נחל כזיב: שפיעת המים פחתה, כעת נותר רק לטייל
הוא מוכר לכולם, חלק ממסע "ים אל ים", אבל המים בו הולכים ומתייבשים. ynet והחברה להגנת הטבע מזמינים אתכם לטייל בנחלי הארץ ולהגביר את המוּדעות לשיקומם. והפעם: נחל כזיב
>> פתאום נהיה קיץ - אטרקציות ופעילויות לחופש הגדול
עד לפני כמה עשרות שנים היו בישראל נחלים זורמים ובריאים, שסיפקו גם שפע של שירותים אקולוגיים חיוניים לשמירת טבע וגם אתרי בילוי, נופש ופנאי חשובים לרווחת האדם.
עוד טיולי נחלים לקיץ בערוץ התיירות:
- אל המעיין: 5 המלצות לטיולים רטובים
למרות חשיבותם העצומה, הנחלים והמעיינות בישראל סובלים מהזנחה של עשרות שנים, מייבוש, מזיהום, ומנזק אקולוגי מתמשך. דוח "געגועים לנחל " של החברה להגנת הטבע, שפורסם בחודש מרס 2012, בחן את שפיעת המים מ-91 מעיינות הנובעים בנחלים חשובים בישראל, והעלה תמונה עגומה: 60 מבין המעיינות שנבחנו נמצאים במגמת דעיכה חמורה, חלקם איבדו 50-30 אחוז משפיעתם במהלך 30 השנים האחרונות.
החברה להגנת הטבע ו-ynet מזמינים אתכם לצאת לטבע ולטייל בנחלים בארץ, ולהגביר את המוּדעות לשיקומם והחזרת המים הזורמים אליהם. והפעם: טיול בנחל כזיב.
נחל כזיב הוא אחד מהנחלים היפים בארצנו ואהוב מאוד על המטיילים. אורכו כ-20 קילומטרים והוא מנקז את רכס הרי מירון ונשפך אל הים התיכון. החפצים בטיול מים צפוני ימצאו כאן בריכות נעימות ומוצלות, ואף מעיין שופע, אך כל זה מתגמד לעומת שפיעתו הטבעית אשר איננה עוד.
על פי חוקר הטבע, יגאל סלע, עד שנת 1948 פעלו בנחל כזיב טחנות קמח רבות, שרידיהן של 12 מהן קיימים עד היום. זוהי עדות לכמות המים הרבה שזרמה בנחל. מים אלה הזינו שדרת עצי דולב גדולים שאורכה היה כ-12 קילומטרים. בתחומי הנחל מצויים מבנים צלבניים, אשר הבולט מבניהם הוא מבצר מונפור. עזריה אלון, ממקימי החברה להגנת הטבע, מספר על נחל איתן שזרמו בו מים רבים עד שקשה היה לעבור בו.
20 ק"מ אורך, ואהוב על המטיילים. נחל כזיב (צילום: דפנה מרוז)
נצא לטייל
נקודת התחלה: מכביש הצפון (כביש מספר 899) פונים דרומה אל תוך פארק גורן. הכביש הפנימי של פארק גורן יוביל דרומה בכיוון מצפה מונפורט. מיד לאחר פנייתו מערבה נמצא חניון המצפור. זה יהיה סוף המסלול, ממשיכים בדרך זו (שלעיתים היא סלולה ולעיתים דרך עפר) מרחק נסיעה של כ- 3 קילומטרים עד לחניון זיתים, שם מתחיל המסלול.
נקודת סיום: נחזור חזרה בכביש בו נסענו כ-3 קילומטרים עד למצפה מונפורט. במקום חניון גדול ואת פיקניקים, כאן יש להשאיר את הרכב המאסף.
סיפור דרך: נתחיל בירידה מחניון זיתים בשביל המסומן בסימון שבילים כחול אל ערוץ נחל כזיב. הירידה מעט תלולה ומחייבת הליכה זהירה. בדרכנו בתוך חורש אלונים המלווה בשיחי מרווה רבים נפגוש גדר. גדר זו היא חלק מ'מכלאת איקלום' יחמורים אשר לאחר הסתגלותם לתנאי השטח משוחררים לחופשי.
היחמור הפרסי היה נפוץ בישראל עד תחילת המאה ה-20, אז נכחד בשל ציד לא מבוקר. רשות שמורות הטבע והגנים פעלה להשבת היחמורים על ידי הבאת יחמורים מאיראן. לאחר שהתרבו היחמורים ב'חי בר' שבכרמל החליטו להשיבם לטבע גם בנחל כזיב. אם תהיו שקטים אולי תוכלו לפגוש את היחמורים פנים מול פנים.
בסוף הירידה חוצים דרך עפר וממשיכים לרדת למטה לעין טמיר, עוקבים אחרי הסימון הכחול. בעין טמיר תמצאו בריכות מים המזמינות לטבילה ראשונה. עין טמיר הינו מעיין עם ניקבה הנמצא על משטח סלע גיר לבן ובולט. הנקבה צרה ואורכה כ-30 מטרים. אל תפספסו-כנסו אל הנקבה! זאת תהיה הרפתקה מרעננת. יש להצטייד בפנס!
פעם היו בו הרבה יותר מים. נחל כזיב בעבר (צילום: אילן יעל)
קחו אוויר לפני העלייה
על הגדה הדרומית של הנחל, משתנה צבעו של השביל לירוק. נמשיך בשביל הירוק תוך חציית הערוץ מספר פעמים. בדרך נפגוש עוד כמה
בריכות שמזמינות לשכשוך. נמשיך בין עצי הדולב ושאר צמחיית נחלים, נרד במורד הנחל עד שנגיע למבנה עתיק ששימש בתקופה הצלבנית כבית חווה חקלאית.
כאן שווה לעצור ולקחת נשימה לפני שמתחילים את הקטע האחרון של המסלול - עלייה של כ-20 דקות. מכאן יוצא צפונה שביל המסומן בסימון שבילים אדום, נעקוב אחריו ונעלה בעליה התלולה מעט בהתחלה ומתונה יותר בהמשכה. בסוף העלייה נגיע ל'מצפה מונפורט', פה מסתיים הטיול עם נוף עוצר נשימה!
בטיול חוצים את הערוץ כמה פעמים. נחל כזיב (צילום: ערן פלדמן)
מידע כללי: נחל כזיב
דרגת קושי: בינוני
אזור בארץ: גליל עליון מערבי
סוג טיול: אורכי (יש צורך בהקפצת רכב איסוף לסוף המסלול)
עונה מומלצת: כל השנה
צבע המסלול: כחול וירוק
מפת סימון שבילים: מפה מספר 2, הגליל העליון
נק' התחלה: חניון זיתים
נק' סיום: מצפה מונפורט
אורך המסלול: כ- 4 קילומטרים
משך טיול: כ- 5 שעות
הערות: יש להצטייד בפנסים (הכניסה לעין טמיר חשוכה), בגדי ים, בגדים ונעליים להחלפה, כובע, מים ונעלי הליכה סגורות.