שתף קטע נבחר

 

הדולר בעלייה. איך זה משפיע על הכיס שלנו?

אחרי שבועות של עלייה זוחלת, חצה הדולר את רף ה-4 שקלים. איך משפיעה עלינו הנסיקה? הקונים, היצואנים, היבואנים, ואלו שבדרך לחופשה השנתית בחו"ל - מיהם המרוויחים והמפסידים

מחיר הדולר קבע היום (ד') רף פסיכולוגי וחצה את קו ה-4 שקלים, לראשונה מזה 3 שנים. אמנם לא מדובר בזינוק חד ומפתיע אלא בעלייה הנמשכת כבר שבועות רבים, אך זו הורידה נתח לא מבוטל מערכו של השקל תוך חודשים בודדים. כיצד בדיוק מגמת ההתחזקות הזו משפיעה עלינו או לייתר דיוק על המוצרים והשירותים שאנו צורכים?

 

 

הסיבה העיקרית להתחזקות המטבע האמריקאי מול השקל היא ההתחזקות הכללית שלו בעולם הנובעת מהמשבר הכלכלי באירופה וחוסר הוודאות הקיימת גם בארה"ב וכך גם האירו נחלש בשבועות האחרונים בצורה משמעותית מול הדולר.

 

סיבה נוספת לירידה בערכו של המטבע הישראלי היא הריבית הנמוכה במשק, אותה קובע בנק ישראל. זו נמצאת בשפל, לאחר הורדה שביצע הנגיד סטנלי פישר בחודש שעבר. הורדת הריבית הופכת את השקל לפחות אטרקטיבי מבחינת המשקיעים.

 

 (צילום: IndexOpen) (צילום: IndexOpen)
(צילום: IndexOpen)

 

איך זה משפיע עלינו?

"ההשפעות בעבר היו הרבה יותר דרמטיות על הכלכלה הישראלית", אומר ל-ynet רפי גוזלן, כלכלן ראשי בבית ההשקעות IBI. "בעבר כל שינוי כזה היה מתורגם לשכר הדירה. לשמחתנו זה כבר לא קיים ברוב המקרים".

 

אין ספק כי המרוויחים העיקריים מהתחזקות הדולר הם היצואנים. אחרי שנים בהם טענו כי השער הנמוך פוגע בהם. היחלשות השקל מול הדולר כעת, היא בשורה מרגיעה עבורם.

 

הבשורה הטובה הזו לא יכולה היתה לבוא בזמן מתאים יותר מבחינת הייצואנים. מגזר זה סובל לאחרונה קשות מהירידה בביקוש למוצרים ברחבי העולם, בשל ההאטה הכלכלית. כך נתוני הלמ"ס שהתקבלו היום מציינים ירידה של 3.3% בהיקף היצוא בשלושת החודשים האחרונים. בפרט, ניתן להבחין בצניחה חדה של היקף היצוא לאירופה, שירד ב-29.1% בחודשים אפריל-יוני וב-14.5% בחודשים ינואר-מרס. יש לציין עם זאת, כי ההשפעה החיובית הזו תורגש בתעשייה הישראלית רק בעוד כחצי שנה.

 

נהנים נוספים מעליית שערו של המטבע האמריקאי הם אלו המחזיקים בתיק ההשקעות שלהם נכסים פיננסיים הנקובים בדולר וכן אלו שעסקיהם מושפעים לרעה מעליית המטבע והשכילו לגדר אותו טרם עת.

 

מחיר המכוניות יעלו?

הצד השני של המטבע הוא התייקרות המוצרים המיובאים – אלו הנקובים בדולר, בין הייתר מכשירי חשמל שונים, מכוניות, גם הנפט ומוצריו מושפעים באופן ישיר מהדולר - ההתייקרויות הללו יגיעו מהר מאוד לכיסו של הצרכן.

 

ואולם לדברי הכלכלנים, ספק אם במציאות של מיתון נוכחי, על רקע מדד שלילי בחודש שחלף וירידה בצמיחה – אכן נחזה בעליית מחירים משמעותית בטווח הקרוב. אם תהיה כזו היא תיעשה במגוון מצומצם של מוצרים. "אנחנו לא בתקופה של ביקושים למוצרים. בנקודה שבה נמצא המשק, שהצמיחה קצת נחלשת, יהיה קשה לגלל את המחירים על הצרכן. אנחנו נראה את זה בעוצמה חלשה יחסית. היבואנים יכולים להסתפק ברווחיות נמוכה יותר", אומר גוזלן.

