מקרם וסברינה לתמרים וטחינה: קינוחים טבעוניים
כמעט שנה חלפה מאז אכלה אורי שביט את מנת הבשר האחרונה שלה ואין סיבה טובה מזו לחגוג במסיבה טבעונית עם קינוחים טבעוניים כיפיים כעוגיית תבלינים עם שוקולד מריר ופירות מקורמלים וחטיף תמרים ממולאים
זה היה כמעט לפני שנה. ישבתי עם חברה על הבר של מסעדת "ברטי", שאז רק נפתחה, עדיין הלומה מההרצאה שראיתי יום קודם לכן וגרמה לי לשנות את חיי. נשנשתי קצת מהלחם, אכלתי זיתים, הסתכלתי על הצלוחית שהתחילו להתקבץ סביבנו והרגשתי הכי מבולבלת בעולם.
עוד בערוץ האוכל:
- קיץ טבעוני: מתכונים שגם ילדים יאהבו
איטלקי כמו שאוהבים: מתכונים טבעוניים
עוגת רוזמרין ועוד המון עשבים: מתכונים צמחוניים
אני אוהבת אוכל, אוהבת מאד. אפשר לומר שאני חברה של כבוד באומת ה-"פרעסרים", אלה שכל עוד מונחות לפניהם צלחות עם אוכל טעים, לא יפסיקו לאכול, גם הרבה אחרי שכבר פתחו את כל הכפתורים במכנסיים. ופתאום, מעצור חדש, מסוג אחר. כזה שנגרם מכוחה של הבנה שבעצם אני לא ממש רוצה לאכול יותר את האוכל הזה, מקום בו המילה "טעים" מפסיקה להיות סיבה. איך זה ייתכן?
החברה הסתכלה עלי בעין עקומה. "נו, באמת", היא אמרה ודחפה לעברי את הצלחת שבדיוק נחתה על השולחן. היה בה תמנון שלם, צלוי היטב ומעלה ניחוח שאז עוד עורר בי תיאבון. "נו, טוב", אמרתי לעצמי ונעצתי בו מזלג. הוא היה מושלם, בשר התמנון הכי טעים שאכלתי בחיי. אבל לא משנה כמה טעים היה, הבנתי די מהר שאין כאן חצי דרך.
שכמו כל דבר שאני עושה, אני חייבת להיות כנה עם עצמי ולעשות את מה שאני עושה בלב שלם. רגע לפני שסגרתי את הדלת על חיי הקודמים, עוד הספקתי לכתוב המלצה על המנה הזאת ובו זמנית להחליט שזאת מנת הבשר האחרונה שאני מתכוונת לאכול. נפרדתי מהעבר הקולינארי שלי לשלום ויצאתי להרפתקה חדשה, שכולה תענוגות טעימים מן הצומח.
עברה כמעט שנה. שנה סוערת ומרתקת של גילויים קולינאריים חדשים, אתגרים מקצועיים ואישיים וסלילה של דרך שלא הייתי מאמינה שאצעד בה. עיתונאית אוכל, טבעונית.
הרבה עבר מאז גם על ענף האוכל המקומי, המילה טבעונות כבר נשמעת פחות משוקצת לשפים ולמלצרים, מנות טבעוניות צצות בתפריטים הקבועים וסדנאות וארוחות מיוחדות הפכו כמעט לשגרה. בתום שנה כל כך מרגשת, אני מגיעה לרגע שבו אני חוגגת את היומולדת המסורתי שלי (שהפעם הוא עגול וגדול במיוחד) ובמקביל מציינת שנה למהפך הגדול בחיי, שהתחיל ממש כאן וקראו לו "מעופו לטופו". אין ספק, עפתי על זה.
כמו אצל רוב ילדי הקיץ, גם אצלי יומולדת זה אישיו. כנראה הטראומה של מסיבות נטולות חברים באמצע החופשה או לחילופין, חגיגות קבוצתיות שהתקיימו רחוק מהתאריך הנכון, רק בגלל ששנת הלימודים מסתיימת.
ילדי קיץ הם לנצח ילדי יומולדת מקופחים ולרוב התוצאה היא רגישות יתר ותכנונים מוקדמים שלא היו מביישים את החתונה של וויליאם וקייט. השנה, כשהמועד התחיל להתקרב, שאלתי את עצמי איך אציין את יום ההולדת הראשון שלי כטבעונית שהוא גם ה-"טבעולדת" שלי. נזכרתי במנת הבשר האחרונה ההיא וחשבתי שאין כמו לחזור ל-"זירת הפשע" לסגירת מעגל חגיגית, עם האנשים שמאז אותו תמנון מכינים לי אוכל טבעוני כיפי, טרי ועונתי בכל פעם שאני מגיעה לשבת עם חבר או חברה על הבר.
