זרוע הפיגועים של איראן בחו"ל רצחה בבורגס?
פיגוע בבניין הקהילה היהודית בבואנוס איירס ב-1994, ניסיון פיגוע בבנגקוק השנה ובכלל פעולות קומנדו מעבר לים. האם כוח "קודס" הצליח סוף סוף לנקום את חיסול מדעני הגרעין?
עבודה של "המוסד האיראני"? עדיין לא ברור במדויק מי אחראי לפיגוע הרצחני בבורגס שבבולגריה, אולם לאחר שראש הממשלה בנימין נתניהו הפנה אצבע מאשימה לאיראן, ההערכה היא כי מי שמסוגל לבצע פעולה שכזאת הוא כוח קודס של משמרות המהפכה באיראן.
חדשות נוספות בעולם :
- פואד על מות סולימאן: "מצרים איבדה פטריוט"
- אחרי החיסולים בדמשק: "אסד ברח ללטקיה"
- הטלוויזיה באיראן: מגוחך להאשים אותנו בפיגוע
משרד החוץ של איראן גינה היום (יום ה') את "מעשה הטרור" נגד אוטובוס התיירים הישראלי בבורגס. "הרפובליקה האיסלאמית של איראן, שהיא קורבן הטרור הגדול ביותר, מאמינה שאין זה אנושי לפגוע בחיים חפים מפשע", מסר דובר המשרד בטהרן, שהדגיש: "המדיניות האיראנית היא לגנות כל מעשה טרור ברחבי העולם".
אם אכן מדובר בכוח "קודס", הנחשב לזרוע הארוכה של המשטר בטהרן, הרי שתהיה זו "הצלחה" ראשונה של מנגנון פיגועים זה שפעיליו חובקים עולם מסוריה, לבנון ותימן במזרח התיכון ועד לגיאורגיה, אזרבייג'ן, הודו ותאילנד.
מקדם אינטרסים איראניים במזה"ת
כוח "קודס", "ירושלים" בפרסית, הוא זרוע חשאית של משמרות המהפכה באיראן.
תפקידו העיקרי הוא לכוון ולעודד פעילות טרור מחוץ לגבולות איראן כדי להשיג מטרות אסטרטגיות של המשטר בטהרן ולקדם את האינטרסים שלו במזרח התיכון.
הכוח, שנחשב לכוח האיכותי ביותר שיש לאיראן, הוקם בשנות ה-90, ומפקדו הראשון היה אחמד וחידי, מי שמשמש כיום כשר ההגנה של איראן. בין הפיגועים הקשים שבהם היה מעורב כוח "קודס" תחת פיקודו ניתן לציין את הפיגוע בבניין הקהילה היהודית בארגנטינה ב-1994, שבו נהרגו 85 בני אדם. הפיגוע יצא לפעול בשיתוף מנגנון הפיגועים בחו"ל של חיזבאללה, שבראשו עמד אז עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בדמשק.
בראש הכוח עומד מאז 1998 קאסם סולימאני, הממעט להיראות בפומבי ונחשב למקורב מאוד למנהיג איראן, אייתוללה עלי חמינאי, בעל המילה האחרונה בניהול ענייניה האסטרטגיים של איראן.
בניגוד למה שנהוג לחשוב, הנשיא מחמוד אחמדינג'אד אינו האחראי להחלטות בנושא פעולות טרור נגד אויבי איראן מעבר לגבולותיה, ותחום סמכויותיו מתרכז בנושאי פנים. עם זאת, הוא חבר במועצה העליונה לביטחון לאומי, שגם היא כפופה להוראותיו של חמינאי בסופו של דבר.
הפיגוע בבולגריה בוצע 18 שנה בדיוק לאחר הפיגוע בארגנטינה, שבו כאמור הייתה מעורבת איראן, ומבחינת החשיבה האיראנית הם מייחסים חשיבות לציון תאריכים מסוג זה. כמו כן, ייתכן שהפיגוע בוצע כנקמה על חיסול מדעני הגרעין, עליהם אחראית לטענת טהרן ידה הארוכה של ישראל.
ביום ראשון הקרוב יציינו באיראן שנה לחיסולו של המדען דריוש רזאי נג'אד, ואין לשלול את האפשרות שהפיגוע נועד לנקום את מותו. יחד עם המדען שחוסל בטהרן נהרג גם נהגו, רזא קשקווי. במקרה או שלא במקרה, אתמול ביום הפיגוע עצמו טרח אחמדינג'אד לבקר את משפחתו במלאות שנה למותו.