 

האם גם מחירי המכוניות יעלו?

 

חלק מיבואני הרכב העדיפו שלא להתייחס להשפעות הצפויות בעקבות שינויים בשער הדולר. חלקם ציינו כי נושא התמחור נמצא בדיונים. יואב חפץ, סמנכ"ל השיווק בחברת דלק מוטורס יבואנית רכבי מזדה ופורד, מסר ל-ynet כי אין כוונה מיידית לעדכון מחירים. לדבריו "הנושא ישקל בהתאם להתפתחות השינויים בשערי המטבע ולמצב שוק הרכב".

 

עונת התיירות - תזמון גרוע

מה שיושפע באופן מיידי ונגזר ישירות משער המטבע, הוא תחום התיירות. מבחינת הנופשים הישראלים, תזמון עליית הדולר גרוע במיוחד, על רקע החופש הגדול ושיא עונת התיירות. אולם נראה כי ההתייקרות לא תשפיע על הרצון לחופש. "פסיכולוגית אנחנו נמצאים כבר בשנה האחרונה סביב ה-4 שקלים, זה מחסום שעברנו אותו בעבר. הלקוחות כבר מתרגמים אוטומטית את המחיר לשער של 4, גם כשהשער היה נמוך יותר", אומר ל-ynet יהודה זעפרני מנכ"ל חברת התיירות "אופיר טורס". בדרך כלל ההשפעה של המחיר, היא בדלק וכעת הדלק ברמה נמוכה יחסית. מה שקובע זה בעיקר היצע וביקוש ופחות הדולר".

 

השפעת הדולר באה לידי ביטוי במחירי הטיסות - הנקובים בדולרים, במחירי המלונות - שרובם נקובים בדולר, השכרת הרכב  ורוב חבילות הנופש. "היעד מספר אחד זה אמריקה והכל שם כמובן בדולרים", אומר זעפרני. "אבל גם כשהדולר היה ברמה של 4.85, שברנו שיאים במספר היוצאים. עם זאת אני צופה שבתקופה הקרובה נראה לקוחות שרוצים לשריין את השער הנוכחי ומבקשים לשלם מראש את סכום החופשה".

 

לדבריו, בחודש יולי השנה המחירים דווקא זולים יותר בהשוואה ליולי שנה שעברה. וזאת מכיוון שהשנה תשעה באב, שסיומו מסמן את תחילת תקופת שיא העונה, יוצא בסוף חודש יולי. בנוסף, על רקע המשבר ביוון חלה הוזלה משמעותית במחירי החופשות, כאשר מדינה זו הפכה לפופולרית ביותר.

 

מי שבכל זאת התחזקות הדולר, בנוסף למחירי העונה היקרים, מרתיעים אותו, יכול לחכות ל"אחרי החגים". "באוגוסט, מחיר טיסה לניו יורק עומד על 1,800 דולר, לעומת זאת באמצע אוקטובר תוכל למצוא בקלות טיסה ב-900 דולר", אומר זעפרני.

 

ומה צפוי ביחסי שקל-דולר בעתיד הקרוב?

 

"בהמשך השנה אנחנו צופים עוד הורדות ריבית מצד בנק ישראל, כך שזה עלול להוסיף להיחלשות השקל", אומר גוזלן. "כל עוד אנחנו נמצאים במשבר באירופה והבנק המרכזי שם לא מתחיל לנקוב במדיניות מרחיבה נוספת, וכן ארה"ב לא תעשה דבר, לא יחול שינוי משמעותי".. עם זאת מדגיש גוזלן כי עיקר העלייה כבר מאחורינו. "זה לא יימשך לטווח של השנתיים הקרובות. זה עניין של חודשים. ברגע שארה"ב תתחיל לנקוט בצעדים, אנחנו ניראה היחלשות של הדולר".

 

בהכנת הכתבה השתתף אביטל להב

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
את היצואנים זה משמח
צילום: shutterstock
בדרך לנופש: גם שיא העונה וגם עליה בדולר
צילום: shutterstock
רפי גוזלן , IBI
מומלצים