רועי ענתבי ואור ברי, השפים המוכשרים של "ברטי", בנו לכבוד החגיגה תפריט מקסים של מנות צבעוניות וקלילות, שילוו בקוקטיילים קיציים ויינות מקומיים. עד שהחגיגה תתחיל, אני מעלה עבורכם את הקינוחים המתוקים שיוגשו בארוחה, כדי שתהיה לכם ולי שנה חדשה מתוקה וטעימה לא פחות מזו שחלפה. כולכם מוזמנים!
גנאש שוקולד מריר, עוגיית תבלינים ופירות מקורמלים
פירות טריים, שוקולד מרוכז ובצק פירורי מתובל מייצרים קינוח קיצי חגיגי במיוחד.
המרכיבים:
לגאנש השוקולד:
300 גרם שוקולד מריר פרווה (לפחות 53% מוצקי קקאו)
200 גרם (1/2 פחית) קרם קוקוס
לעוגיית התבלינים:
80 גרם (1/4 כוס) שמן מזולה או שמן צמחי אחר
90 גרם (1/2 כוס) קמח
90 גרם (1/2 כוס) שקדים מולבנים טחונים
50 גרם (1/4 כוס) סוכר דמררה
10 גרם (2 כפות) פולי קקאו גרוסים (להשיג בחנויות הטבע או בחנויות האפייה המתמחות)
5 גרם (1 כפית) עלי כוסברה יבשים
2 בננות בשלות ומוצקות, פרוסות דק
4 תאנים בשלות, חתוכות לרבעים
מעט שמן צמחי
מעט סוכר דמררה
אופן ההכנה:
- מכינים את הגנאש: שוברים את השוקולד לקוביות ומניחים בקערה. מחממים בסיר את קרם הקוקוס, מביאים לרתיחה ויוצקים על השוקולד. מערבבים עם מטרפה עד לקבלת קרם אחיד וחלק. מניחים להצטנן לטמפרטורת החדר. מכסים בניילון נצמד ומכניסים למקרר למשך כשעתיים, עד שמתקבלת תערובת מוצקה.
- מחממים תנור לחום של 150-160 מעלות.
- מכינים את עוגיית התבלינים: מניחים בקערת המיקסר קמח, שקדים טחונים, סוכר, פולי קקאו גרוסים וכוסברה יבשה. מערבבים במיקסר עם וו גיטרה ומוסיפים בהדרגה את השמן הצמחי, עד לקבלת תערובת פירורית אחידה.
- מרפדים תבנית בנייר אפייה. מניחים על התבנית 2 כפות מתערובת הבצק ומשטחים בעזרת האצבעות לצורת ריבוע בעובי של כ-1/2 ס"מ. ממשיכים כך עם יתרת הבצק, עד שמתקבלים 8 ריבועים. אופים בתנור 3-4 דקות, עד שהשוליים של העוגיות מזהיבים. מוציאים ומניחים להצטנן.
- מעבירים את התנור למצב גריל ומעלים את הטמפרטורה ל-250 מעלות.
- מרפדים תבנית בנייר אפייה ומניחים עליה את הפירות החתוכים. מברישים במעט שמן, מפזרים מעט סוכר דמררה וצולים במדף העליון ביותר של התנור במשך 1-2 דקות, עד שהסוכר נמס והפירות משחימים ומתרככים מעט (חשוב שלא יהיו ממש רכים).
- מעבירים בזהירות בעזרת תרווד 2 עוגיות לכל צלחת הגשה. על עוגיה אחת מניחים פרוסות בננה מקורמלות ועל העוגיה השניה פלחי תאנים צלויים. מניחים מעל כל עוגיה כף (קאנל) מגאנש השוקולד הקר ומגישים מיד.
חטיף מתוק: תמרים ממולאים בפיסטוקים עם טחינה גולמית
זה לא ממש קינוח, אלא יותר ממתק שכיף לסיים איתו ארוחה בלי הרגשת כבדות אבל עם טעם מתוק בפה. ה"ברטים" אילתרו אותו עבורי באחת הפעמים שנחתי אצלם כטבעונית רעבה. כמה פשוט, ככה כיפי וטעים.
המרכיבים (ל-10 חטיפים):
10 תמרים מזן מג'הול, ללא חרצנים
100 גרם פיסטוקים קלויים, שלמים או קצוצים גס
טחינה גולמית איכותית, להגשה
אופן ההכנה:
- ממלאים את התמרים המגולענים בפיסטוקים הקלויים. יוצקים על גבי צלחת מעט טחינה גולמית, מניחים את התמרים ומגישים.
- המסיבה הטבעונית תתקיים במסעדת ברטי ב-1.8.12. מומלץ להזמין מקומות מראש.
- מתכונים וסיפורים טבעוניים נוספים ניתן למצוא בבלוג טבעוניות נהנות יותר מאת אורי שביט
- לכל הטורים של שני צמחוני
- בשיתוף אתר הצמחונות
הישראלי