שתף קטע נבחר
 

מענק הכנסה: הטבת המס שרק מעטים מממשים

הפערים בישראל לא מסתכמים בתלוש השכר. הם באים לידי ביטוי גם בפערים במודעות לזכויות ובנכונות לדרוש אותן מהרשויות. לראייה: רק רבע מ-400 אלף אזרחים שזכאים להטבת מס הכנסה שלילי פנו עד כה לרשות המסים כדי לקבל אותה. בקרוב יקבלו רובם מכתבים הביתה. מי זכאי להטבה?

בשבועות הקרובים יקבלו עשרות אלפי אזרחים ישראלים מכתב לביתם ממס הכנסה. אפשר להירגע! לא מדובר בדרישה לשלם עוד מס אלא להיפך. המכתבים ממוענים לישראלים שזוהו על ידי מאגרי המידע של רשות המסים כמי שמרוויחים יותר מ-2,000 ופחות מ-6,500 שקל בחודש ובהם מוזמנים אותם אזרחים להגיש בקשה לקבלת מס הכנסה שלילי. אלו שיימצאו זכאים יוכלו לקבל ישירות לחשבון הבנק שלהם סכום שנתי של 960 עד 5,640 שקל, תלוי בגובה השכר ובמספר הנפשות במשפחה.

 

 

התכנית להענקת מס הכנסה שלילי החלה לפני ארבע שנים כפיילוט בארבעה אזורים בארץ (נצרת, אשקלון חדרה וירושלים). בתחילת 2011 הוחלט להרחיבה לכל חלקי הארץ ומאז עסוקים ברשות המסים במטרה עיקרית אחת: להגדיל ככל שניתן את שיעור הזכאים שאכן מנצלים את ההטבה.

 

באופן מוזר, מסתבר שכאשר עוסקת הממשלה במתן הטבות לאזרחיה הנזקקים ביותר של מדינת ישראל, האתגר הוא לא רק להעניק את ההטבות אלא גם לגרום לציבור לממש אותן. הפערים החברתיים-כלכליים העמוקים בישראל אינם באים לידי ביטוי רק בתלוש השכר. לצד פערי השכר קיימים פערים לשוניים, תרבותיים ופסיכולוגיים שגורמים לכך שמי שמרוויח מעט גם מודע פחות לזכויותיו, מתקשר פחות עם השלטונות וחושש יותר לפנות לרשויות.

 

ההשלכות של הפערים הללו באות לידי ביטוי בשיעורי הניצול הנמוכים להדהים של מענק ההכנסה החדש. נכון להיום, רק רבע מהזכאים למס הכנסה שלילי מנצלים אותה (105 אלף פניות כאשר על פי ההערכות יש 400 אלף זכאים), וזאת לאחר שני מסעות פרסום נרחבים בטלוויזיה, בכיכובו של אלי יצפאן, ועוד מסע פרסום ברדיו. ברשות המסים תולים עתה תקוות במהלך של שליחת המכתבים ישירות לבתי הזכאים, ומקווים להגדיל את שיעור הפונים עד לרמה של 50%.

 

ברשות מסתמכים על כך שבשנה שעברה, כאשר התכנית עוד לא חלה על כל חלקי הארץ, נשלחו כ-80 אלף מכתבים וכתוצאה מכך עלה מספר הפניות בכ-400%. למהלך זה מייחסים את עיקר ההצלחה שהביאה לרחבת החוק לכל חלקי הארץ. אחרי ארבע שנות יישום, הזינוק החד שנרשם בעקבות שליחת המכתבים ישירות לבתי הזכאים הביא לכך שיותר מ-50% מהזכאים הגישו בקשה לקבלת המענק בשנה שעברה.

 

לדברי רוני סרי-לוי, האחראי על תחום מענק הכנסה ברשות המסים, יש לברך על אחוזי ההיענות. "זה חוק צעיר וזמן ההטמעה שלו קצר", הוא אומר. "יש לנו אחוזי מימוש יחסית גבוהים בהשוואה למדינות אחרות - 53% בשנה שעברה בתחולה החלקית. זו השנה הראשונה של תחולה מלאה ואחרי המכתבים אנחנו צופים שנגיע למימוש של יותר מ-50%".

