפויים להוציא במדינה סכומי עתק על תשדירי בחירות שבהם יכפישו זה את זה, ובין דייטונה ביץ' שבמזרח ועד למפרץ טמפה שבמערב הם יצטלמו עם כל קשישה, יחבקו כל תינוק ויבטיחו כמעט כל דבר כדי לשכנע את התושבים לתמוך בהם.

 

הצפון מעוז רפובליקני, הדרום - דמוקרטי. כביש 4 בפלורידה (צילום:  shutterstock) (צילום:  shutterstock)
הצפון מעוז רפובליקני, הדרום - דמוקרטי. כביש 4 בפלורידה(צילום: shutterstock)

 

כאן יוכרע הקרב על הנשיאות?  (צילום מסך) (צילום מסך)
כאן יוכרע הקרב על הנשיאות? (צילום מסך)

 

ארה"ב בוחרת 2012 - כותרות נוספות ב-ynet:

אן רומני: מיט יעמיד את ארה"ב חזרה על רגליה

רומני מתחנף לנשים: הפלות - רק בתנאים מסוימים

סקר: אפס אחוזי תמיכה לרומני בקרב שחורים

שערורייה בארה"ב: ה"אונס הלגיטימי" פוגע ברומני

 

למה בעצם פלורידה חשובה כל כך? הכול בגלל שיטת הבחירות האמריקנית, שבה מתורגם ניצחון בכל אחת מ-50 המדינות למספר אלקטורים, וככל שהמדינה גדולה יותר - יש לה מספר גדול יותר של אלקטורים. 270 אלקטורים משמעותם זכייה בבחירות. השיטה הזו מעניקה כוח מוגזם למדינות מסוימות ומרחיקה את מרבית האמריקנים מיכולת להשפיע על תוצאות הבחירות. לכן, המועמדים לא יטרחו להגיע לרוב המדינות בארה"ב ותושביהן לא יראו ולו תשדיר בחירות אחד.

 

השלישית במס' האלקטורים - והחשובה מכולן

קליפורניה וניו יורק, שתיים מהמדינות עם הכי הרבה אלקטורים, צפויות לתמוך באובמה כמו חלק גדול מהמדינות שלחופי האוקיינוסים. קליפורניה היא הגדולה מבחינת מספר אלקטורים (55), טקסס השנייה (38) צפויה לתמוך ברומני, כמו מדינות רבות בלב ארה"ב ובדרום, וניו יורק, השלישית עם 29 אלקטורים, צפויה לתמוך באובמה. לכן, הקרב בין אובמה לרומני יוכרע בסופו של דבר על ידי מצביעים מעטים במדינות המתנדנדות. פלורידה, עם אותו מספר אלקטורים כמו לניו יורק (29) - היא החשובה מכולן.

 

אובמה בכנס בחירות בפלורידה. יתמכו בו שוב? (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
אובמה בכנס בחירות בפלורידה. יתמכו בו שוב?(צילום: רויטרס)

 

בשנת 2000 זכה המועמד הדמוקרטי אל גור בחצי מיליון קולות יותר מיריבו

 ג'ורג' בוש הבן. המחלוקת על התוצאות בפלורידה הגיעה לפתחו של בית המשפט העליון, שהעניק את הנשיאות לבוש ברוב של חמישה שופטים שנבחרו על ידי נשיאים רפובליקנים מול ארבעה שנבחרו על ידי דמוקרטים. בשתי מערכות הבחירות שהיו מאז, ניצח הנשיא הנבחר בפלורידה.

 

אזור אורלנדו נפגע קשות מהמשבר הכלכלי שפרץ ב-2008, שפגע גם בפעילות בנמל טמפה. רבים בפלורידה איבדו את בתיהם לאחר שלא עמדו בתשלומי המשכנתה, וגם ענף הבנייה שפרח בעבר במדינה ספג מכה קשה. עדיין לא ברור אם בנובמבר 2012 יצביעו תושבי המדינה למפלגה שהכניסה אותם לבור, או יעשו חשבון עם מי שלא הוציא אותם ממנו מאז. בינתיים, לפי הסקרים האחרונים, אובמה מוביל בפער קטן של שלושה אחוזים על רומני במדינה.

 

חיבוקים והבטחות. רומני בפלורידה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
חיבוקים והבטחות. רומני בפלורידה(צילום: AFP)

 

אזור אורלנדו נפגע קשות במשבר הכלכלי. דיסניוורלד (צילום: איי פי) (צילום: איי פי)
אזור אורלנדו נפגע קשות במשבר הכלכלי. דיסניוורלד(צילום: איי פי)

 

בחלוקה כללית, אזור צפון פלורידה נחשב למעוז רפובליקני ואילו הדרום נחשב לדמוקרטי. הקהילה הקובנית נוטה לתמוך ברומני, ואילו ההיספנים והיהודים תומכים באובמה. רומני מנסה לפגוע בתמיכה של הקהילה היהודית באובמה בנימוק שהוא לא טוב לישראל, אולם הקרב העיקרי הוא על המצביעים העצמאים והמתנדנדים במרכז המדינה, שם משקיעים שני המטות משאבים רבים בתשדירים בתחנות הטלוויזיה של אורלנדו וטמפה.

 

כביש 4, אגב, הוא המסדרון החשוב ביותר של בוחרים עצמאיים במדינה החשובה ביותר בבחירות לנשיאות. מי שמנצח במסדרון הזה, מנצח בפלורידה ומי שמנצח בפלורידה משפר משמעותית את סיכוייו לנצח מירוץ לנשיאות.

 

בגלל החשיבות הרבה של פלורידה, בחרו הרפובליקנים לקיים את ועידת המפלגה שלהם בטמפה, בעוד המפלגה הדמוקרטית החליטה להתכנס בעיר שרלוט שבצפון קרוליינה, שנחשבת גם היא למדינה מתנדנדת. ב-6 בנובמבר יתברר אם ההחלטה הזאת הצליחה להחזיר את הרפובליקנים לבית הלבן אחרי ארבע שנים באופוזיציה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
כביש 4. הדרך לבית הלבן
צילום: shutterstock
אובמה בפלורידה ב-2008. אז הוא ניצח
צילום: רויטרס
רומני בפלורידה
צילום: AFP
צילום: רויטרס
בשנת 2000, גור הפסיד את הנשיאות לבוש בפלורידה
צילום: רויטרס
מומלצים