שתף קטע נבחר

 

זמיר נגד זעירא: איך ענת קם בכלא והוא לא?

ראש המוסד לשעבר זועם על ההחלטה לסגור את התיק נגד ראש אמ"ן אלי זעירא, שנחשד בחשיפת המרגל אשרף מרואן: "זו הפקרות, משכו את העניין בכוונה". פרקליטו לשעבר של זעירא: "עברו 40 שנה, כל אדם סביר מבין שיש התיישנות"

במשך שנים חלם ראש המוסד לשעבר צבי זמיר לראות את ראש אמ"ן לשעבר אלי זעירא עומד לדין בגין חשיפת סוכן המוסד המצרי אשרף מרואן. היום (ב') נגוזו התקוות כשגילה שהיועץ המשפטי לממשלה יהודה וינשטיין החליט לסגור את התיק בנושא. "זה תמוה בעיניי", אמר בכעס ל-ynet, "כשקראתי את הידיעה הרגשתי פשוט מועקה".

 

עוד בערוץ החדשות:

ביהמ"ש במצרים נגד מורסי: החלטותינו מחייבות

נתניהו: מעריך העבודה על דו"ח המאחזים, נדון בו

 

זמיר היה מי שדרש לפתוח בחקירה נגד זעירא בטענה שחשף את מרואן, שהזהיר את ישראל לפני מלחמת יום כיפור ב-1973. ברקע - סכסוך ארוך שנים בין המוסד לבין אמ"ן לגבי מידת האחריות למחדל המלחמה ההיא.

 

"אין לי שום בעיה של קטטות אישיות עם אלי זעירא", מתעקש זמיר ותוהה: "איך אפשר לסגור את התיק הזה? זה אומר שהעבירות שהוא עשה ועליהן הגשתי תלונה, ייסגרו. לא רק לו וליועץ המשפטי אלא לכל מי שיבוא בעקבותיו".

 

מרואן, חתנו של מנהיג מצרים לשעבר גמאל עבד אל-נאצר, התנדב ב-1969 לספק מידע למוסד תמורת כסף ושירת את ישראל לפחות עד שנת 1975, תחת הכינוי "בבל". ב-5 באוקטובר 1973 נפגש בלונדון עם זמיר והזהיר כי מצרים עומדת לפתוח במלחמה. ב-2004 האשים זמיר כי אחרי המלחמה חשף זעירא את זהותו של מרואן ובכך פגע ביכולת גיוס הסוכנים של ישראל. 

 

אולם, היועץ המשפטי לממשלה קבע כי יש לסגור את התיק נגד זעירא - בין היתר בגלל גילו המבוגר, תרומתו הרבה לביטחון ישראל, השנים הרבות שחלפו מאז המעשים המיוחסים לו וכן הרצון להימנע מהעמדת נושאים רגישים כל כך במוקד משפט ציבורי.

 

צבי זמיר. "אח"כ תוכל לשפוט חייל באמ"ן?" (צילום: עופר עמרם) (צילום: עופר עמרם)
צבי זמיר. "אח"כ תוכל לשפוט חייל באמ"ן?"(צילום: עופר עמרם)
 

אולם את זמיר זה לא משכנע. "הם עשו את זה בכוונה", אמר על הפרקליטות, "הם משכו את העניין בכוונה כדי שאחת האפשרויות תקרה - או שאחד מאיתנו ימות, או שהעניין יתיישן, כשלמעשה, אין לנו אפשרות לבדוק את זה אלא בבית משפט".

 

ראש המוסד לשעבר הזכיר את ענת קם, שמסרה מסמכים סודיים של צה"ל לעיתונאי אורי בלאו, הורשעה בריגול ונידונה ל-4.5 שנות מאסר. "היא הלכה לכלא על זה שהעבירה מסמכים לעיתונאי ישראלי. זעירא העביר לעיתונאי אמריקני מידע על אשרף מרואן והוא לא הולך ל-4.5 שנים. ראש אמ"ן, אלוף בצה"ל, העביר ידיעה על מקור שהיום אף אחד לא מערער על איכותו". 

 

לטענתו, מדובר בהחלטה תקדימית של היועץ המשפטי לממשלה. "אחר כך תוכל לשפוט איזשהו חייל באמ"ן?", שאל בכעס, "זו פשוט הפקרות. הרי צה"ל, שהיה צריך לשפוט בנושא, העביר את התיק ליועץ המשפטי לממשלה בגלל חומרת העניין - אז עכשיו סוגרים אותו? מדינת ישראל קובעת נורמה של עבירות מותרות, והן מותרות ככל שהדרגה יותר גבוהה".

 

המתלוננים שוקלים את צעדיהם 

עו"ד אלי זהר, שמייצג את יוסף לנגוצקי ששירת בעבר כקצין באמ"ן תחת זעירא והיה שותף גם הוא להגשת התלונה נגדו, אמר ל-ynet: "אני חושב שאנו נשקול כל דבר אפשרי על מנת שהתלונה הזו, שהייתה מונחת כל כך הרבה זמן, לא תמשיך ותתמסמס עקב חלוף הזמן. הזמן הפך להיות בעל תפקיד מרכזי ונדמה לי שחלק משמעותי ניתן לייחס דווקא לעיכוב של הרשויות בתלונה הזו. מגישי התלונה נמצאים בחרדה על מעשה שלא ייעשה אשר נעשה וצריך לתת על הכול את הדין".

 

זעירא עצמו סירב היום להתראיין ואמר "אין לי שום תגובה בנושא", אבל

עו"ד דוד ליבאי, שייצג אותו עד 2008, אמר: "החשד או הטענה שהועלתה נגד אלי זעירא הייתה לגבי דברים שאמר או לא אמר בעקבות מלחמת יום הכיפורים שהייתה ב-1973, כלומר החקירה והבדיקה מחזירים אותנו כ-40 שנה לאחור והיום לנהל דיון על דברים שאירעו לפני 40 שנה, אני חושב שכל אדם סביר מבין שיש כבר התיישנות וגבול למה ניתן לברר היום בבירור משפטי".

 

עו"ד ליבאי תהה עד כמה החקירה יכולה להיות יעילה ואיזה אינטרס ציבורי יש לנהל היום בירור נוסף של חשדות מאותה תקופה. "אין ספק שיש עניין למי שרוצה לחקור את העובדות, אבל לברר בירור משפטי זה קצת חורג מהדיון הציבורי הראוי", הסביר.

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מסרב להגיב. זעירא
צילום: דוד רובינגר
זמיר. "לא קטטות אישיות"
צילום: עופר עמרם
אשרף מרואן
מומלצים