 

סרי-לוי מופקד, בין היתר, על הגברת המודעות בציבור להטבה. לדבריו, ברשות מתכוונים להמשיך לפעול בכל הערוצים כדי להגביר את המודעות להטבה. "כדי להגיע לאוכלוסיה חלשה ולא מיוצגת שווה לנו להוציא את הכסף על פרסומות ומכתבים", הוא אומר. "אנחנו רואים זאת כמטרת על שלנו שאנשים יהיו מודעים לזכויותיהם וימצו אותן. יש לזכור שמדובר באנשים מאוכלוסיה מאוד חלשה, אנשים לא מיוצגים. אם לא תיתן מענה לשאלות שלהם ואף אחד לא ידבר איתם, פספסנו אותם. אנחנו פונים גם באמצעות עלוני מידע בכל השפות הרלוונטיות - אמהרית, רוסית וערבית - משתפים פעולה עם משרדי הקליטה והעלייה והתמ"ת ועם עמותות שונות שעוזרים להפיץ עלוני מידע".

 

דבר אחד לא עשתה הרשות כדי להגביר את שיעור מקבלי המענק – היא מסרבת להעניק אותו אוטומטית דרך תלוש המשכורת. במבט ראשון זה נראה מוזר, הרי המדינה לוקחת מס הכנסה אוטומטית דרך התלוש, אז למה שלא תחזיר אותו באותו האופן. אך סרי-לוי מסביר כי ברשות המסים חוששים שאם המענק יעבור דרך המעסיקים, הם ימצאו דרך לגלגלו לכיסם.

 

זהו עוד סממן לפערים העצומים בין עובדי הדחק שאליהם מופנית ההטבה לבין כלל האוכלוסייה. כאשר ביקשה ועדת טרכטנברג להיטיב עם הזוגות הצעירים העובדים, היא העניקה לגברים שתי נקודות זיכוי במס עבור כל ילד. אש לא העלה על דעתו כי בעקבות ההטבה יקצצו מעסיקים את שכרם של האבות או יעכבו העלאות שכר בטענה שהנטו שלהם גם ככה גדל בעקבות נקודות הזיכוי.

 

אך המקרה של מס הכנסה שלילי, ברשות חוששים שהענקת ההטבה דרך תלוש המשכורת תגרום למעסיקים לקזז אותה מתוך שכרם של העובדים. "אם ההטבה מגיעה ל-500 שקל בחודש אז המעסיק יגיד לעובד שהוא מקבל 4,500 שקל והוא לא יהיה מודע לכך ש-500 שקל בתוכם מגיעים מהמדינה ולא מהמעסיק", אומר סרי-לוי. "לכן אנחנו דורשים שהעובד יפנה אלינו ויקבל את הכסף ישירות לחשבון הבנק שלו".

 

במאמציהם להגביר היענות, אפילו שינו ברשות המסים את שמה של ההטבה, מ"מס הכנסה שלילי" ל"מענק הכנסה". המונח המקורי, שנמצא בשימוש בחו"ל, הוא "מס הכנסה שלילי" והוא נטבע על מנת להבדיל בין תשלומים אלה לבין קצבאות והטבות שניתנות ללא קשר למידת ההשתתפות בכוח העבודה. אך לאחר שעלתה הסברה כי השימוש במילה שלילי מרתיעה זכאים מלפנות לרשויות, שונה השם ל"מענק הכנסה". זאת, למרות שמטרתו המוצהרת של החוק היא דווקא לצמצם את כמות המענקים במדינתנו.

 


מס הכנסה שלילי: מי זכאי למענק?

מס הכנסה שלילי: מי זכאי למענק?
תנאי מי זכאי?
גיל 23 ומעלה
מצב משפחתי הורים לילד אחד לפחות או אזרחים מעל גיל 55
רמת שכר בין 2,040 ל-6,645 שקל בחודש
רכוש והון מי שאינו מחזיק בבעלות על דירה נוספת מעבר לזו שהוא גר בה
מגבלות נוספות ההטבה לא תחול על שכר שמשולם על ידי קרוב משפחה. קצבאות לא נחשבות להכנסה

 

האם מס הכנסה שלילי טוב לכולנו?

כותרתו של החוק המסדיר את הענקת מס הכנסה שלילי בישראל היא, "החוק להגדלת שיעור ההשתתפות בכוח העבודה ולצמצום הפערים החברתיים". כותרת זו מלמדת על המטרה של מס זה – להחליף את מדיניות הרווחה הנהוגה בישראל כיום במדיניות רווחה שלדעת יוזמי החוק, מעודדת את השכבות החלשות לעבוד. בהתאם למדיניות זו, המס מעניק תשלום חודשי למי שמרוויח מעל 2,000 שקל בחודש ופחות מ-6,500. כלומר, מי שעובד ומרוויח מעט יקבל, מי שלא עובד בכלל או עובד באופן לא סדיר – לא יקבל.

 

לאורך כל תקופת יישום החוק, וגם כיום, עוקבים הגופים הממונים על המדיניות הכלכלית בישראל אחר יישומו ומנתחים את מידת היעילות שלו. בנק ישראל פרסם כמה דו"חות בנושא והאחרון שבהם, שפורסם ביוני 2010, מסכם ארבע שנות יישום חלקי בארבעה אזורים בארץ. ממצאי הדו"ח מעידים כי שינוי שמה של ההטבה מ"מס" ל"מענק", אינו סמנטי בלבד. ההטבה מתפקדת בדומה לקצבאות – מצמצמת את ממדי העוני בקרב אוכלוסיית הזכאים, אך לא מחוללת שינוי מהותי באורח חייהם.

 

ממצאי בנק ישראל מלמדים, כי באזורים שבהם הופעלה התכנית כ-4.5% ממקבלי מס ההכנסה השלילי נחלצו מעוני בזכותו והענקתו תרמה לצמצום עומקו של העוני באותם אזורים בכ-5%. הצמצום בממדי העוני התאפשר בזכות העובדה שהכנסות העניים גדלו. באזורים שבהם יושמה התכנית גדלו ההכנסות של חמישון השכר התחתון ב-12%. "מס ההכנסה השלילי הוא כלי ממוקד ואפקטיבי לשיפור רמת ההכנסה של האוכלוסייה העובדת ברמות השכר הנמוכות, וכי הוא מסייע בשיפור מצבן של משפחות שהכנסתן הן מתחת לקו העוני או מעט מעליו", כתבו כלכלני בנק ישראל, וציינו כי בקרב מקבלי המענק ירד שיעורם של אלה שנאלצו לוותר על שירותים חיוניים כביקור אצל רופא מומחה וטיפול שיניים. שיעור ניתוקי הטלפון או החשמל ירד גם כן.

 

אך כפי שמציינים תמיד כלכלנים העוסקים במדיניות רווחה, גם קצבאות ילדים והבטחת הכנסה מצמצמות את ממדי העוני. עדות לכך ניתן למצוא, על דרך השלילה, בזינוק שחל בממדי העוני בישראל מאז 2003, אז קוצצו רוב הקצבאות שהעניקה הממשלה. מטרת מס ההכנסה השלילי היא לא רק לצמצם את העוני אלא גם לעודד תעסוקה. כך מבטיחה הממשלה כי במהלך צמצום העוני היא מוודא שלדור הבא יהיו פחות עניים ולא תשתרש תרבות של צריכת קצבאות ללא השתתפות בכוח העבודה.

 

בסקירתם, ציינו כלכלני בנק ישראל כי מהניסיון של השנה הראשונה ליישום החוק, מס הכנסה שלילי לא תרם לגידול בשיעור התעסוקה בקרב עניים. כמו כן, ציינו בבנק כי הניסיון העולמי מלמד כי אין לצפות לגידול כזה. עם זאת, אין זה אומר כי למס הכנסה שלילי אין תועלת ארוכת טווח לכלל המשק. על פי הניתוח של בנק ישראל, המס אמנם לא מגדיל את שיעור התעסוקה אך הוא לפחות לא מקטין אותו, בניגוד לקצבאות. "הגדלת היקף המענק", ציינו כלכלני הבנק בדו"ח. "יכולה לתרום לצמצום העוני בקרב משפחות עובדות באמצעות כלי אפקטיבי וממוקד, שאין לו תוצאות לוואי שליליות מבחינת התמריץ להשתתפות בשוק העבודה".

 

הגדלה זו אכן הגיעה. בעקבות המלצת ועדת טרכטנברג, אישרה הכנסת תיקון לחוק שמגדיל ב-50%, החל משנת 2013, את התשלומים שיקבלו הזכאים במסגרת ההטבה. משמעות הדבר, היא שמי שמרוויח בין 3,540 ל-4,730 שקל בחודש ולו שלושה ילדים או יותר, יכול לקבל מידי שנה מהמדינה קרוב ל-8.500 שקל – כ-2 משכורות חודשיות.

 


מס הכנסה שלילי: כמה תקבלו?

מס הכנסה שלילי: כמה תקבלו?
הכנסה חודשית ממוצעת מענק חודשי להורה ל1-2 ילדים מענק חודשי להורה ל-3 ילדים ומעלה
0-2,040 0 0
2,041 80 120
2,500 154 228
3,000 234 346
3,540 - 4,730 320 470
5,000 258 407
5,500 143 289
6,034 20 (עד לשכר של 6,035 שקל בחודש) 289
6,635 0 289
6,645 - 6,646 0 20

 

כך תדעו אם אתם זכאים למענק

מס הכנסה שלילי נועד, כאמור, למי שעובד ומרוויח מעט. המטרה בהענקתו היא לעודד תעסוקה בקרב השכבות החלשות ובהתאם לכך, המענק ניתן רק למי שהרוויח באותה שנה יותר מ-2,040 שקל בממוצע לחודש (סך כל ההכנסות לחלק למספר חודשי העבודה באותה שנה).

 

המענק בנוי כך שסכום ההטבה עולה, מרמת שכר של 2,040 שקל לרמת שכר של 3,540 שקל בחודש. לאחר מכן, בין 3,540 ל-4,730 שקל לחודש, המענק מתייצב על רמה אחידה. מרמה של 4,730 שקל לחודש מתחיל המענק לרדת בהדרגה עד לרמה של 6,645 שקל בחודש.

 

מדרגות ההטבה משתנות בין זכאים בהתאם למספר הילדים שלהם. הורה ל-3 ילדים ומעלה יהנה מתשלומים גבוהים יותר מהורה לילד או שניים. בטבלה למעלה מופיעות דוגמאות לגובה ההטבה ברמות שכר שונות. כמו כן, לאחר הגשת הטופס, ניתן להיכנס לאתר רשות המסים ולבדוק את גבה ההטבה שמגיעה לכם.

 

מעבר לרמת השכר, כדי להוכיח זכאות למס הכנסה שלילי צריך לעמוד בכמה תנאים: ראשית, יש להיות הורה לילדים מתחת לגיל 19 (הורה לשלושה ילדים ויותר יזכה להטבה גדולה יותר מהורה לילד או שניים) או מעל גיל 55. שנית, יש להיות מעל גיל 23. שלישית, אסור להחזיק בבעלות על דירה נוספת מעבר לדירת מגורים. בעלות על דירה, לעניין זה, היא כל החזקה של מעבר ל-50% מהבעלות, כך שגם אם זוג שמחזיק בבעלות משותפת על דירה שנייה, שני בני הזוג פסולים מלקבל את ההטבה.

 

ואם בבני זוג עסקינן, אז יש לקחת בחשבון גם את הכנסתו של בן הזוג. אם שני בני זוג מרוויחים ביחד יותר מ-14 אלף שקל – שניהם פסולים מלקבל מס הכנסה שלילי. בנוסף, כדי למנוע הנפקה של תלושי שכר מזויפים לצורך ניצול ההטבה, נקבע כי מי שמקבל את משכורתו מקרוב משפחה, גם כן פסול מלקבל מס הכנסה שלילי.

 

כל מי שעומד בתנאים יכול לגשת למשרד הדואר הקרוב לביתו ולמלא טופס שבו יצוינו פרטי ההעסקה שלו ופרטי חשבון הבנק. הטופס יועבר לרשות המסים וזו תעביר לחשבון הבנק שלכם את הכסף במספר תשלומים שווים. התשלומים מתבצעים מידי שלושה חודשים: ב-15 בינואר, ב-15 באפריל, ב-15 ביולי וב-15 באוקטובר. עבור עצמאים, המענק יקוזז ממסים אחרים שבהם הם חייבים.

 

באתר רשות המסים ניתן לחשב את גובה התשלום שאתם זכאים לו וגם לעקוב אחר מצב בקשתכם. שימו לב כי כאשר מגישים את הטופס בדואר, מקבלים ספח שעליו רשום מספר הפנייה לצורך מעקב. אם בקשתם לקבל מס הכנסה שלילי נדחתה ואתם סוברים שנעשתה טעות, ניתן לפנות לבית המשפט המחוזי ולערער על החלטת רשות המסים.

 

יש לזכור גם כי המענק ניתן רק עבור שכר עבודה. מי שלא עובד לא יכול לקבל אותו. על פי עיקרון זה, מי שבנוסף למשכורתו מקבל קצבאות כאלה או אחרות, לא צריך להצהיר עליהן והן לא ייחשבו לו כהכנסה. תשלומים מקרן פנסיה או מפיצויים בגין תאונת עבודה כן נחשבים להכנסה ומשפיעים על גובה המענק. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עובדי ניקיון. לא מספיק לתת הטבות. צריך לעורר מודעות
צילום: גיל יוחנן
בקרוב בתיבת הדואר. הזמנה לקבל הטבה
צילום: Index Open
מומלצים